بعد از لغو سفر وزیرخارجه مصر
نگرانی اردن از شرکت نکردن مصر در نشست رام الله
خودداری وزیر امور خارجه مصر از مشارکت در نشست سه جانبه در رام الله، نگرانی اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین را برانگیخت.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، منابع بلندپایه دیپلماتیک فاش کردند: خودداری وزیر امور خارجه مصر از مشارکت در نشست سه جانبه در رام الله، نگرانی اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین را برانگیخت.
منابع بلندپایه دیپلماتیک در مصاحبه با این شبکه تاکید کردند: رام الله، منتظر سفر سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر، همزمان با سفر ایمن الصفدی، وزیر امور خارجه اردن بود، اما قاهره در آخرین لحظات، این سفر را لغو کرد.
گزارشگر شبکه المیادین گفت: نشست رام الله، قرار بود برای هماهنگی ساز و کار مقابله با طرح اسرائیل برای الحاق کرانه باختری باشد، اما قاهره از حضور در این نشست، سر باز زد. منابع بلندپایه دیپلماتیک تاکید کردند: طرف مصری، علت حضور نداشتن سامح شکری در این دیدار را درگیری قاهره در سه مسئله لیبی، سد النهضه و نوار غزه اعلام کرد. این منابع گفتند: سامح شکری ممکن است در چند هفته آینده به تنهایی، بدون حضور ایمن الصفدی به رام الله سفر کند. این منابع از ناخرسندی رام الله و نگرانی امان از این تصمیم قاهره خبر دادند. اردن، نگران آن است مصر، موضع ضعیفی در برابر تصمیم اسرائیل برای الحاق کرانه باختری، اتخاذ و به محکومیت لفظی اکتفا کند.
در ادامه این گزارش آمده است: در این چارچوب، منابع بلندپایه در گفتگو با المیادین تاکید کردند وزیر امور خارجه اردن اعلام کرد شاه این کشور، این موضوع را به اطلاع آمریکاییها و اسرائیلیها رسانده است که اگر اسرائیل، طرح ”الحاق“ را عملی کند، امان دیگر نخواهد توانست به توافقنامه صلح با این رژیم ادامه دهد. الصفدی، نامه عبدالله دوم را به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان تقدیم کرد که در آن بر موضع پایدار اردن در برابر مسئله ”الحاق“ و عمق روابط با فلسطینیها تاکید شده است. شاه اردن همچنین تاکید کرد کشورش به تماس با مصریها برای تضمین پایداری در مخالفت آنها با طرح الحاق ادامه خواهد داد. منابع مطلع گفتند: ارزیابی مسئولان تشکیلات خودگردان آن است که تصمیم سامح شکری برای شرکت نکردن در نشست رام الله بر اساس خواست دستگاههای اطلاعاتی مصر صورت گرفته است.
گزارشگر این شبکه خاطر نشان کرد: سوال آن است که مصر چگونه میتواند بین نقش خود در هماهنگی با فلسطینیها و نقش قاهره که رسانههای اسرائیلی درباره آن سخن میگویند، سازگاری ایجاد کند؟ رسانههای اسرائیل میگویند: تل آویو در تماس با قاهره، اقدام فوری برای مهار دو جنبش حماس و جهاد اسلامی را خواستار شد که قصد دارند با قاطعیت به طرح الحاق پاسخ دهند. اطلاعاتی وجود دارد که نشان میدهد مصر به اسرائیل درباره چنین اقدامی هشدار داده است زیرا ممکن است موجب بروز درگیریهایی شود؛ به ویژه که سازمان اطلاعات مصر، گام بلندی در برقراری آرامش در نوار غزه برداشته است. در مقابل، امان با طرح یکجانبه اسرائیل بر اساس منافع ملی اردن و اصول تاریخی این کشور برخورد میکند. شماری از مقامات اردنی فاش کردند این کشور زیر فشار شدید قرار گرفته است تا موضع خودش را تغییر دهد.
اردن، نگران پیامدهای سیاسی، اقتصادی و حتی اجتماعی طرح اسرائیل است زیرا با چنین اقدامی، اقتصاد فلسطینیها به طور کامل وابسته به اسرائیل خواهد شد و ممکن است اردن، شاهد کوچ اجباری فلسطینیها به سوی مرزهای این کشور باشد. آیا ممکن است اردن به عنوان یکی از گزینههای خود، توافقنامه صلح با اسرائیل را لغو کند؟ کدام یک از نظامهای عربی حاضرند از اردن و فلسطینیها حمایت کنند؟ به ویژه که گفته میشود سه کشور عربی به اسرائیل برای اجرای طرح الحاق، چراغ سبز نشان داده اند.