پخش زنده
امروز: -
پس از آنکه جمهوری چک دو دیپلمات روسیه را به علت انتشار شایعه درباره مسموم کردن شخصیتهای سیاسی اخراج کرد، روسیه نيز در اقدامی متقابل دو تبعه جمهوری چک را اخراج کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد این وزارتخانه «ویتسلاف پیوونکا» سفیر جمهوری چک در مسکو را احضار و به وی گوشزد کرد دو تن از کارکنان سفارت جمهوری چک در مسکو عنصر نامطلوب خوانده شدند و باید تا چهارشنبه شب روسیه را ترک کنند».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری چک نیز در واکنش به اقدام روسیه گفت «این واکنش قابل پیش بینی و متقابل بود».
پس از آنکه مشخص شد یک کارمند سفارت روسیه نزد دستگاههای اطلاعاتی جمهوری چک شایعاتی را درباره برنامه مسموم کردن شخصیتهای سیاسی پخش کرد، پراگ در تاریخ پنجم ژوئن از اخراج دو دیپلمات روسیه خبر داد.
این شایعه نخست از طریق هفته نامه ریسپکت Respekt جمهوری چک منتشر شد. این هفته نامه اعلام کرد برنامه مسموم کردن با پایین آوردن مجسمه یک مارشال اتحاد جماهیر شوروی در ارتباط بوده است. سه مسئول سیاسی و به ویژه شهردار پراگ تحت محافظت نیروهای پلیس قرار گرفتند.
دستگاه دیپلماسی روسیه روز دوشنبه در بیانیه خود «این اتهامات را پوچ و بی اساس دانست».
مسکو اعلام کرد این پرونده نشان میدهد که «وخامت روابط با روسیه برگرفته از سیاست مقامات جمهوری چک و سیاست دولت است».
در حالی که پراگ و مسکو در کشمکش درباره پایین آوردن مجسمه متعلق به «ایوان کونف» یک ژنرال اتحاد جماهیر شوروی در پراگ در کشمکش هستند، این پرونده روابط بین پراگ و مسکو را که از پیش حساس بود پیچیدهتر کرده است.
این ژنرال روس فرمانده نیروهای ارتش سرخ بود و در سال ۱۹۴۵، پراگ را از تسلط نازیها خارج کرد.
به اعتقاد شمار بسیاری از چکها، وی نماد ظلم اتحاد جماهیر شوروی است.
مسکو به پایین آوردن مجسمه این ژنرال اعتراض کرد و همچنین تحقیقی را درباره «هتک حرمت علنی به نمادهای شکوه نظامی روسیه» آغاز کرد.
"سرگئی شویگو"، وزیر دفاع روسیه درخواست کرد پراگ این مجسمه را به مسکو تحویل دهد.
یکی دیگر از دلایل تنش بین روسیه و جمهوری چک، نامگذاری میدانی در پراگ -که سفارت روسیه در آن قرار دارد - به نام بوریس نمتسوف مخالف روس است که در سال ۲۰۱۵ ترور شد.