به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما،پایگاه اینترنتی موسسه روابط بین الملل فرانسه نوشت رئیس جمهور فرانسه توانست از بحران کرونا به عنوان عامل شتاب دهندهای برای بلندپروازیهای اروپایی خود استفاده کند. به نوشته این پایگاه اینترنتی، اظهارات مشترک ماه گذشته امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در مورد طرح احیای اقتصادی اروپا نشان دهنده بازگشت قدرتمند زوج فرانسه و آلمان بود که از سه سال پیش متوقف شده بودند. پل موریس کارشناس روابط آلمان و فرانسه در موسسه روابط بین الملل فرانسه به دلایل این نزدیکی و اثرات احتمالی آن پرداخت.
موریس در مورد بیانیه مشترک آلمان و فرانسه در ۱۹ مه گفت این واقعیت دارد که زوج فرانسه و آلمان پس از مدتها بازگشتند، زیرا این ارتباط از سال ۲۰۱۷ متوقف شده بود. تا آن زمان آلمانیها امانوئل مکرون را رئیس جمهوری بسیار اروپایی و به شدت به دنبال اصلاحات میدانستند. این برای آنها خوشایند بود. اما پویایی این ارتباط در سپتامبر همان سال در حالی که آنگلا مرکل با آرای بسیار پایین در انتخابات پیروز شد و همین مسئله وی را در حزب خود تضعیف کرد و موجب شد وی در تشکیل دولت ناتوان باشد. به حدی که زمانی که امانوئل مکرون در سوربون سخنرانی کرد و پیامش کاملا به نفع اروپا بود، از سوی آلمان با واکنشی مواجه نشد. در واقع زمان برای مرکل مساعد نبود. وی با مشکل روبرو بود و نمیتوانست در این طرح مداخله کند.
پس از آن امانوئل مکرون اندکی بیش از اندازه اراده گرا ظاهر شد و قاطعانه به دنبال متحول کردن آلمان در راستای طرح اروپایی خود بود و این در حالی بود که آلمان به دنبال حفظ وضعیت موجود بود. در سال ۲۰۱۹ در آستانه برگزاری انتخابات پارلمان اروپا، مخالفان قدرت گرفتند. در حالی که امانوئل مکرون به دنبال تجمیع بدهیهای اروپایی بود آنهگرت کرامپ-کارنباوئر رهبر اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان به شدت با آن مخالفت کرد.
موریس در مورد اینکه آیا بحران بهداشتی موجب نزدیکی دو کشور شده است گفت اگرچه در ابتدای همه گیری دو کشور مواضع مخالفی داشتند، اما بی شک بحران موجب نزدیکی دو کشور شده است. در ابتدا فرانسه از اصل همبستگی مالی از طریق ایجاد صندوق کرونا حمایت میکرد و در مقابل آن آلمان استفاده از ساز و کار ثبات اروپایی را رد میکرد. اما در نهایت از اواخر مارس تا اواسط مه نزدیکی تدریجی شکل گرفت. اوایل آوریل برونو لومر وزیر اقتصاد فرانسه و اولاف شولز وزیر دارایی آلمان بیانهای مشترکی برای نشست گروه یورو تهیه کردند و در نهایت مصالحهای حاصل شد که طی آن مکرون و مرکل مواضع خود را تعدیل کردند تا جایی که آلمان اصل تجمیع بدهیها را پذیرفت.
موریس در مورد اینکه آیا این تغییر موضع نتیجه ماهها تلاش دیپلماتیک بود گفت به طور قطع تلاشهای دیپلماتیک بسیاری از جانب رئیس جمهور فرانسه صورت گرفت، اما وخامت بحران هم تاثیرگذار بود. آنگلا مرکل در ابتدا با عمل گرایی وارد عمل شد. وی به خوبی میدانست که نمیتواند در برابر همبستگی مالی میان کشورهای عضو بدون خطر جدایی اتحادیه اروپا مخالفت کند، زیرا این جدایی به طور قابل توجهی بر اقتصاد آلمان که به شدت به صادرات وابسته است تاثیر خواهد گذاشت. وی تاکید کرد این شرایط به طور قطع یک پیروزی برای امانوئل مکرون است.
در واقع پیشنهاد فرانسه و آلمان تنها به مسئله بودجه محدود نمیشود و در آن به مسئله بهداشت، انتقال زیست محیطی، دیجیتال و استقلال اروپایی هم پرداخته شده است. به این ترتیب مسائلی که تاکنون از اولویتهای فرانسه بودند حالا با فدرالیسم اروپایی همراهی میشود. نتیجه اینکه امانوئل مکرون موفق شده است بحران بهداشتی را به شتاب دهندهای برای بلندپروازیهای اروپایی خود تبدیل کند. وی این هوش را داشت که بتواند این موفقیت را نه در سطح ملی بلکه در عرصه اروپایی و در چارچوب زوج فرانسه و آلمان به دست آورد.