آیا فرمان ترامپ موجب توقف اعتراضات در امریکا خواهد شد؟
فرمان اجرایی ترامپ برای اصلاحات محدود در پلیس امریکا مانع از ادامه اعتراضات نخواهد شد چرا که این فرمان نمایشی هالیوودی برای بهبود وضعیت او در انتخابات آتی ریاست جمهوری است.
ظاهرا داستان هالیوودی پلیس بد در ساختار سیاسی امریکا پایان ندارد و هر گاه این ساختار در داخل با بن بست مواجه می شود برای حفظ آن همه نقطه ضعف ها به گردن یک فرد یا یک تشکیلات انداخته می شود.
این داستان این بار هم با استمرار اعتراضات به قتل یک شهروند سیاه پوست به دست پلیس امریکا تکرار شد و این بار ترامپ پس از نتیجه نگرفتن از استفاده از ارتش ونیروهای گارد ملی برای سرکوب معترضان, روز سه شنبه فرمان اجرایی آغاز اصلاحات در پلیس این کشور را امضا کرد که به موجب آن با ارائه آموزشهای لازم به نیروهای پلیس در زمینه استفاده از زور علیه مظنونان، استانداردهای پلیس آمریکا ارتقا یابد.
به گفته ترامپ، در قالب اصلاحات جدید، نیروهای پلیس اجازه نخواهند داشت جز در مواردی که جانشان در خطر باشد، بر گردن مظنونان فشار وارد کنند. از 25 می (5 خرداد) که یک افسر سفیدپوست در مینیا پولیس جرج فلوید شهوند سیاهپوست را با فشار دادن زانوی خود بر گردن او به قتل رساند, ایالت مینهسوتا و دیگر ایالت های آمریکا شاهد برگزاری تظاهرات گسترده مردمی در اعتراض به تبعیض و همچنین رفتار نژادپرستانه و وحشیانه پلیس با سیاهپوستان بوده است.
ترامپ از زمان شروع اعتراضات تاکنون چندین بار بهصورت مستقیم و غیرمستقیم معترضان را تهدید کرده است. او حتی با توهین به فرمانداران ایالت هایی که شاهد گسترش اعتراضات بودند گفته بود که اگر آنها نمی توانند خود حاضر است از ارتش و نیروهای گارد ملی برای سرکوب معترضان استفاده کند.
ترامپ پیش از این گفته بود گاهی اوقات لازم است که پلیس بر گردن مظنونان فشار وارد کند اما اکنون او با استمرار اعتراضات و گسترش آن به تمامی ایالت های امریکا مجبور شده است تا فرمانی را صادر کند که بر اساس آن اصلاحات محدود در پلیس امریکا اجر اشود.
فرمان ترامپ حتی نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا را راضی نکرده و اوگفته این فرمان برای مقابله با اقدامات نژادپرستانه از حد مطلوب بسیار پایین تر است از این جهت این سوال مطرح است که آیا این فرمان به تغییر اوضاع وتوقف اعتراضات منجر خواهد شد؟
در پاسخ به این سوال به چند نکته اشاره می شود نخست اینکه ترامپ از ابتدای آغاز مذاکرات, توئیت ها وسخنرانی هایی کرد و حتی از گزینه نظامی سخن گفت که نتیجه آن ایجاد فضای دوقطبی سیاسی وتحریک معترضان وگسترش اعتراضات بود.
دوم اینکه گسترش اعتراضات و مشارکت سفید پوستان در آن بیانگر این نکته است که این اعتراضات فقط به عملکرد پلیس محدود نیست بلکه شامل سوء مدیریت ترامپ در کنترل ویروس کرونا و در نتیجه پیامدهای سنگین آن بر مردم امریکاست.
در نتیجه این سوءمدیریت که خود معلول ساختار نظام سیاسی حاکم بر امریکاست تا کنون دستکم 120 هزار نفر جان خود را از دست داده اند. این در حالی است که 40 میلیون نفر نیز از بیکار شده اند و معلوم نیست که در ماههای آینده وضعیت بهبود یابد.
سوم اینکه انتخابات ریاست جمهوری امریکا قرار است اکتبر(آبان ماه ) برگزار شود و این وضعیت می تواند به شدت بر سبد آرای ترامپ در انتخابات تاثیر منفی بگذارد و حال اینکه فرمان اجرایی ترامپ بیش از آنکه متوجه اصلاح ساختارباشد با هدف منفعت شخصی در انتخابات و به چند دستور العمل انظباطی در پلیس محدود شده است.
برچیدن مجسمه های شخصیت های مربوط به دوره برده داری در امریکا نمونه بارزی از افتخار سیستم سیاسی امریکا به افراد و شخصیت هایی است که مرتکب جنایت ضد بشریت شده اند.
چهارم اینکه گسترش اعتراضات از امریکا به دیگر کشورهای اروپایی و همچنین پایین کشیدن نمادهای برده داری در امریکا و اروپا بیانگر این نکته است که اعتراضات فقط علیه عملکرد پلیس نیست بلکه این ساختار است که نژاد پرستی نهادینه شده وگفتمان های افراطی را پرورش می دهد و ثمره آن مجسمه های شخصیت های ضد انسانی است که به عنوان نماد به نمایش گذاشته می شود.
ظهور احزاب راست افراطی در امریکا و دگیر کشورهای غربی و سخنان تحریک آمیز آنها علیه مهاجران یا اقلیت های مذهبی و تاکید آنها بر اینکه امریکا یا اروپا قاره مسیحیان سفید پوست با تاریخ و ارزش های مشترک است و همچنین تصویب قوانین نژاد پرستانه در مجالس این کشورها که حقوق مهاجران یا رنگین پوستان یا اقلیت های دینی را محدود می کند همه از مواردی است که به تضییع حقوق اقلیت ها و رفتار نژاد پرستانه با آنان منجر می شود.
ترامپ خود یکی از ثمره های همین جریان راست افراطی است که حین تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری و پس از انتخاب شدن با تاکید بر اول امریکا و هویت سفید پوستان مسیحی و تاختن به مهاجران و مسلمانان و تصویب قوانین ضد مهاجرت علیه افریقایی تبارها و رنگین پوستان و همچنین مسلمانان, به قدرت رسید.
ترامپ حتی در روزهای اول اعتراضات نیز چنین رفتارهایی ر ا از خود بروز داد و با حاضر شدن در جلو کلیسای سنت جونز و بالا آوردن انجیل به سفیدپوستان مسیحی و جناح راست افراطی این پیام را داد که آنها از سوی اقلیت ها هدف قرار گرفته اند و در واقع آنها را برای سرکوب معترضان به میدان فرا خواند.
با توجه به این نکات بعید به نظر می رسد با فرمان نمایشی ترامپ اوضاع امریکا تغییر کند و اگر این اعتراضات هم سرکوب شود بار دیگر با حادثه دیگری دوباره این آتش شعله ور خواهد شد. مگر اینکه ساختار سیاسی در این کشور تغییر کند و امثال ترامپ اجازه نداشته باشند که با طرح شعارهای راست افراطی علیه رنگین پوستان و دیگر اقلیت های دینی به قدرت برسند و سیاست های نژاد پرستانه را تصویب کنند.
----------------------------------------------------------
رضا محمدمراد