گفتگوی ویژه؛
هشدار درباره تغذیه فرهنگی دشمن
عضو هیات علمی دانشگاه، خانواده را سلول بنیادین هر جامعه برشمرد و افزود: پویایی هر جامعه به سلامت خانواده وابسته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، فاطمه فراهانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: الگوی خانواده ایرانی اسلامی به لحاظ ابعاد هنجاری، ساختاری و محتوایی مورد توجه و اهمیت قرار دارد.
او ادامه داد: روابط و حقوق فردی هر عضو خانواده تقسیم بندی وظایف اعضاء در یک خانه است که ابعاد محتوایی یک خانواده را بعنوان سلول بنیادین جامعه شکل میدهد.
حسین گلرخی استاد دانشگاه در سوی دیگر برنامه در خصوص پرداختن به ابعاد رشد جمعیت درکشور گفت: در زمینه افزایش و رشد جمعیت در کشور تلاشهایی در حال انجام است و باز هم جای کار دارد. اما نباید از رشد فرهنگی این جمعیت روبه رشد غافل شد.
او ادامه داد: زیر ساختهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از نکات مورد توجه در ایجاد فضای مناسب برای رشد جمعیت هر کشور است، اما معمولا زیرساخت فرهنگی در این جریان مغفول میماند.
گلرخی با نقل قولی از فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: فرهنگ برای هر جامعه مانند هوا میماند، و اگر هوای مسموم تنفس شود جامعه بیمار میگردد. اگر فرهنگ آسیب ببیند جامعه معیوب خواهد شد.
او ادامه داد: اگر به هوش نباشیم دیری نمیگذرد که تغذیه فرهنگی و پرورش جامعه بدست دشمن میافتد.
این استاد دانشگاه خانواده را مهمترین واحد فرهنگی در جامعه عنوان کرد و افزود: هر اتفاقی در رابطه با فرهنگ و تربیت فرزندان و دیگر افراد در جامعه، ریشه در خانواده دارد و این کانون خانواده است که بزهکاری و یا رشد اجتماعی را رقم میزند. در ادامه باید جدای جایگاه فیزیکی آموزش و پرورش به جایگاه کیفیت آموزش در جامعه هم توجه بسیار گردد.
آموزش و پرورش ما نیازمند تغییرات اساسی میباشد، زیرا سرعت تغییر نسل در جامعه بسیار زیاد است و آموزش و پرورش ما جوابگوی نسل فعل ما نیست.
آموزش و پرورش جوابگوی نسل فعلی نیست
کارشناس خانواده گفت: آموزش و پرورش ما نیازمند تغییر سیاستگذاری و نگاهی متفاوت به کیفیت آموزش است.
حسین گلرخی افزود: در برخی زمان ها، باید هزینههای بسیاری صرف شود تا خطاهای راههای به اشتباه طی شده در مسیر آموزش فرزندان جبران گردد.
او ادامه داد: رسانههای ما باید هوشیار باشند که با نسل دهه ۸۰-۹۰ باید جور دیگری رفتار کنند، زیرا مطالبات این نسل دیگر مانند سابق نیست برای مثال زمانی قرار بود که MMS درسیستم مخابراتی کشور راه اندازی شود. اما باید بدانیم اگر با روش محدود کردن، در سایر زمینهها موفق بوده ایم در زمینه محدود کردن این موضوع هم موفق خواهیم بود.
او ادامه داد: اگر بدنبال ایجاد فرصتهای مناسب باشیم فضای مجازی یکی از بهترین بسترهای ایجاد فرهنگ برای نسل جدید است.
آفت تک فرزندی برای خانواده ها
گلرخی گفت: اگر خانوادهها بدانند تک فرزندی یعنی چه، ترجیح میدهند یا بچه دار نشوند یا تک فرزندی نباشند.
او افزود: اگر تک فرزندی یک فرهنگ شود جمعیت رو به افزایش هم تابع همین فرهنگ خواهد شد و این آفت در جامعه همه گیر شده و به تبع آن آسیبهای اجتماعی فراوانی در پی خواهد بود.
گلرخی اصلاح فرهنگ مصرف و فرهنگ اشتغال را از دیگر موارد فرهنگی هر خانواده عنوان کرد و ادامه داد: در جامعه ما تعریف درستی از اشتغال نشده در این مقوله باید نگاهمان به واژه اشتغال تغییر یابد. ایجاد فرهنگ ازدواج و فرهنگ تربیت فرزندان هم به نوبه خود، از انواع فرهنگ در هر خانواده شمرده میشوند.
وی با بیان اینکه ازدواجهای امروز جامعه، از تداوم و قوام واستحکام مناسبی برخوردار نیست افزود: خود شناسی اولین گام برای یک ازدواج و دومین قدم، ملاکهای انتخاب و سومین مرحله انتخاب همسر و در نهایت چهارمین گام برای ازدواج برپایی مراسم و مدیریت و به ثمر رساندن ازدواج میباشد که متاسفانه در کشورما، همه این ۴ مرحله با مشکل همراه است.
او افزود: در این راستا با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، واحدی در دانشگاهها در نظر گرفته شد به نام تنظیم خانواده با رویکرد ارتقاء دانش خانواده برای دانشجویان، این درس از سرفصلهای بسیار خوبی برای افراد در شرف ازدواج برخوردار است.
گلرخی، راه اندازی کمیته جلوگیری و کاهش طلاق را گامی موثر و مثبت در راستای به ثمر رسیدن یک ازدواج مطرح کرد و ادامه داد: الزام حضور در کلاسهای حین آزمایشهای قبل عقد، از جمله مواردی است که میتواند با بالا بردن سطح حقوق، شناخت زندگی و آشنایی با مقوله ازدواج، به انتخاب درست و ازدواج موفق هر فرد کمک نماید. راه اندازی کارگاههایی از این دست میتواند قبل از فرزند آوری هم تدوین و برپا گردد تا نگاه والدین به مقوله فرزند آوری نگاهی دقیق و مثبتتر شود.
احد آزادیخواه نماینده مجلس نیز گفت: جامعه امروز ما زیر غبار فرهنگی قرار دارد این غبار، ریشه در اختلاف فرهنگ ایرانی اسلامی ما و فرهنگی که به غلط در خانوادهها در حال رسوخ است دارد.
او افزود: مادامی که این تضاد فرهنگی در خانوادهها و قشر قالب جامعه رفع نشود با تصویب ۱۰۰ قانون و تبصره هم کاری از پیش نخواهیم برد.
آزادیخواه گفت: آنچه در خانوادههای امروزی مشاهده میشود رگههایی از فرهنگهای غیر اسلامی است.
او در مقوله فرزند آوری و تک فرزندی خانوادهها عنوان کرد: یکی از دلایل بجا و صحیح تک فرزندی خانواده ها، جنبه اقتصادی ماجراست، اما این موضوع نباید مانع از فرزند آوری شود.
ادامه دارد.