اعلام آمادگی ترامپ برای مذاکره با مادورو
حمایت اقتصادی ایران از کاراکاس و انتخابات آمریکا نقش اساسی در تغییر موضع ترامپ در زمینه مادورو دارد.
پایداری مردم ونزوئلا هم سبب شد آمریکا مواضع خود را نسبت به نیکلاس مادورو رئیس جمهوری این کشور تعدیل کند.
به نوشته آکسیوس، دونالد ترامپ نظر خود را در خصوص حمایت از خوان گوایدو رهبر جناح مخالف ونزوئلا تغییر داده و آماده مذاکره با نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی این کشور است.
نشریه اینترنتی آکسیوس مصاحبه اختصاصی خود را با دونالد ترامپ , رئیس جمهور آمریکا, منتشر کرد. در این مصاحبه که روز جمعه در دفتر کار ترامپ در کاخ سفید انجام شد, ترامپ گفت درباره تصمیمش برای به رسمیت شناختن خوان گوایدو به عنوان رهبر قانونی ونزوئلا تجدید نظر کرده است و آماده دیدار با نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا است.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا با مادورو دیدار خواهد کرد یا خیر, گفت: "احتمالا درباره آن فکر می کنم... مادورو مایل به این دیدار است و من هم هرگز مخالف این دیدار نبوده ام, به ندرت با آن مخالفت کردهام."
ظاهرا داشتن یک دستاور بزرگ در سیاست خارجه برای بهره برداری از آن در تبلیغات انتخابات پیش روی ریاست جمهوری در آمریکا مهمترین عامل این عقب نشینی است.
سیاست خارجه ترامپ در زمینه جمهوری اسلامی ایران، کره شمالی، روسیه و چین و ... هیچ دستاوردی تا کنون نداشته است و این برای پیروزی انتخاباتی ترامپ یک چالش غیر قابل چشم پوشی است.
ناکامی دولت ترامپ در سیاست خارجه در حالی است که بحران های ناشی از ناکارآمدی سیاستهای و برنامههای بهداشتی در مبارزه با ویروس کرونا و همچنین اعتراضات بر ضد نژادپرستی، کاخ سفید را با دست اندازهای جدی روبرو کرده است.
البته این تنها عامل عقب نشینی ترامپ از مواضع خود در زمینه نیکلاس مادورو نیست. حمایت اقتصادی جمهوری اسلامی ایران از کاراکاس نیز در این زمینه بسیار تاثیرگذار بوده است.
این حمایت هم تحریمهای آمریکایی - اقتصادی ایران و ونزوئلا را ناکارمد کرده است و هم موقعیت جمهوری اسلامی ایران را در حیاط خلوت آمریکا - آمریکای مرکزی - تثبیت کرده است. و این یعنی تهران که پیش از این حضور خود را در حیاط خلوت رژیم صهیونیستی - از طریق سوریه، لبنان و فلسطین - عربستان - از طریق در یمن - و حتی اروپا - را از طریق بوسنی و هرزگویین - تقویت کرده بود، امروز در حیاط خلوت امریکا هم حضور دارد؛ ان هم جمهوری اسلامی ایرانی که در حمایت از متحدانش یک قدم عقب نشینی نمیکند.
به نظر میرسد کاخ سفید از این می هراسد که موقعیت تهران در آمریکای مرکزی چنان تثبیت شود که ناکامیها و شکستهای واشنگتن و متحدانش در جنوب لبنان، سوریه، یمن و نوار غزه، در این منطقه نیز تکرار شود.
ظاهرا این دست عوامل سبب شده است رئیس جمهور آمریکا امروز بگوید: "اعتماد زیادی به گوایدو ندارد"؛ کسی که با وجود حمایت آمریکا و بیش از 10 کشور دیگر نتوانسته است کنترل کشور را به دست بگیرد.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا از این که توصیه جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق خود را درباره گوایدو اجرا کرده, پشیمان است یا خیر, گفت: "نه آنچنان. من می توانستم آن را بپذیرم یا نپذیرم. اما با آن چه در ونزوئلا اتفاق می افتد به شدت مخالفم."
او در ادامه گفت در آن زمان پس از بررسی اوضاع, گوایدو را به رسمیت شناخت. ترامپ گفت: "گوایدو منتخب بود. من لزوما طرفدار او نبودم - برخی موافق بودند و برخی نبودند و من هم مشکلی با آن نداشتم."
حتی اکسیوس در ادامه ادعا کرد: "اگر ترامپ با مادورو دیدار کند, سیاست دولت خود را درباره ونزوئلا به طور کامل معکوس خواهد کرد. مقامات ارشد دولت وی از جمله مایک پنس, معاون وی, و پمپئو, وزیر امور خارجه, انرژی بسیار زیادی را در حمایت از گوایدو صرف کرده اند.
-------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی