گزارش مکتوب
همه گیری کووید ۱۹ و نکات تغذیهای که باید به آن توجه نمود
بیماری کووید ۱۹ یک بیماری عفونی مسری است که توسط یک کرونا ویروس جدید ایجاد میشود و در حال حاضر دارو یا واکسنی برای این بیماری وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در نبود درمان اختصاصی برای این بیماری اهمیت رعایت بهداشت فردی و اجتماعی تنها راه حل مقابله با این بیماری میباشد. در شرایط کنونی نیاز است چند نکته مرتبط با تغذیه که باعث نگرانی عمده در سطوح ملی و بین المللی شده است و امنیت غذا و تغذیه را به خطر میاندازد بیشتر مورد توجه افراد قرار گیرد.
با توجه به شرایط فاصله گذاری اجتماعی و خانه نشینی نگرانی از افزایش وزن به دنبال کاهش فعالیت فیزیکی و افزایش مصرف تنقلات بسیار بالا رفته است. چاقی و افزایش وزن از عوامل مهم ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت و پرفشاری خون و ... بوده که ابتلا به این بیماریها فرد را در برابر بیماری کووید ۱۹ آسیب پذیرتر میکند. نیاز هست در کنار رعایت توصیههای بهداشتی و در خانه ماندن، مراقب فعالیت فیزیکی خود بوده و جهت پیشگیری از ابتلا به اضافه وزن و چاقی توجه بیشتری به کاهش دریافت مواد پرکالری مثل نوشیدنیهای شیرین، قند و شکر، انواع کیکها و غذاهای سرخ شده داشته باشیم.
الناز جعفروند- کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: نگرانی از انتقال بیماری کووید ۱۹ از طریق مواد غذایی میتواند باعث تغییر الگوی غذایی افراد شود. در این زمان مردم به سمت غذاهای بسته بندی شده روی آورده و یا مواد غذایی مفیدی مثل میوه و سبزیها را از سفره خود حذف میکنند که میتواند دریافت ویتامینها و مواد معدنی را کاهش داده و سیستم ایمنی افراد را تضعیف کند که در این صورت افراد در برابر بیماری کووید ۱۹ آسیب پذیرتر میشوند.
وی افزود:با توجه به اینکه مدت زمان درگیری جامعه با این ویروس ناشناخته است، این مسئله در دراز مدت میتواند باعث تغییر عادات و الگوی غذایی افراد شود بنابراین توصیه میشود افراد با رعایت اصول بهداشتی و نحوه صحیح شست و شوی میوه و سبزیها به سمت حذف این گروه از مواد غذایی نروند.
جعفروند به گسترش اطلاعات نادرست تغذیهای در شرایط کرونایی که در فضای مجازی یا بین مردم نقل قول میشود اشاره کرد وگفت: در شرایط کنونی اشاعه اطلاعات نادرست در ارتباط با بیماری کووید ۱۹ به معضلی در دنیا تبدیل شده است که در ارتباط با تغذیه میتواند باعث حذف برخی از گروههای غذایی و افزایش غیرضروری برخی از اقلام غذایی و افزایش قیمتها در بازار شود یا در اثر اطلاعات نادرست مردم به سمت مصرف بی رویه برخی از مکملهای غذایی روی آورده که علاوه بر هزینه بر بودن، میتواند سلامتی افراد را به خطر اندازد.
وی گفت: گسترش اطلاعات نادرست در کنار مشکلات سلامتی که میتواند ایجاد کند سلامت روانی افراد را نیز مورد مخاطره قرار میدهد. توصیه میشود مردم اطلاعات مربوط به سلامت را از سایتهای مورد تایید وزارت بهداشت دریافت کنند و در این زمینه به اطلاعات هر کانال و گروه مجازی اعتماد نکنند. جدیدترین اطلاعات درباره طغیان بیماری کووید-۱۹ را میتوان از طریق وبسایتهای سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت کشور و مسئولان بهداشت عمومی کشور یا محل زندگی خود، کسب کرد.
نتیجه اینکه : با اینکه کووید ۱۹ یک بیماری واگیر دار است، اما افراد مبتلا به بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت، پرفشاری خون، سرطان و. بیشتر در معرض خطر هستند پس همچنان در همه گیری کووید ۱۹ توجه به کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر باید مورد توجه قرار گیرد. تغذیه سالم یک فاکتور مهم کنترل بیماریهای غیرواگیر و تقویت سیستم ایمنی میباشد که در شرایط همه گیری کووید ۱۹ نیاز به توجه بیشتر دارد؛ بنابراین همچنان در کنار رعایت اصول تغذیه ای، مواظب وزن خود بوده و اطلاعات تغذیهای خود را از سایتهای معتبر دریافت نمایید.
از این رو سراغ اعلام نظر رسمی دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت رفتیم آنها معتقدند کمبود دریافت غذایی و کمبود ویتامینهایی مثل ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد.
با مصرف روزانه منابع غذایی ویتامین C مثل مصرف سبزی و سالاد همراه با غذا، میوههای حاوی ویتامین C مثل پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزیهای دارای ویتامین C مثل انواع کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز و فلفل دلمه ایی از منابع غذایی خوب ویتامین C هستند.
بعنوان مثال مصرف روزانه یک عدد پرتقال یا ۲ عدد نارنگی ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند. هویج و کدوحلوایی و سبزیهای سبز تیره مثل اسفناج، برگ چغندر وبرگهای تیره رنگ کاهو هم از منابع خوب ویتامین A هستند. بطورکلی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری و تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف روزانه ۳ واحد از گروه سبزیها (بجز سبزیهای نشاسته ایی) و حداقل ۲ واحد میوه توصیه شود.
کودکان زیر ۵ سال، مادران باردار و سالمندان و بیمارانی که داروهای کورتنی مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند و لازم است برای پیشگیری نکات زیر را رعایت نمایند.
- هر روز سبزی یا سالاد همراه با آب لیموترش یا آب نارنج تازه استفاده کنند.
- از هویج و کدوحلوایی و شلغم و لبو در غذاهای روزانه استفاده شود.
- مصرف پیاز خام به دلیل داشتن ویتامین C همراه با غذا توصیه میشود.
- از مصرف سوسیس و کالباس و سایر فست فودها و غذاهای چرب و سنگین اجتناب شود.
- استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مثل حبوبات یا تخم مرغ حائز اهمیت است.
- کمبود ریز مغذیهایی مثل آهن و روی هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند. از منابع غذایی این ۲ ریز مغذی مثل حبوبات بعنوان جایگزین مناسب گوشت، شیر و لبنیات وسبزیهای برگ سبز و انواع خشکبار بیشتر استفاده شود.
- از خوردن غذاهایی که خوب پخته نشده (مثل تخم مرغ عسلی و نیمرو، کبابهایی که مغز پخت نشده اند) خودداری شود.
- از خوردن غذا و مایعات در مکانهایی که از نظر بهداشتی مورد اطمینان نیستند خوداری شود.
- در صورتی که علائم سرماخوردگی دارید، از غذاهای آبکی مثل سوپ و آش همراه با آب لیموی تازه و مایعات گرم استفاده کنید.
- از جوانهها گندم، ماش و شبدر در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید.
- از میوههای حاوی انتی اکسیدان فصل مثل انار، پرتقالهای تو سرخ، گریپ فروت و ... استفاده کنید.
- روزانه از جوشانده آویشن و پونه کوهی برای تقویت سیستم ایمنی استفاده کنید.
بخاطر داشته باشید رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و حصول اطمینان از دریافت کافی ریز مغذیها و پروتئین از برنامه غذایی روزانه نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماریها از جمله ویروس کرونا دارد.