آیا فلسطینی ها از فرصت طلایی جنبش ضد تبعیض نژادی در غرب بهره خواهند گرفت؟
جنبش اعتراضی علیه نژادپرستی در امریکا فرصتی تاریخی برای آغاز جنبش فلسطینی هاست چرا که آغاز انتفاضه آنها می تواند با موج فراگیر ضد تبعیض نژادی در غرب تقارن پیدا کند و از حمایت بین المللی برخوردار شود.
بعد از قتل فجیع جورج فلوید سیاه پوست ساکن شهر مینیاپولیس درامریکا، جنبش اعتراضی که از این شهر آغاز شده ابعاد گسترده ای پیدا کرده و ضمن فعال کردن شکاف های اقتصادی و اجتماعی که بعد از ظهور و شیوع کرونا آشکارترشده، به بازشدن زخم های قدیمی انجامیده و با موج ضد نمادهای برده داری در امریکا و اروپا عجین شده و بسیاری از تندیس های دوران برده برداری در امریکا و اروپا به زیر کشیده شده و یا در اقدامی پیشدستانه از سوی مسئولان شهری به موزه ها انتقال یافته است.
حال سوالی که پیش می آید این است که با توجه به مشابهت های زیادی که در خصوص اوضاع سیاه پوستان و اقلیت ها در امریکا و فلسطینی ها در سرزمین های اشغالی وجود دارد و یا وجوه تشابهی که می توان در رفتار کنونی رژیم صهیونیستی با استعمارگران سابق و نظام امپریالیستی کنونی امریکا وجود دارد، آیا می توان شاهد گسترش دامنه این اعتراض ها به سرزمین های اشغالی فلسطین شد یا نه؟ تاریخ پیدایش امریکا و رژیم صهیونیستی دارای مشابهت های زیادی با یکدیگر است و یکی از دلایل حمایت تاریخی امریکا از این رژیم علیرغم هزینه های سنگین سیاسی، نظامی و اقتصادی همین مسئله بوده است.
پاسخی که می توان به این سوال داد این است که به لحاظ نظری چنین زمینه هایی وجود دارد اما عملی شدن آن به اراده وخود آگاهی فلسطینی ها بستگی دارد که آیا می خواهند از این فرصت تاریخی استفاده کنند تا اینکه همچون گذشته دست روی دست بگذارند وکماکان به انتظار بنشینند. البته اقداماتی که رژیم صهیونیستی چه در گذشته علیه فلسطینی ها مرتکب شده و یا اکنون می خواهد در چارچوب طرح موسوم به معامله قرن انجام دهد و شهرک های غیرقانونی ساخته شده در کرانه باختری را به فلسطین اشغالی ملحق کند که در عین حال مقدمه ای برای الحاق کامل این منطقه باشد، به هست و نیست فلسطینی ها مربوط می شود و به مراتب فراتر و گسترده تراز تبعیض است. فلسطینی ها در گذشته نیز به قیام های فراگیر در چارچوب انتفاضه دست زده بودند اما اکنون چند سالی است که علیرغم افزایش و گسترش اقدامات توسعه طلبانه و سرکوب گرانه رژیم صهیونیستی چنین حرکتی شکل نگرفته است اما در صورتی که اکنون جرقه این حرکت زده شود با موج فراگیر ضد تبعیض نژادی و ضد نمادهای برده برداری در غرب تقارن پیدا می کند و از این جهت با حمایت بین المللی همراه می شود.
رژیم صهیونیستی طی چند دهه اخیر تلاش زیادی بعمل اورده است که حساسیت های جهانی سابق را به مسئله فلسطین از بین ببرد و آن را به یک مسئله داخلی خود تقلیل دهد از این رو در صورتی که چنین حرکتی در فلسطین آغاز شود و با جنبش فراگیر ضد تبعیض نژادی در جهان تلاقی یابد، تلاش های قبلی این رژیم را خنثی می کند.
همچنین راستگرایان حاکم بر امریکا و فلسطینی اشغالی به رهبری ترامپ و نتانیاهو انتظار داشته و دارند که موج ناامنی های ناشی از بحران کرونا که به بازشدن زخم های گذشته همچون تبعیض نژادی و برده داری انجامید، نوعی حاشیه امن برای اجرای طرح الحاق کرانه باختری به فلسطین اشغالی فراهم کند اما درصورتی که دامنه اعتراض های ضد تبعیض نژادی و نمادهای برده داری از امریکا و اروپا به سرزمین های اشغالی کشیده شود در این صورت محاسبات موجود را به هم خواهد ریخت.
از این رو شکل گیری جنبش اعتراضی در امریکا و اروپا علیه تبعیض نژادی و نمادهای برده داری فرصت طلایی برای فلسطینی ها محسوب می شود و اکنون سوال این است که آیا فلسطینی ها از این فرصت طلایی بهره خواهند گرفت یا نه؟
-------------------------------------------
احمد کاظم زاده