مراسم معارفه رئیس سازمان زندانها
کاهش جمعیت کیفری با اصلاح قوانین
معاون اول قوه قضاییه: از چند سال قبل در صدد اصلاح قوانین و مقررات برآمدیم که منجر به کاهش جمعیت کیفری شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ مراسم تکریم و معارفه رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور با حضور حجت الاسلام اژهای، معاون اول قوه قضاییه برگزار شد.
در مراسم تودیع اصغر جهانگیر و معارفه محمدمهدی حاج محمدی روسای پیشین و جدید سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، آقای اسماعیلی، سخنگوی قوه قضايیه و جمعی از مسئولان قضایی حضور دارند.
اصغر جهانگیر در دوره آیتالله آملی لاریجانی رئیس وقت قوه قضاییه، ریاست مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه بود. او در اردیبهشت ۹۱ از ریاست مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه برکنار و به سمت مشاور رئیس قوه قضاییه منصوب شد. جهانگیر در شهریور ۹۲ با حفظ سمت به عنوان رئیس دفتر بازرسی ویژه قوه قضائیه منصوب شد. جهانگیر از اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۳ رئیس سازمان زندانها شد.
محمد مهدی حاج محمدی که تاکنون معاون قضایی رئیس کل دادگستری استان تهران بود به عنوان رئیس سازمان زندانها منصوب شد و آقای جهانگیر به عنوان مشاور رئیس قوه و مسئول دفتر بازرسی قوه انجام وظیفه میکند.
معاون اول قوه قضاییه:
کاهش جمعیت کیفری با اصلاح قوانین
حجت الاسلام والمسملین غلامحسین محسنی اژهای در جلسه تودیع و معارفه روسای قدیم و جدید سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی گفت: تلاش نظام جمهوری ایران همواره این بوده که بیش از اینکه به فکر مجازات باشد به فکر اصلاح باشد، اما متاسفانه در سالهای اول انقلاب موضوعهایی تحمیل شد و ما از آن فاصله گرفتیم.
وی گفت: اگر در سالهای اول انقلاب اقدامات تخریبی دشمنان و اجحاف به مردم نبود قطعا رویکرد بر تربیت و آموزش بود، اما ناچار شدیم که مجازاتهای حبس در نظر بگیریم و امروز ما باید به رویکرد قبلی برگردیم.
معاون اول قوه قضاییه افزود: در سنوات گذشته این حرکت شتاب گرفته است بطوری که به منظور اصلاح قوانین اقداماتی شد که تا حد امکان قانون اصلاح و فرصت اجرایی شد تا هم بزهکار و هم دستگاههای ذیربط بتوانند از این فرصت استفاده کنند.
وی با بیان اینکه نتیجه اصلاح قوانین کاهش جمعیت کیفری بود، گفت: مجازاتهای جایگزین حبس و مقرراتی برای تعلیق مجازاتها بررسی و دستورالعملهای متعددی برای صدور قرارها در نظر گرفته شد که موثر بود، اما کافی نیست.
محسنی اژهای با بیان اینکه درباره آزادیهای مشروط زندانیان، عفو و مرخصی آنها اهتمام بیشتری شده است، افزود: آماری که درباره تعداد زندانیان ایران میدهند و با زندانیان سایر کشورها مقایسه میشود، درست نیست چرا که مبانی مساله متفاوت است و همیشه گفته ایم که این مبانی را باید اصلاح کنیم.
وی ادامه داد: باید این مبانیها در مقایسه تعداد زندانیان در نظر بگیریم و بعد بگوییم در بین کشورها چندم هستیم، چرا که یک وقت کسانی که بازداشت هستند یا قرار تامین برای آن صادر میشود، حتی به مدت یک ساعت یا یک روز در بازداشت بسر میبرند جزء آمارهای زندانیان محسوب میشوند که این اشتباه است.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه اقدامات بسیاری در بحث اصلاح و تربیت زندانیان شده است، گفت: البته هنوز جا دارد که اقدامات بیشتری صورت گیرد و رویکرد اصلاح و تربیت را غلیظتر ببینیم.
رئیس سابق سازمان زندانها:
۲۱۱ هزار زندانی داریم
علی اصغر جهانگیر در مراسم تودیع خود گفت: ۲۶۸ مرکز نگهداری زندانی داریم که با توجه به تعداد زندانیان (۲۱۱ هزار زندانی)، به ازای هر صد هزار نفر ۲۵۵ زندانی داریم.
وی با بیان اینکه در بین کشورهای اسلامی، ایران چهارمین کشور از نظر تعداد زندانیان است، گفت: در آسیا هفتمین کشور هستیم و در جهان جایگاه ۴۷ را از نظر تعداد زندانیان داریم.
جهانگیر افزود: سال ۹۳، ۲۲۴ هزار زندانی داشتیم که این تعداد در سال ۹۹ به ۲۱۱ هزار نفر یعنی ۶ درصد کاهش رسید.
رئیس سابق سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی گفت: آمار زندانیان هم اکنون ۳۸ درصد مواد مخدر، ۳۰ درصد سرقت و ۱۰ درصد جرائم علیه اشخاص و ۲۲ درصد نیز سایر زندانیان هستند.
رئیس سابق سازمان زندانها:
کاهش ۶۸ درصدی زندانیان مهریه طی ۶ سال گذشته
رئیس سابق سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور گفت: امروز هزار و ۲۱۹ نفر از محکومان مهریه در زندان هستند که در مقایسه با ۶ سال گذشته ۶۸ درصد کاهش داشته است.
اصغر جهانگیر در مراسم تودیع خود در تشریح گزارش عملکرد ۶ ساله خود افزود: ده اولویت را در سازمان زندانها مدنظر قرار داده و در این سالها تلاش کرده ایم که برخی از آنها را اجرایی کنیم.
وی گفت: آمار ورودی زندانیان در سال ۱۳۹۳ حدود ۵۴۷ هزار بود که در پایان سال ۹۸ این آمار به ۴۷۹ هزار نفر رسید.
رئیس سابق سازمان زندانها با بیان اینکه ۲۳ هزار نفر از زندانیان در سال ۹۸ مشمول عفو رهبری شدند، افزود: در سال ۹۷ هم ۱۱۷ هزار نفر مشمول عفو شده و بیش از ۶۰ هزار نفر آزاد شدند.
جهانگیر درباره محکومان مهریه نیز گفت: ۳۸۴۹ نفر زندانی داشتیم که امروز ۱۲۱۹ نفر از محکومان مهریه به دلایل اینکه اعسارشان ثابت نشده است یا دلایل دیگر در زندان بسر میبرند.
وی افزود: پرونده محکومان مالی ۱۲ درصد کاهش داشته است و ۶۰ هزار و ۳۴۷ نفر در زندانها به مرخصی پایان حبس رفتند که کار بسیار بزرگی بود.
رئیس سابق سازمان زندانها ادامه داد: با شیوع کرونا در زندانها از ۷ اسفند، مرخصی زندانیان شروع شد و تا پایان اردیبهشت ۱۲۸ هزار زندانی مرخصی گرفتند و خواهشمندم که در بازگشت آنها هم مراقبت شود بنابراین درخواست داده ایم کسانی که شرور نیستند و امکان تجدید مرخصی است این اتفاق بیفتد، زیرا ممکن است موج دوم بیماری را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ۸۰۰ زندانی از پابندالکترونیک استفاده میکنند، گفت: ۴ هزار پابند داریم که این رقم باید به ۴۰ هزار تا برسد. همچنین ۲ هزار بیمار مبتلا به ایدز در زندانها داریم و ۳۰۰ هزار کیت سریع اچای وی خرید کردیم. درمان هپاتیت سی را شروع کردیم که ۷ هزار زندانی شناسایی شدند. تربیت ۵۰ پزشک درمانگر اچای وی را داشتیم و بخش دیالیز را راه اندازی کردیم.
جهانگیر افزود: در سال گذشته با دستور رئیس قوه قضاییه بازرسی تیمهای ویژه از زندانها انجام شد و ۱۵هزار و ۵۵۵ نفر آزاد و هفت هزار نفر تعیین تکلیف و ۷۱۲ نفر مشمول تخفیف شدند.
وی گفت: سیستم هوشمند در زندانها برای انبار دارو و اعزام و بستری ایجاد شد. راه اندازی سیستم آرشیو الکترونیک پرونده زندانها و راه اندازی سیستم اشتغال و حرفه آموزی زندانیان را داشتیم. کارتهای بانکی زندانیان را ساماندهی کردیم. ۸ هزار تلفن هوشمند در زندان نصب شده است تا بتوانیم از کلاهبرداری زندانها جلوگیری کنیم.
رئیس سابق سازمان زندانها افزود: در حوزه نماز برای یازدهمین سال متوالی، در ستاد اقامه نماز کشور تشویق شدیم.
وی گفت: در تمامی حوزههای نماز بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد رشد داشتهایم و در زمینه حفظ قرآن از ۳۰ تا ۹۴ درصد با رشد روبرو بودیم. ۵ طرح ویژه قرآن در زندانها راه اندازی کردیم و همچنین برگزاری آزمونهای سراسری حفظ قرآن و مسابقات کتاب و کتابخوانی در مناسبتهای مختلف داشتهایم.
جهانگیر ادامه داد: آموزش هنری ۶۳ درصد افزایش داشته است و برنامههای سواد آموزی در زندانها اجرا شد.
وی گفت: برنامههای مستند و عبرت آموز و آموزشی و داستانی تا ۵۰۰ درصد رشد داشته است و در سال ۹۳ هم ۱۷۰ فیلم تهیه شده بود که در سال ۹۸ نیز ۵۰۴ فیلم در این رابطه تهیه شده است.
رئیس سابق سازمان زندانها افزود: در حوزه هنرهای تجسمی در سال ۹۸، بیش از ۳۰ هزار اثر تولید شد و کلاسهای هنری در این سالها توسعه پیدا کرد.
وی گفت: در مقاطع تحصیلی رشد ۵۰ درصدی را داشتیم و در ۱۳ رشته فعالیتهای دانشگاهی را دنبال میکردیم. کلاسهای مهارتهای زندگی ۱۵ درصد رشد و در کلاسهای تربیت بدنی، فعالیتها ۴ درصد رشد داشته است. در حوزه حرفه آموزی نیز از ۱۴ هزار نفر حرفه آموز در سال ۹۳، این آمار به ۶۲ هزار نفر در سال ۹۸ رسید. همچنین انجمنهای حمایت از ۱۷۵ به ۲۲۴ انجمن رسید و خدمات خوبی را به بیش از ۷۰ هزار خانواده زندانیان ارائه دادهاند.
رئیس جدید سازمان زندانها:
هرگونه تحول مستلزم تلاش و همت جمعی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدمهدی حاج محمدی در مراسم معارفه خود به عنوان رئیس جدید سازمان زندانها گفت: ما مکلف به ایجاد تحول هستیم و این تحول براساس دیدگاه ریاست قوه قضاییه حرکت به سمت تحقق آرمانهای امام راحل و مقام معظم رهبری است.
وی افزود: این امر حاصل نمیشود مگر با تحول در اصلاح و تربیت با مشارکت نهادهای مردمی و نیز حرفه آموزی و اشتغال با مشارکت بخش خصوصی؛ لذا باید جهت گیری تمام برنامههای ما بر این دو محور باشد.
رئیس جدید سازمان زندانها گفت: زندان و آسیبهای وارده به زندانیان نتیجه عملکرد اجزای جامعه است لذا رفع این چالشها، نیازمند همت جمعی و مشارکت اجزای حاکمیتی است.
وی گفت: رفع چالش و دستیابی به هرگونه تحول مستلزم همت و مشارکت جمعی است.
حاج محمدی افزود: پرداختن به این اقیانوس پرتلاطم مستلزم یک نگاه و اقدام جهادی است که دولت و مجلس باید در کنار قوه قضاییه بیش از پیش به مسئولیت خود عمل کنند.
وی گفت: دستیابی به هرگونه تحول مستلزم نیروی انسانی تلاشگر است، زیرا بزرگترین سرمایه دستگاه، نیروی انسانی است.
رئیس سازمان زندانها افزود: زندانبانی یک علم پیشرفته با حساسیتهای پیچیده است که از نظرها پنهان است و سختی کار این قشر عزیز را کسی نمیبیند.
وی گفت: زندانبان باید هم یک پرستار و هم یک مربی دلسوز و نگهبانی توانا و هم مددکار مشوقی باشد که نگهبانی اش توام با دل مشغولی و نجات یک محکوم است.
حاج محمدی افزود: از امروز خودم را همسان شما و یک زندانبان میدانم و برخود میبالم.