پخش زنده
امروز: -
در پژوهشی که به تازگی در اداره پژوهشهای خبری معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما انجام شد، اقدامات انجام شده بر اساس محورهای ۸ گانه اقتصادی مستخرج از بیانات رهبر معظم انقلاب؛ رصد، دسته بندی و استخراج شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، در یازدهمین شماره از رصد اقتصادی که کاری از اداره پژوهشهای خبری معاونت سیاسی صداوسیماست و به تازگی منتشر شد خانم محبوبه وفایی نژاد پژوهشگر گروه اقتصاد این اداره، اقدامات انجام شده و در دست اقدام مسئولان را برای تحقق شعار سال بر اساس محورهای ۸ گانه اقتصادی مستخرج از بیانات رهبر معظم انقلاب، دسته بندی و استخراج کرده است.
متن کامل این پژوهش به این شرح است:
*مقدمه
رهبر فرزانه انقلاب در پیام نوروزی، سال ۱۳۹۹ را، سال جهش تولید نامیدند. بیش از یک دهه است که معظم له با انتخاب موضوعات اقتصادی با عنوان شعار سال به خصوص در چندین سال گذشته با تأکید بر حمایت از تولید داخل و مصرف کالای ایرانی بر اهمیت مسئله اقتصاد تاکید موکد داشته اند. شعارهایی که هر کدام کلیدواژهی رهایی از وابستگی و استقلال میباشد و با عملیاتی کردن آنها میتوان به خودکفایی، رفع وابستگی و بی اثر کردن اثرات تحریمهای ظالمانه آمریکا دست یافت.
در تایید و اهمیت موضوع تولید، معظم له در بیانات نوروزیشان میفرمایند که: ... لکن آنچه من میخواهم بگویم این است که این کاری که تا حالا شده شاید حتّی یکده م آن چیزی که برای کشور احتیاج است نباشد ... یعنی شاید واقعا ده برابر این، کار باید انجام بگیرد؛ چه کار تحقیقی، چه کار تولیدی، چه کارهای گوناگون از همین قبیل، تا رونق تولید در زندگی مردم اثر خودش را نشان بدهد. در سال ۹۸ تولید تکان خورد، حرکت کرد و راه افتاد تا یک حدودی، لکن اثری در زندگی مردم از آن محسوس نشد. اگر ما بتوانیم تولید را راه بیاندازیم و با توجّه به بازا ر وسیع خو د کشور در داخل - اگر چه که تولید به فروش و به بازارهای خارجی احتیاج دارد، امّا ما هم ضمن اینکه میتوانیم با بازارهای خارجی ارتباط داشته باشیم، عمدهی بازار فروش ما داخل کشور است با این جمعیّت هشتاد میلیونی - اگر بشود تولید را ان شاءالله حرکت بدهیم و پیش ببریم، مشکلات اقتصادی قطع اتمام خواهد شد و این تحریمهایی که کرده اند به نفع ما تمام خواهد شد.
همچنین ایشان، برای تحقق جهش تولید، برنامه ریزی را امری ضروری دانسته و در این برهه نیز به نقش اصلی سازمان برنامه و بودجه کشور و برخی نهادهای دیگر مانند قوه قضاییه، مجلس شورای اسلامی و مرکز تحقیقاتش و مجموعههای دانش بنیان اشارهای ویژه داشته اند.
در واقع اصطلاح جهش تولید مربوط به زمانی است که ما به صرف خارج شدن اقتصاد از رکود راضی نیستم. بلکه اضافه بر آن میخواهیم تحول تکنولوژیک نیز در کشور اتفاق بیفتد و متعاقب آن به قول اقتصاددانان تابع تولید به سمت بالا شیفت کند. یعنی با داشتن منابع و امکانات موجود نسبت به گذشته، شرایط تولید باید دچار تحول شود. پس اگر ما به شرایط ایجاد رونق قانع نباشیم و پایه اقتصاد ما یکی از الزاماتش این باشد که باید یک جهش در تولید انجام شود. در این شرایط با بهره گیری از امکانات موجود باید بتوانیم چرخه تولید را در مسیری قراردهیم تا ضمن دست یافتن به تولید انبوه و رفع نیارهای داخلی، زمینهای برای صادرات را نیز فراهم کنیم؛ به طوریکه جایگاه واقعی اقتصاد کشور در منطقه و جهان تثبیت گردد. به این رویکرد میتوان گفت جهش تولید که یک مرحله فراتر از رونق تولید است.
حال، برای آنکه نظام اسلامی بتواند، نقشههای دشمن را هوشمندانه خنثی کند، میبایست گرههای اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و با برنامه ریزی جامع و با همدلی میان تمام نهادهای دولتی و غیردولتی، اقدام به برطرف کردن آنها و در نهایت ایجاد جهش در تولیدات کشور کرد، که به اذعان بسیاری از کارشناسان گرههای اصلی اقتصادی، رکود کشور نقدینگیهای سرگردان و بیکاری، چالشها و موانع کسب و کار است و راهکار باز کردن این گرهها نیز در تقویت و حمایت همه جانبه از تولید ملی نهفته است. چگونگی و الزامات این راهکار نیز در بیانات رهبر معظم انقلاب مشخص شده است.
در این میان، گروه اقتصاد اداره پژوهشهای خبری معاونت سیاسی، در راستای رسالت رسانهای خود تلاش دارد با رصد اقدامات مسئولان و راهکارهای کارشناسان بر مبنای بیانات مقام معظم رهبری، در خصوص حمایت از تولید کالاهای ایرانی و جهش تولید، در قالب گزارشهای هفتگی در ۸ محور مستخرج از بیانات رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۹، مخاطبان را در جریان مهمترین فعالیتها و نیازهای تحقق شعار سال قرار دهد.
این محورها عبارتند از:
۱ - رفع موانع تولید
۲ - بهبود فضای کسب و کار
۳ - مدیریت واردات
۴ - مبارزه با قاچاق
۵ - تولید رقابت پذیر و صادرات محور
۶ - مبارزه با فساد
۷ - تولید مبتنی بر دانش و فناوری
۸ - تشویق و حمایت از تولید کنندگان
الف: مسئولان
۱ -رفع موانع تولید:
مهیا کردن زمینه طرح مشکلات معدنی و پاسخگویی مناسب به طرح مشکلات، از جمله تاثیرات کوتاه مدت طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس است. وجود نمایندگان اصلی بخش خصوصی همچون خانه معدن ایران و اتاق بازرگانی در شورای هماهنگی طرح به عنوان دست اندرکاران و سیاستگذاران اصلی آن، ایجاد همافزایی و هماهنگی بیشتر بین دستگاههای اجرایی حوزه معدن و همکاری با بخش خصوصی بهویژه تشکلها و انجمنهای این بخش از دیگر این تاثیرات است.
تزریق سرمایه و مشارکت بخش خصوصی، دانش و فناوری به معادن، کمک به ایجاد نهضت فرآوری و علاقه مندی معادن کوچک به فرآوری محصول به جای خام فروشی و کمک به ایجاد جنبش نوآوری و کارآفرینی در بخش معدن با بهره گیری از استارت آپها و شرکتهای دانش بنیان از دیگر تاثیرات کوتاه مدت طرح مذکور است ایجاد زنجیره تولید به منظور جلوگیری از خامفروشی و صادرات مواد معدنی فرآوری نشده، از جمله اهداف میانمدت و درازمدت طرح است. روزنامه دنیای اقتصاد ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ رضا عظیمی، مدیر اجرایی و دبیر شورای هماهنگی طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس
امسال هم جرائم معوقات مالیاتی، بخشیده خواهد شد، به دلیل شرایط ناشی از شیوع کرونا، دامنه این بخشودگی را از بنگاههای تولیدی، به بنگاههای تولید کالا و خدمات گسترش داده ایم. ما در سال را به عنوان شعار سال و از سوی دیگر، بحث مبارزه با تبعات منفی» جهش تولید جاری از یک سو بحث همه گیری کرونا را داریم اقتضای توجه به این دو امر مهم، این است که ضمن مراعات حال فعالان اقتصادی، در بحث مالیات باید به درآمدهای مالیاتی برای رهاسازی بودجه از نفت و تامین نیازهای کشور
تکیه کنیم. به همین دلیل، یکسری مصوبات را از شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا گرفتیم که میتواند در فارغ کردن بخش خصوصی و فعالان اقتصادی از برخی دغدغهها و همچنین افزایش درآمدهای دولت، تعیین کننده باشد. همچنین، در قانون قبلی، ما مشوقی داشتیم که اگر مودی، مالیات تعیین و برآورد شده خود را زودتر میپرداخت، به ازای هر ماه، یک درصد پاداش به وی تعلق میگرفت که الان، طبق قانون، این رقم با ۵۰ درصد افزایش، به یک و نیم درصد رسیده است.
روزنامه اقتصاد پویا ۲۷ / ۰۳ / ۹۹ - فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی
۲ - بهبود فضای کسب وکار:
افزایش تولید، استفاده حداکثری و بهینه از نیروی کار ماهر، ایجاد طرحهای توسعه براساس هدفگذاریهای انجام شده در
هلدینگ ماهان در دستور کار قرار میگیرد. با وجود پتانسیل موجود در مجتمع فولاد صنعت بناب اعم از فولادسازی و نورد.
این مجموعه یکی از واحدهای تولیدی و تاثیرگذار در اقتصاد و اشتغال کشور و منطقه است. در شرایطی که تحریمها شرایط
نامناسبی را بر تولید و صنعت کشور تحمیل کرده بود، گروه مالی گردشگری مانع تعطیلی و خاموش شدن چراغ این مجموعه
فولادی شد و به عبارت دیگر برای حفظ اشتغال و اقتصاد پویا در منطقه و کشور گام برداشت. با توجه به حمایت جدی گروه
مالی گردشگری و پشتیبانی بانک گردشگری و همت و تلاش شبانه روزی نیروهای شرکت بتوانیم در بورس، صادرات، تولید
و همچنین تامین مواد اولیه و اصلاح فرآیندها موفق عمل کنیم. مجتمع فولاد صنعت بناب به تبع برخورداری از حمایت
زنجیره تولید و تامین مواد اولیه از جمله آهن اسفنجی در کنار رقبا مزیتهایی دارد که میتواند توان تولیدی این واحد را
چند برابر کند. این مجتمع همچنین میتواند با تکیه بر نیروهای مجرب، تحصیلکرده و توانمند، رشدهای خوبی را تجربه
کند. روزنامه ابرار اقتصادی ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - مهدی جهانگیری، رئیس گروه مالی گردشگری
در آینده نزدیک تسهیلات ۹ تا ۱۲ درصدی به تولیدکنندگان گل و گیاه زینتی پرداخت میشود. برآوردها نشان میدهد که تنها در استان تهران کرونا به گلخانه داران گل شاخه بریده ۲ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرده است و در همین راستا هم باید سیاستهای حمایتی تشدید شود تا این صنعت ادامه حیات دهد. در همین راستا در حالیکه رشتههای کشاورزی جز ۱۳ رشته ستاد ملی کرونا برای حمایت اقتصادی نبود با پیگیریهای صورت گرفته بحث گل به طور خاص به عنوان رشته چهاردهم ابلاغ و مقرر شد تمام حمایتهای شامل سایر بخشها از جمله صنوف، کارخانجات تولیدی و مرغداری ها، به تولیدکنندگان گل شاخه بریده هم اختصاص یابد. روزنامه عصر اقتصاد ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ کریم ذوالفقاری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران
بانک مرکزی فهرست مشاغل و کسب و کارهای حوزه جهاد کشاورزی که جدیدا مشمول دریافت تسهیلات حمایتی در برابر شیوع ویروس کرونا شده اند را به بانکها ابلاغ کرد. به بانک مرکزی در بخشنامهای به بانکهای دولتی و غیر دولتی و مؤسسات اعتباری، مصوبه کارگروه بررسی و مقابله با پیامدهای شیوع ویروس کرونا مبنی بر اضافه شدن رسته چهاردهم مشاغل و کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا که به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی به تصویب این کارگروه رسیده را ابلاغ کرد. بر اساس این بخشنامه، بانکهای عامل در حوزه پرداخت تسهیلات کرونایی، موظف به تسریع در انجام اقدامات لازم برای اعطای تسهیلات به کسب و کارهای حوزه جهاد کشاورزی هستند. مشاغل رسته چهاردهم شامل: واحدهای پرورش مرغ گوشتی و مرغ مادر گوشتی، مراکز تولید محصولات گلخانه ای، سبزی و صیفی جات صادراتی، مراکز تولید و عرضه گل و گیاهان زینتی و مراکز تولید و عرضه ماهیان زینتی میشود. روزنامه عصر اقتصاد ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - گزارش خبرنگار مهر
۳ - مدیریت واردات وصادرات:
سعید عباسپور در نامهای به روسای سازمانهای بازرگانی ۳۱ استان و جنوب کرمان جزئیات بخشنامه جدید را اعلام کرد. در بند اول بخشنامه آمده است: متقاضیان فاقد سابقه واردات تا سقف ۵۰۰ هزار دلار در حیطه سه رشته فعالیت خود، از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. بند دوم عنوان میکند: واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری از مراجع قانونی ذیربط صرفا برای تامین نیاز تولیدی خود با تشخیص رئیس سازمان، از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. همچنین خارج از نیاز واحد تولیدی خود، ملاک عمل میانگین سابقه واردات سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ مطابق با دو رشته فعالیت اولویت دوم و سوم کارت بازرگانی خواهد بود. بر اساس بند سوم، ملاک عمل واردات برای واحدهای بازرگانی تا سقف میانگین واردات سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸) دوسال اخیر خواهد بود. در بند چهارم آمده است: دستگاههای اجرایی و پیمانکاران طرف قرارداد با دستگاههای اجرایی پس از تایید دفتر تخصصی ذیربط، از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. بند پنجم به معافیت بررسی و کنترل سابقه واحدهای تولیدی مستقر در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، برای محصولات تولید شده آنها که دارای جدول ارزش افزوده باشد، اختصاص دارد. بند ششم، کالاهای موجود در گمرک دارای قبض انبار را که ارز آنها تائید شده باشد، از بررسی و کنترل سابقه معاف کرده است. کالاهای اولویت دار فهرست بسته تشویقی نیز بر اساس بند هفتم، در صورت تامین ارز از محل صادرات از بررسی و کنترل سابقه معاف میشوند. در بند هشتم آمده است: واردات موبایل، انواع کاغذ چاپ، تحریر، مقطوعات چوبی، لاستیک سواری، لوازم و قطعات یدکی خودرو و لوازم خانگی طبق ردیف تعرفههای اعلامی از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. بند نهم عنوان میکند: در صورت تغییر تعرفه یک کالای مشخص طی سالهای مختلف، سابقه واردات تعرفههای قبلی با ارائه نامه از دفتر تعیین تعرفه گمرک مبنی بر یکسان بودن کالا برای تعرفه جدید قابل محاسبه است. در نهایت در بند دهم اشاره شده که سابقه ذیل تعرفه شش رقمی برای تمامی موارد فوق ملاک بررسی خواهد بود. روزنامه عصر اقتصاد ۲۴ / ۰۳ / ۹۹ - گزارش ایلنا
ظرفیتهای تولید لوازم خانگی رو به افزایش است و به سرعت جای واردات این کالاها با تولیدات داخلی گرفته میشود.
دو هفته قبل یکی از شرکتهای تولیدکننده تلویزیون به ظرفیت تولید ۷۰۰ هزار دستگاه در سال رسید. ظرفیتهای خوب دیگری در سایر اقلام لوازم خانگی نصب شده یا در حال نصب است. بازار کنونی لوازم خانگی تحت تاثیر شاخصهای کلان اقتصادی و به خصوص اتفاقاتی که در حوزه ارز، تورم و ... میافتد، است. به نظر میرسد بازار لوازم خانگی در آینده نزدیک به تعادل برسد. ایرنا ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - حسین مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت
کمیته کارشناسی شورایعالی صادرات غیرنفتی، کارگروه اقدام صادراتی، شورای تجارت خارجی، کارگروه مشوقهای صادراتی و ... تشکیل شد. مرتفع کردن موضوعات و مشکلات صادراتی جامعه صادرکنندگان و در نهایت توسعه کمی و کیفی صادرات از اقدامات این کارگروه است. اطلاع رسانی ناقص و بعضا بدون کارشناسی مبنای بروز مشکلات جدید است و ما خواستار اطلاع رسانی سریع، دقیق و با محتوای مسائل جهت عموم مردم و علی الخصوص جامعه صادرکنندگان هستیم. شفافیت در تدوین دستورالعملها و شیوه نامههای فعالیتهای صادراتی تاکید میشود و خواستار استفاده از دیدگاههای کارشناسی سایر بخشها در این خصوص هستیم. ایلنا ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - حمید زادبوم، رئیس سازمان توسعه تجارت تشکیل کمیته کارشناسی شورای عالی صادرات غیرنفتی.
با توجه به ابلاغ قریب الوقوع بسته حمایت از صادرات غیرنفتی سال ۱۳۹۹ توسط ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، تدوین دستورالعملهای اجرایی بسته حمایت از صادرات غیر نفتی در دستور کار قرار گرفت تا در اسرع وقت و با تخصیص بودجه مشوقهای صادراتی نسبت به پرداخت مشوقهای صادراتی بر اساس سرفصلهای مندرج در بسته حمایت از صادرات غیرنفتی اقدام شود. سهولت در تدوین شیوه نامهها و دستورالعملها با هدف استفاده بهینه صادرکنندگان از اصول کلی موضوع فوق الذکر است. برداشت واحد توسط بخش خصوصی بهره بردار و بخش دولتی تخصیص دهنده از مفاد دستورالعملها مسیر پرداخت مشوقهای صادراتی را هموار کرده و پاسخگویی به جامعه صادرکنندگان را تسهیل میکند. استفاده از نظرات تشکلهای صادراتی و سایر دستگاهها اثرگذار است و از سایر بخشهای اثرگذار بر تجارت خارجی خواسته میشود تا نظرات خود را به صورت مدون به سازمان توسعه تجارت ایران ارسال کنند. روزنامه دنیای اقتصاد ۲۷ / ۰۳ / ۹۹ احسان قمری، مدیر کل دفتر توسعه خدمات بازرگانی
با توجه به رشد صادراتی که در اواخر سال ۹۸ صورت گرفت و افزایش نرخ ارز که از اواخر سال ۹۸ شروع شد و تا الان ادامه داشته، به نظر میرسد که تاثیر مثبتی بر افزایش صادرات خواهد داشت البته فرصت سه ماهه اول سال جاری را به دلیل شیوع کرونا و بسته شدن مرزها از دست داده ایم. اما با توجه به بازگشایی ۸۰ درصدی مرزها، روند رشد صادرات به مراتب در خرداد ماه بیشتر خواهد بود. به نظر میرسد که عادی شدن شرایط مرزی بیش از یکی دو ماه طول نمیکشد و تا شهریور ماه شدت بیشتر خواهد گرفت احتمال تحقق هدف گذاری ۴۲ میلیارد دلاری با توجه به شرایط کنونی وجود دارد، در شش ماهه دوم سال جاری روند صادرات رشد چشم گیری خواهد داشت و امیدواریم که به عدد پیش بینی شده برسیم. البته اگر بازار سوریه هم مقداری باز بشود و شرایط عادی شود، برای این کشور نیز برنامههای زیادی خواهیم داشت. سوریه کشوری است که خودش صاحب صنعت بوده، اما صنایع این کشور به علت شرایط جنگی آسیب دیده یا تعطیل شده اند. روزنامه عصر اقتصاد ۲۷ / ۰۳ / ۹۹ - محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات
۴ - مبارزه با قاچاق:
شناسه کالا یک شناسه کلی برای کالا است، اما کد رهگیری، بارکدی است که مشخص میکند کالا در کدام کارخانه، چه روز
و ساعتی و چگونه تولید شده است. درباره کالاهای وارداتی نیز شناسه کالا مبدا آن را مشخص میکند و میتواند تا حد زیادی جلوی کالای قاچاق را بگیرد. امسال یکی از موضوعات اصلی در حوزه لوازم خانگی تکمیل طرح آئین نامه اجرایی شناسههای کالا و رهگیری کالا است که اجرای آن در دستور کار قرار گرفته است و امسال به صورت جدی دنبال خواهد شد. مقرر شده شناسه کالا، کد رهگیری و سامانه جامع گارانتی، ضمانت و خدمات پس از فروش ایجاد شود تا وقتی مصرف کنندگان به مراکز خرید مراجعه میکنند بتوانند با استفاده از بارکد کالا مطمئن شوند ضمانتنامه آن اعتبار دارد یا کالا جعلی و قاچاق است. کد رهگیری هم برای لوازم خانگی تولید داخل و هم برای بخش کمی از لوازم خانگی که مجاز به واردات هستند طراحی خواهد شد. ایسنا ۲۷ / ۰۳ / ۹۹ - کیوان گردان، مدیرکل دفتر صنایع برق، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت.
۵ - تولید مبتنی بر دانش و فناوری:
چند روز قبل تفاهمنامه ایجاد پارک اقتصاد دیجبتال بین وزارت ارتباطات و معاونت علمی ریاست جمهوری به امضا رسید. پارکی که قرار است مجموعههای متشکل از واحدهای فناور و نوآفرین مبتنی بر حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و اقتصاد دیجیتال، ایجاد شده و با گسترش امکانات تحقیقات کاربردی و توسعه ای، انتقال و بومی سازی فناوری و همچنین تولید محصولات و خدمات با فناوری بالا و سایر فعالیتهای مورد نیاز در آن فراهم شود تسهیل کسب وکارها از جمله مواردی است که روز امضای این تفاهمنامه از سوی وزیر ارتباطات و معاون علمی رئیس جمهوری بر آن تأکید شد معافیت از برخی عوارض معمول در کشور، امکان استفاده از سرمایه گذاری خارجی مطابق با قوانین مناطق آزاد، استفاده از ظرفیت ترک تشریفات مناقصه در انعقاد قرارداد با نهادهای دولتی، افزایش ضریب امتیاز فنی شرکت در مناقصات، عدم تبعیت شرکتها و کارکنان فعال در پارک از قانون کار معمول کشور، بهره مندی از زمین با قیمت مناسب، امنیت و زیرساخت شهری و ارتباطی پارک، قطب مرکز داده و منطقه ویژه اینترنتی پارک، معافیت از عملکرد سالیانه به مدت ۲۰ سال، معافیت از حقوق کارکنان و عضویت در بستههای تشویقی سازمان فناوری اطلاعات ایران تسهیلاتی است که ایجاد این پارک برای شرکتهای فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال در نظر گرفته است. ایرنا ۲۴ / ۰۳ / ۹۹ - گزارش ایرنا
با برداشتن نخستین گام برای مقابله با کرونا ویروس و و پیشگیری از آن اقدامات برای دستیابی به فناوریهای مورد نیاز سرعت
گرفت. فراخوانی منتشر شد و از شرکتهای دانش بنیان، استارتاپها و فعالان زیست بوم فناوری و نوآوری خواسته شد تا همپای سایر نهادها و مردم، فناوریهای مورد نیاز این حوزه را توسعه دهند و در این راستا شرکتهای دانش بنیان تولیدکننده تجهیزات و لوازم پزشکی و آزمایشگاهی، تولیدکنندگان ماسک نانویی، ژلها و محلولهای ضد عفونی کننده، کیتهای پزشکی و تشخیصی و تولید کنندههای داروهای مرتبط برای حضور در این فراخوان ملی دعوت شدند تا در صورت ارائه برنامههای خاص و طرحهای نو از حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بهرهمند شوند. بر این اساس بیش از ۴۰۰ طرح و ایده ارسال شد و متعاقب آن از طرحهای اولویت دار شرکتها مشروط به کسب مجوز از سازمان غذا و دارو و انستیتو پاستور حمایت شد.
لیست فناوریهای مورد نیاز در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری کرونا در حوزههای "کیت شناسایی"، "ماسک N۹۵ و
سه لایه پرستاری"، "دستکش لاتکس طبی"، "محلول ضد عفونی کننده"، "تجهیزات ضد عفونی کننده فردی و
محیطی تجهیزات آزمایشگاهی"، "دارو و مواد اولیه دارویی، واکسن، سامانههای دیجیتال در آموزش، تشخیص و ثبت
بیماری" و "ونتیلاتور و اکسیژن ساز" بوده است.
بر این اساس ۹ شرکت تولیدکننده کیت تشخیص مولکولی از میان ۵۲ شرکت که نمونه ساخت داخل منجر به ورود به بازار داشتند، انتخاب و معرفی شدند، علاوه بر آن ۵ تولیدکننده ماسک نانو فیلتر از میان ۳۲ شرکت آماده برای افزایش تولید در تهران و شهرستانها انتخاب شدند و این شرکتها توانستند با تولید انبوه، محصولات خود را به بازار عرضه کنند ایسنا ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - گزارش ایسنا
براساس توافقنامه بین بانک توسعه تعاون و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، جهت اعطای تسهیلات کم بهره به
تعاونیهای دانش بنیان در صندوق نوآوری و شکوفایی ۸۳ میلیارد و ۵۲۰ میلیون تومان تسهیلات برای ۲۴ تعاونی دانش بینان
اعطاء شد. مهمترین رویکرد معاونت تعاون، تمرکز برفعالیتهای نوآوری و خلاقانه و ایجاد اشتغال پایدار از طریق به کارگیری
نخبگان و فارغ التحصیلان دانشگاهی در توسعه بخش تعاون و فعالیتهای دانش بنیان است و در همین راستا با رهیافت اتصال
شبکه تعاونیهای سنتی به مدرن و هوشمند و همچنین توسعه تعاونیهای دانش بنیان و نوبنیان برنامه حمایت از راه اندازی و
توسعه مراکز نوآوری و توسعه تعاون با هدف استفاده از فناوریهای نوین و تجاری سازی طرحهای نوآورانه افراد خلاق در دستور کار قرار گرفته است. در حال حاضر ۲۴۳ تعاونی دانش بنیان با عضویت ۳۲۹۲ نفر از فارغ التحصیلان و با ظرفیت اشتغال ۲۷۶۵ نفر با سرمایه ثبتی حدود ۲۴۸ میلیارد ریال در سطح کشور فعالیت دارند فعالیت تعاونیهای دانش بنیان به منظور همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط موفق به اخذ مجوز شده اند. فارس ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ محمد جعفر کبیری معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار ورفاه اجتماعی
برنامههایی از سالهای گذشته در راستای تقویت زیست بوم دانش بنیان و زیست بوم استارت آپی اجرایی شد که به احتمال زیاد میتوانیم شاهد این باشیم که شرکتهایی در حوزه اقتصاد دانش بنیان و حوزه دیجیتال میتوانند فرایند توسعه اقتصادی را فراهم کنند تاکنون حمایتهایی نظیر اعطای تسهیلات، گرنت و زیرساختهای حیاتی برای شرکتها وجود داشته که امسال هم این مسیر را ادامه میدهیم؛ اما در راستای جهش تولید درصدد هستیم که با نهادهایی در تعامل باشیم که جهش تولید محقق شود. در صدد هستیم حجم بزرگی از اقتصاد را در صنایع خودرو، فولاد، نفت، پتروشیمی و ... با فناوری دیجیتال ایجاد کنیم، تاکنون همکاریهایی با این صنایع داشتیم که منجر به ایجاد زیرساختهایی در حوزه دیجیتال شده است و این موضوع امسال نیز بیشتر خواهد شد. پیش بینی میکنیم که اقتصاد دیجیتال در دو الی سه سال آینده به سهم ۱۰ تا ۱۲ درصدی از اقتصاد ملی برسد. روزنامه ابرار اقتصادی
۲۶ / ۰۳ / ۹۹ - مهدی محمدی، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال معاونت علمی و فناوری
پنج اولویت را برای پیشبرد صادرات نرم افزار استان فارس پیش بینی کرده و دنبال میکنیم تا هر چه سریعتر محصولات فناوری، اطلاعات و ارتباطات استان را به بازارهای جهانی نزدیک کنیم فضای کسب و کار در حوزه فناوری، اطلاعات و ارتباطات استان دارای ظرفیتهای بالایی دارد که برای تحقق اهداف این بخش نیاز به همگرایی و همدلی تمام فعالان این بخش داریم ظرفیتهای خوبی در بخش عرضه شامل تولیدکنندگان محتوا و در بخش تقاضا بازارهای خارج از کشور برای صادرات محصولات حوزه نرم افزار استان وجود دارد که برای تحقق این مهم به دنبال ایجاد مسیرهای مشخص و سالم برای صادرات این محصولات استان هستیم. بر اساس رایزنیهای انجام شده در حوزه صادرات نرم افزار چند اقدام اساسی برای هموار شدن مسیر صادرات محصولات فاوای استان مشخص شده که این گامهای اساسی را با همکاری فعالان اقتصادی حوزه فناوری، اطلاعات و ارتباطات استان تا حصول نتیجه دنبال میکنیم. نخستین اقدام ما تهیه فهرست شرکتهای فعال در حوزه تولید محتوا و نرم افزار در استان است که در این زمینه تلاشهایی از سال گذشته انجام شده، اما تا شناسایی کامل فعالان و بازیگران حوزه فاوای استان فاصله داریم تمام افراد و فعالان در حوزه تولید نرم افزار و تولید محتوا و نرم افزار در استان به اتاق بازرگانی فارس مراجعه و مشخصات خود را به دبیر کمیسیون فناوری، اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه اعلام کنند تا بتوانیم از ظرفیتها بهره برداری مناسب کنیم. روزنامه عصر اقتصاد ۲۶ / ۰۳ / ۹۹ - یلدا راهدار، عضو هیئت رئیسه و رئیس کمیسیون فناوری، اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه اتاق بازرگانی فارس
مرکز رشد و نوآوری مجتمع گازی شهید هاشمی نژاد با هدف حمایت از استارتاپهای نوپا، ارائه ایدههای خلاقانه و اشتغال جوانان، رونق تولیدات داخلی کشور، همکاری دو سویه صنعت گاز و شرکتهای دانش بنیان در راستای تحقق موضوع اقتصاد مقاومتی و " جهش تولید " راه اندازی شده است. پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد یک شرکت استراتژیک محور میباشد و ما در راستای تحقق چشم انداز سازمان در افق سال ۱۴۰۴ که سرآمدترین شرکت با تولید پایدار گاز و ثروت آفرینی با ارزش افزوده میباشد حرکت میکنیم صنعت عظیم گاز برای تحقق آرمانها و پیشبرد برنامه ها، به همکاری شرکتهای دانش بنیان نیازمند است و در بیانیه گام دوم انقلاب نیز به استفاده از ظرفیتهای علمی کشور اشاره گردیده است. در همین راستا این شرکت با ایجاد مرکز رشد و نوآوری در شهرستان سرخس تالش مینماید تا با آماده سازی بسترهای لازم، جوانان تربیت شده انقلابی با ارائه ایدههای نو و خالق خود بتوانند به ایجاد اشتغال در این خطه مرزی پرداخته و تحقق بیانات مقام معظم رهبری را به بروز و ظهور برسانند مدیران سازمان به
استارتاپها و شرکتهای دانش بنیان اعتماد بالایی دارند و همکاری دو سویه این شرکت و شرکتهای دانش بنیان در جهت تحقق شعار جهش تولید میتواند راهگشای بسیاری از مشکلات باشد. روزنامه تجارت ۲۶ / ۰۳ / ۹۹ - سید مجید منبتی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
در وزارت جهاد کشاورزی برای کمک به تنظیم بازار محصولات کشاورزی، حمایت از استارتآپهای جدید را در دستور کار قرار دادیم و در این زمینه شهرکی را برای حضور استارتآپها و استقرار آنها در نظر گرفتیم و مقرر شد از امکانات موجود شرکتهای زیر مجموعه و تعاون روستایی در اختیار این استارتآپها قرار دهیم تا با حذف واسطهها نسبت به توزیع محصولات کشاورزی و تنظیم بازار کمک کنند. آفتکشهای زیستی در کارخانهها درحال تولید است و این کارخانهها ظرفیت تولید ۱۰۰ هزار تن کود سوپر فسفات تریپل را دارند، بنابراین ما این پتانسیل را داریم که تا آخر سال ۹۹ در تولید کود فسفاته به خودکفایی برسیم وزارت جهاد کشاورزی چند سال است که در خصوص الگوی کشت، کارهای جدی انجام داده است. در حقیقت هدف الگوی کشت این است که مشخص کند دقیقا کجا، چه محصولی با چه ویژگیهایی باید کاشته شود. این اقدام کار سنگینی بود، زیرا مطالعات علمی، گیاهشناسی و خاکشناسی بسیار قوی میخواست که این کار با همت معاونت زراعت انجام شد. روزنامه دنیای اقتصاد ۲۷ / ۰۳ / ۹۹ - کاظم خاوازی، وزیر جهادکشاورزی
بسته باتری لیتیوم یون فضایی که از دستاوردهای پژوهشکده مکانیک پژوهشگاه فضایی ایران است برای تامین توان الکتریکی ماهوارهها طراحی و ساخته شده بود که طی قراردادی با بخش خصوصی برای تامین توان پهپادهای کشاورزی در مرحله تجاری سازی قرار گرفته است ساخت بسته باتری برای ماهوارهها در شرایط محیطی بسیار سخت فضا، فناوری و دانش بسیار بالایی را میطلبد از این فناوریها، اغلب به عنوان موتور محرک فناوریهای پیشرفته یاد میشود که سرریز آنها میتواند در سایر حوزههای صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار گیرد و باعث تولید محصولات جدیدی شوند در نیازسنجی تجاری این فناوری توسط بخش خصوصی، مشخص شد که پهپادهای سمپاش کشاورزی به باتریهای با کیفیت نیازمند هستند که میتواند به بهبود کیفیت محصولات کشاورزی کمک موثری کند به همین منظور این پژوهشگاه اقدام به تجاری سازی فناوری بستههای باتری فضایی، سیستم مدیریت باتری و شارژر، متناسب با نیازهای اینگونه پهپادها کرده است. ایلنا ۲۷ / ۰۳ / ۹۹ - حسین صمیمی، رییس پژوهشگاه فضایی ایران
۶ - تشویق و حمایت از تولیدکنندگان:
صندوقهای حمایت از توسعه کشاورزی تلاش خود را به کار میگیرند تا زنجیرههای تولید را احصا و حلقههای مفقوده را پیدا کنند و برای تکمیل آن برنامه ریزی کنند. صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی به عنوان یک زیرساخت توسعهای برای ارائه آسانتر خدمات به تولید کنندگان توسط خود آنان و حمایت دولت تشکیل شده است. از ویژگیهای این صندوق این است که کارمزد تسهیلات نوبتی به میزان ۴ درصد و تسهیلات ضروری ۸ درصد است. منافع حاصل از تسهیلات مزبور صرف افزایش سرمایه خود صندوقها میگردد و تضامین و وثایق مربوطه به اخذ تسهیلات به صورت ساده و آسان در قالب چک یا سفته صورت میگیرد و نیازمند وثیقههای سنگین نیست. تسهیلات این صندوق سهل الوصول است یعنی وقتی عضو صندوق درخواست میکند تا زمانی که تسهیلات مورد نظر را دریافت کند کمتر از یک هفته طول میکشد. دو هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه ثبتی صندوقها است، از این مقدار ۴۶ درصد سهم دولت است و ۵۴ درصد نیز سهم بخش غیردولتی است که از این محل سرمایه تاکنون ۱۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات ارائه شده است. اهدافی، چون تحقق مدیریت بهینه تامین، تجهیز، تجمیع و تخصیص منابع مالی، افزایش بهره وری، تقویت حجم و کیفیت سرمایه گذاری، پوشش جامعه هدف، توسعه و گسترش خدمات و نهادهای مکمل در زمره اهداف این صندوق است. ایسنا ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - جانعلی بهزادنسب، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری بخش کشاورزی
برای راه اندازی دوباره هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی و صنعتی راکد طی سالجاری در کشور برنامه ریزی شده سرمایه گذاریهای زیادی در حوزههای تولیدی و صنعتی کشور انجام شده و این سرمایه گذاریها به دلایل مختلف ازجمله نبود بازار، اختلاف شرکا، عدم مطالعه و نیازسنجی دقیق و ... راکد و بدون استفاده باقی مانده است. تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت بر این است که از این سرمایه گذاریها به درستی استفاده شود خصوصیت این جهت گیری این است که واحدها خیلی سریعتر به بهره برداری میرسند، اشتغال سریعتر به کار گرفته میشود و هزینه سرمایه گذاری هم کاهش پیدا میکند در سنوات گذشته از تمامی ظرفیتها در این زمینه استفاده شده به نحوی که تاکنون هشت هزار و ۶۳۶ واحد به چرخه تولید بازگشته است. جدا از راه اندازی واحدهای راکد و غیرفعال صنعتی، حفظ و تقویت واحدهای فعال و افزایش ظرفیت تولید این واحدها نیز در دستور کار است. روزنامه دنیای اقتصاد ۲۵ / ۰۳ / ۹۹ - فرشاد کهیاری، مدیر تامین مالی و سرمایه گذاری سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران.