بر اساس گزارش رویترز, آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد مدعی شده است موشک های کروزی که در چندین حمله به تاسیسات نفتی و فرودگاه بین المللی عربستان مورد استفاده قرار گرفتند, "منشاء ایرانی" داشتند.
گوترش روز پنجشنبه در گزارشی به شورای امنیت با ذکر این مطلب افزود, چندین قطعه از تسلیحات و تجهیزات مرتبطی که آمریکا در نوامبر 2019 و فوریه 2020 ضبط کرده است "منشاء ایرانی" داشتند.
گوترش افزود طراحی برخی از آنها ویژگی هایی شبیه به آنهایی دارند که توسط یک نهاد تجاری در ایران ساخته شده اند یا نشانه ها و علائم فارسی دارند و برخی نیز در فاصله زمانی فوریه 2016 تا آوریل 2018 به این کشور ارسال شده اند.
این ادعا در حالی است که پیش از این «فرحان حق» جانشین سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در واکنش به ادعاهای امریکا ورژیم سعودی مبنی بر ایرانی بودن قطعات موشک های شلیک شده به تاسیسات نفتی عربستان گفته بود، مدارک قاطعی دال بر مشخص شدن کشور سازنده موشک های شلیک شده از یمن به عربستان وجود ندارد.
ادعای گوترش با تلاش های امریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هم زمان شده که بر اساس توافق هسته ای ایران و پنج بعلاوه یک در اکتبر سال جاری لغو خواهد شد.
به نظر می رسد بر اساس این فضاسازی تلاش می شود تا وانمود شود که ایران با نقض توافق هسته ای و صدور سلاح به یمن, امنیت دیگر کشورها را هدف قرار داده تا با این ادعا زمینه همراهی دیگر اعضای شورای امنیت با امریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران فراهم شود.
روسیه و چین که در شورای امنیت حق وتو دارند مخالفت خود را با این اقدام نشان داده اند وبه صراحت اعلام کرد ه اند که امریکا دیگر در برجام حضورندارد ونمی تواند با استناد به توافق هسته ای, علیه ایران اقدام کند.
از این گذشته ادعای گوترش در حالی است که یمن در محاصره کامل زمینی, هوایی ودریایی ائتلاف سعودی اماراتی قراردارد و به همین دلیل, حتی کشتی های مامل کمک های انساندوستانه نیز قادر نیستند در بنادر یمن پهلو بگیرند چه برسد به اینکه به آنها سلاح ارسال شود.
علاوه بر این , چگونه ممکن است که ایران که شدیدا تحت نظر ماهواره های جاسوسی امریکا ورژیم صهیونیستی قراردارد تسلیحات به یمن ارسال نماید آن هم در حالیکه بر روی قطعات آن مارک ساخت ایران وجود داشته باشد.
ضمن اینکه وجود مارک ایرانی بر روی برخی قطعات کار چندان دشواری نیست و امریکا یا ائتلاف سعودی به آسانی می توانند چنین نشانه ها یا علائم تجاری را بر روی قطعات ادعایی حک نمایند.
از این گذشته به ادعاهای گوترش نمی توان چندان اهمیت قائل شد چرا که مقام های سازمان ملل حتی در سطح دبیر کل پیش از این هم تحت تاثیر امریکا ورژیم سعودی تغییر موضع داده اند. به عنوان مثال هنگامی که بان کی مون دبیر کل سابق این سازمان رژیم عربستان را در فهرست سیاه رژیم های کودک کش قرار داد. مقام های سعودی تهدید کردند که کمک های اقتصادی خود را به این سازمان قطع خواهند کرد که در پی این تهدید, بان کی مون نام عربستان را از این فهرست سیاه خارج کرد.
اما در باره نتایج موضع گیری گوترش نیز به نظر می رسد بمی توان به دونکته اشاره کرد نخست اینکه سیاسی کاری دبیر کل سازمان ملل بر اقدام یمنی ها در دفاع از خود در برابر متجاوزان سعودی و اماراتی تاثیری نخواهد داشت واین ادعاها نمی تواند کمکی به ائتلاف متجاوزی سعودی و اماراتی نماید.
دوم اینکه این ادعا همچنین نمی تواند نقشی سازنده در برقراری صلح و امنیت در جهان داشته باشد, وظیفه ای که سازمان ملل باید در این مسیر گام بردارد. چرا که در صورت فشارها و تمدید تحریم غیر قانونی تسلیحاتی علیه ایران, تهران برای دستیابی به حقوق خود دست به اقدامات متقابلی خواهد زد چنانچه پس از خروج امریکا از برجام وتحمیل یکجانبه تحریم ها و خودداری غربی ها از تامین منافع ایران, تهران برخی از محدودیتها در برنامه هسته ای خود را کاهش داد.
------------------------------------------------------
رضا محمدمراد