روزنامه لوموند
سخنان جان بولتون خانمان برانداز است
مقاله نویس روزنامه لوموند نوشت سخنان جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق آمریکا در کتابش، خانمان برانداز است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، روزنامه لوموند، روز پنجشنبه در مقالهای به قلم «ژیل پاری» با عنوان «در آمریکا، جان بولتون با رئیس جمهور تسویه حساب کرد» نوشت: گزیدههایی از کتاب جان بولتون که چهارشنبه ۱۷ ژوئن (۲۸ خرداد) در نیویورک تایمز، واشنگتن پست و همچنین وال استریت ژورنال منتشر شد، تلاشهای کاخ سفید را برای مخالفت با انتشار این کتاب به وضوح آشکار کرد. این گزیدهها یقینا سخنان یک دیپلمات سابق است که با شکست و سر و صدای زیاد از سِمت خود به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا کنار رفت.
رؤسای جمهور پیش از ترامپ نیز به خوبی با خلق و خوی جان بولتون به عنوان تک تیرانداز آشنایی دارند. با وجود این، سخنان بولتون در این کتاب، خانمان برانداز است. در هر صورت به سختی میتوان به اعتبار نامه محافظه کارانه جان بولتون حمله کرد. این سیاستمدار آمریکایی به پایان دوره کاری دراز مدت خود رسیده است و دلیلی برای سکوت اختیار کردن ندارد. تیتر این کتاب با عنوان «اتاقی که در آن این اتفاق افتاد» به خودی خود، بیانگر کل یک برنامه است. سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل از مارس ۲۰۱۸ تا سپتامبر ۲۰۱۹ به مدت بیش از یک سال برای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا کار کرد. وی در عکسهای بسیاری به ویژه در اتاق رئیس جمهور، در حالی که پوشهای در دست داشت، در کنار رئیس جمهور بود.
این دیپلمات آمریکایی اطمینان داد برخلاف آنچه کاخ سفید میگوید، هرگونه اطلاعاتی که بتواند به منافع آمریکا ضربه بزند از نوشتههای او حذف شده است. موضوع مشترک گزیدههایی را که روز سه شنبه منتشر شد، میتوان در یک جمله خلاصه کرد: «من در شناسایی همه تصمیمهای مهم ترامپ در زمان رفت و آمد به کاخ سفید مشکل دارم و آن اینکه انگیزههای انتخاباتی در تصمیمهای او دخیل نبود». در مقالهای که وال استریت ژورنال از سخنان بولتون منتشر کرد به تصویری وحشتناک از تمایل ترامپ به «راهبرد چین» اشاره شده است.
به اعتقاد جان بولتون، اما این قاطعیت تنها ظاهری بود و اینکه او به هر قیمتی که شده، چهار سال دیگر در کاخ سفید بماند، سبب تحلیل این راهبرد شد. این موضوع طوری شد که دونالد ترامپ را بر آن داشت در نشست دو جانبه با شی جین پینگ همتای چینی اش در ژوئن ۲۰۱۹ گفتگوها را به سمت انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا منحرف کند و به توانایی اقتصادی چین برای اثرگذاری بر تبلیغات انتخاباتی تکیه کند. وی از شی جین پینگ خواست اطمینان دهد وی برنده خواهد شد. در این باره میتوان به جنگ تجاری بین آمریکا و چین اشاره کرد. ترامپ تلاش میکرد چین برای خرید تولیدات کشاورزی آمریکا متعهد شود و این در حالی است که ایالاتی از آمریکا که در آنها کشاورزی حرفه اصلی است، ستونهای انتخاباتی ترامپیسم هستند. این درخواست کمک که از دید مشاور امنیت ملی سابق آمریکا شفاف است از پیش با تمجید فراوان مهمترین رئیس جمهور تاریخ چین یعنی شی جین پینگ همراه بود.