به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛سخنگوی وزارت امور خارجه عراق، تاکید کرد خروج نظامیان آمریکایی از عراق، اصلیترین هدف هیئت مذاکره کننده عراقی در گفتگوهای راهبردی با آمریکا است.
-خروج نظامیان آمریکایی هدف اصلی گفتگوهای راهبردی با واشنگتن
احمد الصحاف در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الحدث، در پاسخ به این سوال که چرا در سخنان منسوب به مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق در مورد لزوم خروج همه نظامیان آمریکایی با بیانیه مشترک واشنگتن و بغداد در مورد کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در عراق، تناقض وجود دارد؟ گفت: در عمل هیچ بحث و مشکلی در بیانیه مشترک یا سخنان نخست وزیر وجود ندارد. بیانیه مشترک بر این اساس تدوین شده است که طرف آمریکایی پایبندی و ادامه تلاش خود برای خروج نیروهایش از عراق را با هماهنگی دولت اعلام کرده است. سخنان نخست وزیر هم در همین چارچوب و با استناد به مصوبه پنجم ژانویه مجلس عراق بود که بر خروج نیروهای بیگانه از عراق تاکید کرد. این موضوع، هدف اصلی بود که تیم گفتگوهای راهبردی عراق بر اساس آن عمل کرد.
الصحاف در پاسخ به این سوال که آیا هدف، خروج کامل نظامیان آمریکایی از عراق است؟ افزود: با استناد به حاکمیت ملی کامل عراق، هماهنگی با دولت عراق و ابراز موضع عراق درباره همه نیازهایش و با توجه به چالشهایی که عراق در شرایط فعلی با آنها روبروست، عمل میشود.
عبدالکریم هاشم معاون وزیر امور خارجه عراق که ریاست گفتگوهای راهبردی را برعهده دارد، در جلسه مقدماتی گفتگوها با طرف آمریکایی در سخنان خود به این موضوع اشاره کرد که عراق در اواخر سال ۲۰۱۹ و اوایل سال ۲۰۲۰ شاهد تحولاتی بود که دولت وقت عراق را بر آن داشت تا بر لزوم پرداختن به ماهیت روابط با آمریکا و استناد به گفتگوهای راهبردی برای تعیین مجدد اهداف مشترک در سایه توجه به حاکمیت ملی کامل عراق تاکید کند. در بیانیه مشترک به ادامه خروج نیروهای آمریکایی تا رسیدن کامل به اجرای مقررات مربوط به مصوبه مجلس عراق برای خروج کامل نیروهای خارجی از کشور، اشاره شده است و شاید به برنامههای آموزشی و تبادل کمکهای پشتیبانی و تبادل تجربیات محدود شود. باید به این موضوع اشاره کنم که باید توجه کنیم ماهیت گفتگوهای راهبردی، مشمول مسایل گستردهای در روابط با واشنگتن در زمینههای انرژی، اقتصاد، مالی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی و نیز بهداشتی میشود.
تیم گفتگوهای راهبردی عراق، تصور کلی درباره ماهیت چالشهایی که در مرحله فعلی با آن روبرو هستیم، در سایه شیوع ویروس کرونا و کاهش رشد اقتصاد جهانی در پی پایین آمدن بهای نفت، ارائه کرد. عراق همچنین با چالشهای داخلی روبروست. دولت الکاظمی، دولت اصلاحات است و میخواهد نقش مهمی در این مرحله ایفا کند. در بیانیه مشترک، استناد به مصوبات نهادهای قانونگذاری در عراق و نیز نامههای ارسال شده به شورای امنیت در این باره، اشاره شده است.
-مذاکرات راهبردی با آمریکا طولانی و فراگیر است
وی در پاسخ به سوالی درباره امکان تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق و سازوکار آن، خاطر نشان کرد: نشست روز گذشته، سرآغاز گفتگوهای راهبردی بود که طول خواهد کشید و در آن، منافع عراق و نیز منافع آمریکا، در نظر گرفته خواهد شد. کمیته عالی هماهنگی که تدابیر اجرایی این گفتگوهای راهبردی را پیگیری میکند، به طور مستمر به کار خودش ادامه خواهد داد. موضوع مهم آن است که عراق در روابط با همه شرکا و دوستان خود به ویژه آمریکا، توازن را حفظ کند. تیم گفتگوهای راهبردی عراق همچنین به تحولات مهمی پرداخت که در راس آنها ارائه توصیفی از منابع قدرت عراق در زمینه امنیتی بود. این تیم تاکید کرد قدرت عراق در مبارزه با تروریسم و عقب راندن آن، با تکیه به ارتش، پلیس و بسیج مردمی، پیشمرگه و نیروهای داوطلب از عشیره ها، بود. اینها عوامل قدرت عراق هستند. عراق همچنان تجربه موفقی در مبارزه با تروریسم در زمینه فکری و نیز در صحنه میدانی است. شاهد آن بودیم که طرف آمریکایی، چالشهای مرحله فعلی را که دولت عراق با آن روبروست، تا حد زیادی درک میکند. در بیانیه مشترک، از تلاشهای دولت مرکزی عراق قدردانی شده است.
-آمریکا خواستار خروج تدریجی از عراق است
سخنگوی وزارت امور خارجه عراق گفت: آمریکا تاکید کرد که موضع آن، خروج مستمر و تدریجی از خاک عراق است و این کار با هماهنگی، تماس و بر اساس تفاهمها با دولت عراق صورت خواهد گرفت. پایه و اساس همه اینها هم مصوبه پارلمان عراق درباره خروج نیروهای بیگانه از کشور است. توافقنامه چارچوب راهبردی بین آمریکا و عراق، بیانگر منافع مشترک دو کشور است و درباره تعهدات برابر سخن میگوید. گفتگوهای راهبردی برای تثبیت توافقنامه چارچوب راهبردی است که بین دو کشور وجود دارد. هیئتهای بلندپایه هماهنگی بین دو طرف به کار خودش ادامه خواهد داد.
-بازگرداندن آثار باستانی به عراق
گفتگوهایی در ماه ژوئیه آینده برای تثبیت مهمترین برنامهها و اجرای نتایج گفتگوهایی که روز گذشته آغاز شد، صورت خواهد گرفت. آثار باستانی، آرشیو عراق مربوط به حزب منحله بعث که شامل بیش از ۱۰ میلیون سند مهم است به عراق باز گردانده خواهد شد. نتایج گفتگوهای راهبردی، در پی تلاشهای گسترده همه نهادهای عراقی به دست آمد. همه کلماتی که در بیانیه مشترک ذکر شده با دقت تدوین شده است تا بیانگر منافع عراق باشد و شامل تعهدات دوجانبه باشد.