نخست وزیر اسبق عراق در گفتگو با العراقیه
هشدار درباره اعتماد کردن به وعدههای آمریکا
نوری المالکی نخست وزیر اسبق عراق، درباره اعتماد کردن به وعده های آمریکا در گفتگوهای راهبردی بین دو کشور هشدار داد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما،
نخست وزیر اسبق عراق، تاکید کرد دولت سابق آمریکا برای گرفتن انتقام از عراق به سبب این که مجبور شده بود عراق را ترک کند، به شکل گیری گروههای داعش در این کشور کمک کرد. نوری المالکی در گفتگو با شبکه تلویزیونی العراقیه، گفت: به نظر میرسید بحرانی در داخل ارتش آمریکا و رهبران سیاسی آمریکا رخ داده بود که چرا از عراق خارج شدید، زیرا آمریکا هرگز از کشوری که وارد آن شده باشد، خارج نشده است. احساسات خشم نزد آمریکاییها، به طور مشخص از دست من، شکل گرفته بود. میخواهم با صراحت مطلبی را بگویم، زیرا دونالد ترامپ هم گفت که دولت اوباما به شکل گیری تحصنهای اعتراضی در الانبار و شکل گیری داعش برای گرفتن انتقام، کمک کرد.
وی افزود: آمریکاییها (در پی مجبور شدن به خروج از عراق)، احساس درد میکردند و یکی از سیاستمداران آمریکایی گفت احساسات آنها جریحه دار شده است. چرا؟ زیرا متحمل تلفات و خسارتهای سنگینی شدند و ۱۵ هزار قربانی دادند، اما در نهایت مجبور شدند بدون هرگونه دستاوردی عراق را ترک کنند. به همین علت، از خودشان واکنش نشان دادند. اوباما موضع منفی در برابر ما اتخاذ کرد و مسئولیت همه آنچه در عراق رخ داد بر گردن اوست. با صراحت میگویم، تصور نمیکردیم آمریکا که خودش را مهد دموکراسی میداند، در دوره یک رئیس جمهور دموکرات، چنین اقدامی انجام دهد. ترامپ آنها را رسوا کرد و گفت داعش ساخته اوباماست.
المالکی ادامه داد: من در آمریکا بودم و با اوباما پس از بازدید از یادبود ”سرباز گمنام“ بر میگشتیم، در خودرو به او گفتم، داعش، اردوگاههایی در بیابان ایجاد کرده است و هواپیماهای شما از آنها عکسبرداری کرده اند. ما، نیروی هوایی برای هدف قرار دادن این اردوگاهها نداشتیم. زیرا بالگردها به این اردوگاهها نمیرسیدند. از او درخواست کمک کردم. به او گفتم دو فروند جنگنده اف ۱۶ از نیروی هوایی آمریکا که قبلا از آنها استفاده شده است یا دو فروند هواپیمای جدیدی که آنها را خریداری کرده ایم به ما تحویل دهید تا بتوانیم این اردوگاهها را که در مناطق بیابانی از الانبار تا موصل ایجاد شده بود، هدف قرار دهیم. او به من وعده داد این کار را خواهد کرد، اما هرگز به این وعده اش عمل نکرد.
نوری المالکی خاطرنشان کرد: آمریکاییها گفتند که خودشان به این اردوگاهها حمله میکنند. بر اساس توافقنامه چارچوب راهبردی، اگر دموکراسی در عراق به خطر بیفتد، آمریکا باید از آن حمایت کند. پس از گذشت مدتی، به ما گفتند که از اردن بخواهیم این اردوگاهها را هدف قرار دهد. من به آنها گفتم بین عراق و اردن، توافقنامهای در این باره وجود ندارد. ما به آمریکاییها گفتیم با شما توافقنامه داریم، بیایید به این اردوگاهها حمله کنید. از ما خواستند تا نامهای خطاب به سازمان ملل در این باره بنویسیم و بگوییم که از آمریکا اجرای حملات در مناطق بیابانی، درخواست کمک کرده ایم. ما نامهای به سازمان ملل نوشتیم، اما هیچ کاری نکردند. دوره دولت من پایان یافت و آمریکاییها، هیچ یک از وعده هایشان را عملی نکردند.
المالکی: بوش گفت میخواهیم ۵۰ سال در عراق بمانیم
نخست وزیر اسبق عراق در ادامه، تصریح کرد: در اوایل، جرج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا با من تماس گرفت و گفت حضور ما در عراق بر اساس قطعنامه سازمان ملل است. سازمان ملل در ابتدا، نیروهای آمریکایی را نیروهای اشغالگر محسوب کرد، زیرا بر اساس قطعنامه شورای امنیت وارد عراق نشده بودند. سازمان ملل، آنها را نیروی اشغالگر محسوب کرد تا مسئول حفظ کشور، منافع و ملت عراق باشد. بعدا، آنها را نیروهای وابسته به سازمان ملل محسوب کردند و به نیروهای بین المللی تبدیل شدند. سقف حضور آنها در سال ۲۰۰۸ بود. جرج بوش در تماس با من گفت که سقف حضور آمریکا بر اساس مجوز سازمان ملل در سال ۲۰۰۸ پایان خواهد یافت و راه حل در این شرایط چیست. از او سوال کردم، تصور شما چیست؟ پاسخ داد میخواهیم ۵۰ سال در عراق بمانیم. به او گفتم که نه چنین چیزی عملی نخواهد شد.
وی افزود: نیروهای آمریکایی ۷۲۰ پایگاه، پادگان و مرکز در عراق داشتند. به او گفتم نمیخواهیم همانطور که از سومالی خارج شدید، شکست خورده از عراق خارج شوید. به او گفتم که اگر از عراق نروید، همان چیزی بر سر شما خواهد آمد که در سومالی آمد. نمیخواهیم چنین چیزی رخ دهد، بیایید توافق کنیم. این یکی از ویژگیهای خوب جامعه عراق است که حضور نیروهای بیگانه را نمیپذیرد. به او گفتم که اگر تصمیم بگیرد در هر صورت در عراق بمانید، با اراده ملت عراق روبرو خواهید شد.
هشدار المالکی درباره اعتماد کردن به وعدههای آمریکا
نخست وزیر اسبق عراق در ادامه مصاحبه با شبکه تلویزیونی العراقیه، گفت: جهان باید بفهمد که توافقنامه با آمریکایی به دست آمد که جرج بوش بر آن حکومت میکرد و اجرای آن با آمریکایی بود که باراک اوباما بر آن حکومت میکرد. یکی از شعارهای باراک اوباما که بر اساس آن در انتخابات آمریکا پیروز شد، خارج کردن نظامیان آمریکایی از عراق بود. به همین علت (درباره خروج نیروها) با آمریکا توافق شد و ما آمریکاییها را بیرون نکردیم. ما نمیخواستیم آمریکاییها را اخراج کنیم، بلکه بر اساس توافقنامه، عراق را ترک کردند. ما با احترام، آنها را بدرقه کردیم و آنها را بیرون نکردیم. برای ما مشخص شد که از سلاحهای آمریکایی، با اهداف سیاسی استفاده میشود. ما سلاحهای آمریکایی داریم پس به مستشاران آمریکایی نیاز داریم. ما ۳۸ فروند جنگنده اف ۱۶ داریم. اگر متخصصان و کارشناسان آمریکایی بروند، چگونه از آنها استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: نگرانی من در گفتگوهای راهبردی با آمریکا آن است که تجربه گذشته تکرار شود و تامین تسلیحات و تدارکات برای ارتش عراق قطع شود. باید تسلیحات، تدارکات و نیروهای کافی برای مقابله با هر نوع حمله داعش تامین شود. شاید ما این توهم را داشتیم که متکی به آمریکا بودیم و این کشور را متحد خودمان میدانستیم. پیش خود میگفتیم ما با آمریکا توافقنامه داریم و از ما حمایت خواهد کرد. فکر نمیکردیم علیه ما موضع گیری کنند.