به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز قم؛ دماسنج هوای اتاق را ۳۸ درجه نشان میدهد، آن هم در یک روز بهاری! ساعت ۱۴ و ۱۰ دقیقه است؛ اخبار شبکه سراسری باز هم خبری از آتش سوزی جنگلها و مراتع پخش میکند؛ باز هم سوختن؛ چشمها و گوشهای ما انگار دیگر از این اخبار داغ پر شده است.
رضا افلاطونی معاون حقوقی سازمان جنگلها و مراتع کشور میگوید: حداقل ۱۰ سال زندان برای افرادی که عمدا جنگلها و مراتع را آتش میزنند در نظر گرفته شده.
برای اطفاء یکی از همین آتش سوزیهای عمدی به طاق زارهای دریاچه نمک رفتیم. به گفته افراد بومی یک نفر عمدی چند قسمت از حاشیه جاده قدیم قم جعفریه را آتش زده و با دیدن اهالی فرار کرده است.
آتش به جان طاق زارهایی افتاده که هر هکتار از آنها چهار و نیم تا پنج میلیون تومان برای کاشت و نگهداری شان از جیب بیت المال خرج شده. آتشی که علاوه بر عمدی بودن، شاید با یک ته سیگار یا آتشی برای نوشیدن چای عصرگاهی اینگونه در مقابل دیدگانمان خاکستر شوند.
۷ ساعت تلاش در آتشفرمانده یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم با ۴ گروه کامل، ۳ ماشین آتش نشانی یک دستگاه آمبولانس و بیش از بیست نفر از همکاران خود برای اطفاء حریق آمدهاند.
سرهنگ درودیان با سری که از تاسف تکان میدهد میگوید: بیش از ۴۱۶ هکتار از اراضی ملی و مراتع استان قم فقط در خرداد ماه آتش گرفته که بیش از ۲۴ فقره آتشسوزی را شامل میشود.
بیشترین آمار در بخش سلفچگان استان است با ۱۶ فقره جعفریه ۲ خلجستان ۴ مرکزی و کهک هر کدام با یک فقره.
درودیان آمار آتش سوزی سال گذشته را ۱۲۶۸ هکتار در ۵ بخش استان اعلام میکند و ادامه میدهد: متاسفانه بیشترین میزان آتش سوزی در روزهای تعطیل اتفاق افتاده که عامل بیش از ۹۰ درصد این آتشسوزیها عامل انسانی است.
امکانات پاسخگو نیست!مدیر کل مدیریت بحران استان هم که در محل آتش سوزی حضور دارد؛ از همکاری دستگاههای استان از جمله آتش نشانی منابع طبیعی و آبخیزداری، هلال احمر، اورژانس، نیروی انتظامی و بخشداریها و دهیاریها و شوراها خبر میدهد و میگوید؛ خرداد ماه اوج فعالیت این همکاران بوده و به تازگی مانور اطفاء حریق در بخش جعفر آباد استان انجام شده است.
اوروجی با اشاره به اینکه در روزهای تعطیل سفرها افزایش چشمگیری دارند افزود: از همشهریان و مسافران درخواست میشود در مناطقی که علفهای خشک وجود دارد، آتش روشن نکنند و در صورت روشن کردن قبل از ترک محل از خاموش شدن آتش مطمئن شوند.
وی میافزاید: امکانات و نیروها پاسخگوی این حجم از آتش سوزیها نیستند، چون سوانح و اتفاقات دیگر را هم تحت الشعاع قرار میدهد.
آتش نشانی کوچک، اما پر ماموریتبا زین العابدین مدیر آتش نشانی روستاهای تابع بخش جعفرآباد که در اطفاء حریق حضور دارد در دفتر کارشان در روستای پاچیان قرار داریم.
درب پارکینگ آتش نشانی باز است و بچههای ایستگاه هر کدام مشغول کاری هستند. این آتشنشان جوان به اشاره به امکانات محدود این مرکز از همراهی در اطفاء ۱۷ مورد آتش سوزی در جعفر آباد خبر داده و میگوید: امداد جادهای و سوانح هم در دستور کار ما قرار دارد.
وی افزود: ما به صورت ۲۴ ساعته با ۵ نیرو مشغول خدمت رسانی به بخش و در صورت نیاز استان هستیم.
خلجستان ، رکورد دار میزان آتش سوزی در سال گذشتهسال گذشته بیشترین آمار آتش سوزی در استان در بخش خلجستان بوده و بیشترین میزان منطقهای بین روستای نویس و انجیله با ۱۱۲ هکتار آتش سوزی.
شورای روستای انجیله گرمای شدید هوا و آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی و زمینهای کشاورزی را از دلایل عمده این آتش سوزیها بیان میکند.
آقای غلامی افزود: به دلیل پوشش خوب گیاهی مراتع استان به دلیل بارندگیهای بسیار مناسب ابتدای امسال، افزایش دمای هوا در فصل تابستان موجب میشود که پوششهای گیاهی گسترده به علوفههای خشک تبدیل شوند و در نتیجه با کوچکترین حرارت و سهلانگاری شاهد آتش سوزیهای گسترده در مراتع هستیم و خسارتهای سنگینی که به مراتع استان وارد میشود.
وی اضافه کرد: در برخی از نقاط دسترسی راحتتری به مراتع هست، اما در این بخش و بسیاری روستاها با مشکل دسترسی روبرو هستیم به همین علت نمیتوانیم به راحتی آتش را کنترل کنیم و با وجود همراهی بیش از ۶۰ نفر از اهالی ۵ روستای بخش خلجستان سال گذشته ۱۱۲ هکتار از مراتع این بخش در آتش بی امکاناتی و خطای انسانی سوختند.
آمارها همچنان صعودی است
اخبار آتش سوزیها انگار این روزها بخشی از مجموعههای خبری و صفحات خبرگزاریها و پستهای فضای مجازی را برای خود اشغال کرده؛ آمارهای جهانی نشان میدهد که در سال ۲۰۱۹ در هر ۶ ثانیه ناحیهای از جنگلهای بکر به وسعت یک زمین فوتبال نابود شده که علت اصلی آن آتش سوزی با عامل انسانیست.
در ایران هم سالانه بیش از ۳۲۰ میلیارد تومان از ثروتهای ملی مان در آتش خودخواهی و بی دقتی مان میسوزد. جنگلهایی که علاوه بر پرورش گونههای مختلف گیاهی و پناه دادن به جانداران مختلف، نقش بی بدیلی در جلوگیری از فرسایشهای خاکی و آبی دارند؛ مراتعی که پوشیده بودنشان از انواع گیاهان نه تنها حیات جانداران دیگر را تضمین می کند بلکه در کنار آن، دولت ها را صرف میلیارد ها تومان هزینه برای مهار ریزگردها بی نیاز می کند.
امینی – خبرگزاری صدا و سیما _ قم