به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما؛ روزنامه لیبراسیون در گفتگو با آنتوان فلائو اپیدمیولوژیست، استاد سلامت عمومی و نماینده موسسه بهداشت جهانی در دانشگاه ژنو در توزیع اوضاع بی سابقه پسا قرنطینه نوشت موج دوم همه گیری در اروپا و بسیاری کشورهای دیگر بسیار طولانی تر خواهد بود.
فلائو در مورد اینکه شورای دانشمندان فرانسه و ژان فرانسوا دلفرسی رئیس این شورا اعلام کرده است اپیدمی کنونی تحت کنترل است گفت پیش از همه باید به نرخ بازتولید ویروس که از آن به عنوان اثر آر یاد می شود نگاه کرد. وضعیت اپیدمی کنترل شده تنها در حالی اعلام می شود که این شاخص کاهش یافته باشد و برای مدت طولانی کمتر از یک باشد. این بدان معناست که یک فرد بیمار به طور متوسط کمتر از یک نفر را آلوده کند. در فرانسه این میزان از حدود دو هفته پیش کمتر از یک است. این میزان در 9 ژوئن 0.74 بود. این روند در اسپانیا، ایتالیا، آلمان، سوئیس و اتریش هم مشاهده شده است و این تنها در اروپا تایید می شود.
پس از آن برای ارزیابی خطر باقی مانده مرتبط با اپیدمی باید موارد جدید ابتلا به کووید 19 بررسی شود. فرانسه در هفته اخیر روزانه بین 200 تا 600 مورد جدید آلودگی ثبت کرده است. بدیهی است که شمار آلودگی های جدید بیشتر است. به عنوان مثال در ژنو تخمین زده می شود که در پشت هر مورد شناسایی شده ده مورد آلودگی جدید مخفی وجود داشته باشد که شناسایی نشده است.
از همین رو می توانیم بگوییم کاهش اپیدمی از چند هفته پیش به صورت مداوم و پایدار آغاز شده است. اما این بدانن معنا نیست که ویروس در حال گردش نیست و اپیدمی از بین رفته است.
فرانسه هنوز در وضعیتی مانند وضعیت نیوزیلند نیست که دیگر هیچ مورد جدید آلودگی به ویروس کرونا در خاک خود ثبت نکرده است و از نابودی ویروس در خاک خود خبر داده است.
این متخصص در مورد اینکه چرا موجب دوم وحشتناک از راه نمی رسد، گفت: در حال حاضر به نظر می رسد این موج دوم در برخی نقاط جهان از راه رسیده است اما هنوز به اروپا نرسیده است. عربستان سعودی با بازگشت شدید اپیدمی روبه روست و روزانه بیش از 3 هزار مورد جدید آلودگی به ویروس کرونا ثبت می کند. این در حالیست که در اوج موج اول همه گیری این رقم دو هزار و 800 مورد در روز بود. شرایط جدیدی هم در ایران و جیبوتی قابل مشاهده است. یکی از توضیحات در این باره این است که این کشورهای مسلمان اندکی پس از لغو قرنطینه در 24 مه عید فطر را جشن گرفتند و تجمعات محلی و خانوادگی می توانست عامل بالارفتن شیوع ویروس باشد. این یکی از فرضیه های مطرح شده از سوی پژوهشگران است.
با این وجود ممکن است در تابستان امسال برای اروپا موج دوم از راه نرسد زیرا تدابیر محدود کننده بسیار گسترده ای به کار گرفته شده است . اما گفتن این موضوع در مورد کووید 19 هنوز خیلی زود است. با این حال به نظر می رسد ویروس SARS-CoV-2 هم الگویی مانند بسیاری از ویروس های تنفسی از جمله آنفلوانزا و همچنین ویروس های سین سیشیال تنفسی مانند برونشیت و راینوویروس ها را دنبال می کند که به طور کامل یا برخی اوقات به طور جزئی در تابستان شیوع آنها متوقف می شود و در زمستان بار دیگر شکوفا می شوند.
فلائو در مورد اینکه ایمنی جمعی چه زمانی می توانند در برابر ویروس نقش بازدارنده ایفا کند گفت این موضوعی است که توسط دانشمندان مورد بحث قرار گرفته است. در مورد ویروس جدید و آستانه مصونیتی که باید در میان مردم حاصل شود تا صفحه این همه گیری به طور قطعی ورق زده شود توافق وجود ندارد.
طبق الگوهای کالج سلطنتی لندن آستانه لازم بین 60 تا 70 درصد جمعیت است. الگوهای دیگر که در محاسبات خود تعاملات اجتماعی پیچیده تر و دقیق تری را وارد کرده اند آستانه بسیار پایین تر 15 درصدی را مطرح می کنند. بدیهی است که این خبر خوبی خواهد بود زیرا در سناریو دوم ما زودتر صفحه این اپیدمی را ورق خواهیم زد.
بنابراین به دلیل عدم وجود پیش بینی های معتبر برای میان مدت و بلند مدت ، باید برای سناریوی مصونیت محافظت کننده 60 تا 70 درصدی آماده شد.
وی در مورد مصونیت پیشین که در پی آلودگی های قبلی به ویروس کرونای فصلی به وجود آمده است گفت برخی پژوهشگران اخیرا این پدیده مصونیت متقابل را بررسی کردند. اما در حال حاضر هیچ مطالعه معتبری که شمار افراد با این شرایط را تعیین کند صورت نگرفته است. به علاوه سوالات زیادی در مورد این مکانیسم وجود دارد زیرا به نظر می رسد افراد مسن از آن بهره مند نیستند. در زمان همه گیری پیشین آنفلوانزایH1N1 در سالهای 2009 تا 2010 شمار افراد سالمندی که در معرض این ویروس قرار گرفتند بسیار کمتر بود زیرا از نوعی مصونیت متقابل به دلیل ویروس های مشابهی که در جوانی به آن آلوده شده بودند برخوردار بودند. اما هیچکس از سطح مصونیت متقابل با ویروس کرونای جدید آگاه نیست. بنابراین باید در انتظار اطلاعات جدید در این باره ماند. از نظر من امید بستن زیاد چندان محتاطانه نیست.
وی در پایان گفت تجربه ده ماه گذشته نشان داده است تظاهر به دانستن آینده بسیار خطرناک است. به طور قطع فرانسه و اروپا به شدت به خطر تشدید اپیدمی در زمستان امسال رو به رو هستند.
این وقفه تابستان در صورت تایید باید به عنوان شانسی برای دولت ها به منظور سامان دهی برای آماده کردن کشورهایشان برای موج دوم در نظر گرفته شود. موج دوم می تواند بسیار طولانی تر از موج اول باشد زیرا در تمام فصل سرد از پایان اکتبر تا آوریل ادامه خواهد یافت. تنها سوال واقعی این است که آیا ما در بهترین شرایط ممکن چه از نظر بهداشتی و چه اجتماعی و اقتصادی هستیم تا با موج دوم رو به رو شویم؟