تهدید رئیس جمهور مصربه مداخله نظامی در لیبی
رئیس جمهور مصر در پی پیشروی نیروهای دولت وفاق ملی لیبی و متحد ترکیه به سرت والجفر اعلام کرد این دو منطقه خطر قرمز ماست.
رئیس جمهور مصر روز شنبه در مراسم افتتاح پایگاه نظامی در مرزهای غربی این کشور با لیبی هشدار داد ادامه پیشروی نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی به طرف شهر مهم و راهبردی سرت در شرق لیبی که در کنترل نیروهای تحت امر ژنرال خلیفه حفتر ( فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی شرق) قرار دارد، ممکن است به مداخله نظامی مستقیم مصر در لیبی منجر شود .
السیسی افزود هر کسی که تصور می کند ما عقب نشسته ایم، اشتباه می کند. اگر لیبیایی ها بخواهند، نیروهای مصر وارد خاک لیبی خواهند شد. هر نوع ورود نیروهای ما به لیبی زیر پرچم قبایل این کشور صورت خواهد گرفت. سرت و الجفره برای مصر، خط قرمز است.
رئیس جمهور مصر همچنین گفت ما خواهان اعلام آتش بس در لیبی و عقب نشینی مزدوران و نیروهای خارجی از این کشور هستیم. السیسی با بیان اینکه هر نوع دخالت مستقیم مصر در لیبی از مشروعیت بین المللی برخوردار است افزود اجازه تهدید شدن مرزهای غربی خود را نخواهیم داد.
مواضع رئیس جمهور مصر در حالی است که در چند روز گذشته نیروهای دولت وفاق ملی لیبی به ریاست فائزالسراج درطرابلس که از حمایت ترکیه برخوردار است ازسه محور به سمت مرکز شهر "سرت" محل استقرار نیروهای ژنرال خلیفه حفتر پیشروی کردند.
نیروهای دولت الوفاق در روزهای اخیر موفق شدند که منطقه طرابلس بزرگ شامل پایتخت و حومه آن را از اشغال نیروهای خلیفه حفتر آزاد کنند.
به نظر می رسد کمک ترکیه به نیروهای دولت وفاق ملی لیبی نقش مهمی در شکست نیروهای حفتر داشته است چرا که تا همین اواخر چیزی نمانده بود که طرابلس به دست نیروهای حفتر سقوط کند اما ترکیه با انتقال
هزاران شبه نظامی از سوریه و کمک های نظامی به لیبی, نیروهای فائز السراج را تقویت کرد.
پس ازمداخله غرب در لیبی وسقوط سرهنگ قذافی, این کشور در عمل به سه منطقه تقسیم شده که یک بخش آن در کنترل دولت وفاق ملی که از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده , بخش دیگر در کنترل نیروهای حفتر که از حمایت امریکا, فرانسه و دیگر کشورهای غربی و همچنین روسیه, عربستان وامارات برخوردار و بخش دیگر نیز در کنترل گروههای شبه نظامی است.
با توجه به نقش ترکیه در تقویت دولت فائز السراج به نظر می رسد خطاب اصلی رئیس جمهور مصرمبنی بر احتمال مداخله نظامی در لیبی برای جلوگیری از تهدیدهای گروههای تروریستی از مرزهای غربی , دولت آنکارا باشد. در حالیکه السیسی با درخواست آتش بس اعلام کرده که شهر سرت خط قرمز مصر است, رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد برای برقراری آتش بس در لیبی نیروهای خلیفه حفتر باید از شهر سرت عقب نشینی کنند.
در واقع کشورهای مداخله کننده در لیبی که حامی حفتر هستند برای دولت وفاق ملی وزنی قائل نیستند و پس از پیروزی های اخیر نیروهای فائز السراج , سعی دارند با وارد کردن مستقیم مصر به مداخله نظامی در لیبی, شکست خود را جبران نمایند.
حمایت عربستان, بحرین و امارات از مواضع السیسی بیانگر همین نکته است. از سویی به نظر می رسد رئیس جمهور مصر چراغ سبز امریکا را هم برای مداخله نظامی در لیبی داشته باشد چرا که او پیش از این در تماس با دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا, تاکید کرد که مصر از تلاشهای گروه موسوم به ارتش ملی لیبی (نیروهای حفتر) در مبارزه با تروریسم حمایت میکند.
اختلافات آنکارا و قاهره پس از سرنگونی محمدمرسی رئس جمهور اخوانی مصر و به قدرت رسیدن السیسی تشدید شده است. این اختلافات در موضوع محاصره قطر از سوی مصر, عربستان, امارات و بحرین و در مقابل حمایت ترکیه از دوحه تشدید شده و اکنون با حضور ترکیه در مرزهای غربی مصر وارد مرحله جدیدی شده است.
به نظر می رسد امریکا و رژیم صهیونیستی نیز در باز کردن جبهبه ای برای درگیری این دو بازیگر منطقه ای در خاک لیبی نقش داشته باشند چرا که نتانیاهو به شدت به دنبال انضمام بخش هایی از کرانه باختری به سرزمین های اشغالی بر اساس طرح معامله قرن است و درگیری کشورهای اسلامی با یکدیگر می تواند موضوع فلسطین را به حاشیه ببرد.
-------------------------------------
رضا محمدمراد