در آینده نزدیک
شاهد اثرات توسعه روابط اقتصادی با افغانستان خواهیم بود
وزیر نیرو: بعد از استقرار حکومت جدید کابل، امروز فرصتی ایجاد شد تا محورهای مهم اقتصادی را که در گذشته مطرح شده بود مرور کنیم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، رضا اردکانیان بعد از دیدار و گفتگو با سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی افغانستان در جمع خبرنگاران افزود: دو نمایشگاه تخصصی برای عرضه ظرفیت خدمات مهندسی ایران یکی در کابل و دیگری در هرات در سال جاری برگزار خواهد شد همچنین برگزاری ششمین کمیسیون مشترک دو کشور در کابل است.
وی ابراز امیدواری کرد: تا قبل از برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی سند همکاری دراز مدت دو کشور نهایی و امضا شود که در چارچوب کلی این سند طرحهای متعددی در زمینه انرژیهای تجدید پذیر و فسیلی تعریف شده است.
وزیر نیرو گفت: حدود ۲۰ طرح برقی بر اساس این سند اجرا خواهد شد و در زمینه محیط زیست هم در دو حوضه آبریز مشترک که به تعبیری زندگی در سرزمین مشترک است همکاری خوبی در دستگاههای مسئول وجود دارد و در حال انجام است و انجام تعهدات هیرمند و بحثهایی درباره هریر رود مورد توجه دو کشور است.
آقای اردکانیان افزود: در اواخر پاییز قطعه سوم خاف هرات را افتتاح خواهیم کرد و این جلوه دیگری از سرعت دادن به طرحهای اقتصادی مشترک دو کشور است.
سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی افغانستان نیز در جمع خبرنگاران گفت: در جلسه امروز درباره طرحهای متعددی که در ماهها و سالهای گذشته دو کشور روی آن بحث و تبادل نظر شد از جمله موضوعات تجارت و ترانزیت، انرژی و نیرو، مصونیت قضایی و سرمایه گذاری دو جانبه، مرور و تاکید شد.
آقای محمد حنیف اتمر افزود: در جلسه امروز طرحهای مشخصی تدوین شد که به ۲۰ مورد آن اشاره شد و یقین دارم ۱۰ تا ۲۰ مورد دیگر را نیز میتوانیم به آن اضافه کنیم.
وی گفت: مکانیزم خوبی در چارچوب سند همکاری، در زمینه همکاریهای اقتصادی بین دو کشور تعریف شده است.
سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی افغانستان تصریح کرد: امیدواریم در نشستهای آینده هر دو کشور به اهداف بزرگ اقتصادی برسند.
افغانستان علاقهمند به توسعه مناسبات در زمینه انرژی و گاز است
سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی افغانستان گفت: کشور ما وارد کننده انرژی و گاز است و علاقهمند به توسعه مناسبات در این عرصه هستیم.
محمدحنیف اتمر بعد از دیدار و گفتگو با وزیر نیروی کشورمان در پاسخ به سوالی در زمینه تمایل این کشور به واردات گاز از ایران افزود: در کمیسیون مشترک اقتصادی درباره این موضوع و مسائل تجاری بین دو کشور بحث و تبادل نظر شد، اما تمام این طرحها و همکاریهای دو کشور را در یک کلیت میبینیم و معتقدیم اگر شما قادر به صادرات و فروش محصولی به افغانستان هستید ما نیز باید محصولی به شما بفروشیم و تناسب صادرات و واردات به وجود آید، چون تجارت پایدار زمانی ممکن است که توانمندی دو جانبه وجود داشته باشد.
وی گفت: افغانستان ظرفیت خوبی برای محصولات غذایی، تولید غذا و تولید انرژی تجدید پذیر دارد و برای ما نیز مهم است همکاریها همه جانبه باشد تا بتوانیم یک نظام پایدار تجاری داشته باشیم.
سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی افغانستان در زمینه استفاده دو کشور از منابع آبی مشترک نیز افزود: در کمیته همکاری دو جانبه در زمینه آب پیشرفت خوبی داشتیم و اساس آن در زمینه هیرمند، که در سال ۱۳۵۱ منعقد شده است.
آقای اتمر گفت: درباره هریر رود نیز هر دو کشور موافقت کردند مطالعات فنی و تخصصی در این رابطه انجام شود و بر اساس حقوق هر دو ملت در این باره با یکدیگر همکاری کنند.
وی افزود: احیای تالابها و محیط زیست موضوع دیگری است که باید در این زمینه مطالعات تخصصی با حضور متخصصین هر دو کشور در صورت نیاز با کمک متخصصان بین المللی انجام شود.
وزیر نیرو در پاسخ به سوالی در زمینه صادرات برق به افغانستان گفت: افغانستان یکی از اجزای طرح جامع همکاری اقتصادی است و ما بنا داریم در توسعه صنعت برق کشور همسایه سهم خودمان را ایفا کنیم.
رضا اردکانیان افزود: طرحهای ۲۰ گانه بعد از سفر ۱۱ ماه پیش اینجانب به افغانستان شامل ایجاد ظرفیت تعمیر توربینهای آسیب دیده و تعمیر ترانسهای آسیب دیده در جنگ طولانی افغانستان، کاهش تلفات انرژی در شبکه توزیع برق افغانستان و ایجاد ظرفیتهای تخصصی و آموزش نیروی انسانی است.
وی گفت: تا جایی که افغانستان نیاز داشته باشد و برای ما نیز امکان داشته باشد صادرات برق به این کشور خواهیم داشت گرچه الان مقدار کمی برق به افغانستان صادر میکنیم.
وزیر نیرو افزود: یکی از طرحهای سرمایه گذاری برای احداث خط ۲۲۰ کیلوولت جدید است که ظرفیت صادراتی به افغانستان را افزایش میدهد.