گزارش مکتوب
دورهمی ویروسی
جشنشان به راه است و همه خوشحال از سرو سامان گرفتن ۲ جوان، برایشان آرزوی خوشبختی میکنند، فکر میکردند همین که عروسی را در خانه گرفتهاند، از کرونا در امان هستند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، فروکش کردن تب کرونا در کردستان، بازار مهمانیها و دورهمیهای خانوادگی، دوستان و آشنایان را به بهانه اینکه بیماری بار و بنه خود را بسته و رفته، گرم کرد غافل از اینکه مرگ بینشان تعارف میشود.
بیش از سه ماه از شیوع کرونا در کشور و استان کردستان میگذرد، روزهایی که ابتدایش با استرس و نگرانی ابتلا سپری شد و چه بسیار افرادی که روزها از خانه بیرون نیامدند تا مبادا کرونا نفسشان را بگیرد.
هشتم اسفند اولین مورد ابتلا به کرونا در کردستان اعلان عمومی شد و همزمان با آن ترس و دلهره نیز به جان مردم افتاد.
تکاپو برای مقابله با کرونا به راه افتاد، سقز اولین شهری بود که وضعیتش رو به وخامت میرفت، همه چیز از یک مجلس ختم شروع شد و میگفتند بیشتر شرکت کنندگان در آن مجلس به کرونا مبتلا شدهاند.
پس از آن بود که روز به روز به تعداد مبتلایان افزوده شد تا جایی که آمار مبتلایان در این استان رفته رفته از عدد چهار هزار گذشت و آژیر قرمز برای طغیان دوباره بیماری به صدا در آمده است.
کرونا چهره به چهره و خانه به خانه مهمان ناخوانده شهروندان شد و با گذشت زمان حساسیتها هم رنگ باخت و مردم به روزهای عادی زندگی خود برگشتند، محدودیتهای قانونی هم برداشته شد تا اقتصاد و معیشت مردم بیشتر از این آسیب نبیند، اما برخی فکر کردن برداشتن محدودیتها یعنی تمام شدن کرونا.
در آستانه بحران
کم کم ترسها فرو ریخت و خیلیها، دست از جانشان شستند بدون اینکه بدانند پای کرونا را به خانه و زندگی خود باز کردند تا جایی که در سومین ماه شیوع بیماری در کردستان، حالا شهروندان این استان در آستانه بحرانی هستند که خودشان آن را به وجود آوردهاند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان میگوید: سنندج در حال حرکت به سمت بحران است و با این وضعیت حتما تختهای بیمارستانی کم میآوریم و به ناچار در زوهای آینده باید در فضای باز پذیرای بیماران باشیم.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم قبلترهشدار داده بود که اگر مردم رعایت نکنند، هفته دوم و سوم خرداد شاهد موج جدید بیماری در استان خواهیم بود و حالا با روند افزایشی موجود در تعداد مبتلایان، کرونا در کردستان در حال طغیان است.
حرکت به سمت بی خیالی
برخی شایعات به ویژه در فضای مجازی به بی تفاوتی مردم نسبت به رعایت هشدارهای بهداشتی دامن زدهاند.
بعضی گفتند، هوا که گرمتر شود، کرونا از پا میافتد و برخی دیگر هم از کاهش قدرت کشندگی این ویروس حرف زدند در حالیکه ویروس گوشش به این حرفها بدهکار نیست.
معاون امور بهداشتی دانشگاه کردستان با بیان اینکه کشندگی بیماری کمتر نشده و گرمای هوا نیز تاثیری روی ویروس نداشته است، افزود: برخی با همین شایعات فکر میکنند بیماری کنترل شده و به سمت بیخیالی رفته و جان خود و دیگران را به خطر انداختهاند.
وی از افرادی که علائم بیماری کرونا را دارند خواست تا با جدیت توصیههای بهداشتی را رعایت کنند چرا که در شرایط اپیدمی، هرکسی که احساس کسالت دارد باید خود را بیمار فرض کرده و در خانه بماند.
قادری با بیان اینکه حتی مرگ یک نفر هم در دوران همهگیری بیماری زیاد است، افزود: بی توجهی حتی یک فرد به دستورالعملهای بهداشتی، همه افراد جامعه را به خطر میاندازد و در بیماریهای عفونی افراد بدون علامت بسیاری هم هستند که مبتلا به شمار میروند اگر چه بیمار نیستند، اما ناقل هستند.
دعوت به صرف کرونادر روزهایی که محدودیتهای سختگیرانه برداشته شد و قفل کرونا از مشاغل پرخطر برداشته شد، خیلیها فکر کردند که این یعنی پایان عمر کرونا و برای همین دورهمیهای خود را شروع کردند و همه دق دلی خود را از دید و بازدیدهایی که در عید نرفته بودند، اردیبهشت به جا آوردند غافل از اینکه کرونا هم پابهپای آنان مهمان این خانه و آن خانه میشود.
خیلیها به همین دورهمیها هم اکتفا نکردند و جشنهای تولد و عروسی خود را به راه انداختند، همین باعث شد تا کرونا دوباره قویتر از قبل برگردد، موج دوم شیوع کرونا در کردستان شروع شد و از ۹ خرداد این استان در ردیف استانهایی قرار گرفت که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در آمارهای روزانه خود وضعیت کرونا را هشدار جدی اعلام کند.
تالارهای عروسی دوباره محدود شدند و باز هم مراسم عروسی به هم خورد، برگزاری مراسم عروسی خانگی مانند سالهای دور شروع شد و بعضیها که عروسی بزرگتری دلشان میخواست روانه باغهای خصوصی شدند و مهمانان هم بی توجه به کرونا به جشن و شادی پرداختند.
در این میان ماندند آنهایی که خانههایشان بزرگ نبود و مجبور شدند ۳۰ خانواده را در سه اتاق خانه خود به زور جا کنند تا برای عروس و دامادشان جشنی برپا کرده باشند.
آقایی چند روز قبل با عصبانیت و نگرانی از بی فکری یکی از بستگانش به شدت گلایه کرد و گفت در این وضعیت برای دخترشان عروسی گرفتهاند و از آنجا که از فامیلهای نزدیک خانمم هستند، ماندهام چطور بگویم نمیآییم.
میگفت: حاضرم کادوی عروسی را هم چند برابر بدهم، ولی خود و خانوادهام به این جشن نرویم، چون میدانم که وجود یک ناقل در این مراسم یعنی فاجعه برای همه مهمانان.
عروسی زیر پوست ویروس
حکایت سنندج که این روزها سیلی کرونا صورتش را قرمز کرده و آمار مبتلایان آن به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان، نسبت به روزهای موج اول شیوع کرونا ۲ برابر شده، حکایتی دردناک است.
دکتر صدیق جدیدالاسلامی درباره روند بستری در بیمارستانهای استان هم هشدار داد و افزود: ۲۷ بیمار مبتلا به کرونا در حال حاضر وضعیت وخیمی دارند و اگر روند بستری به همین صورت باشد، در روزهای آینده با کمبود تخت مواجه میشویم.
با همه این هشدارها، دیشب یک جشن عروسی در سالن کارواش خودرو برگزار شد، خانوادهای که خیال میکردند کرونا و مسوولان را دور زدهاند، دور کرونا میچرخیدند و بلاگردان ویروسی شدند که روز به روز جسورتر میشود.
رییس دانشگاه کردستان گفت: شب گذشته یک واحد کارواش به دلیل برگزاری مراسم عروسی در جاده چنو در همچنین شرایطی با هماهنگی مقام قضایی توسط اماکن فرماندهی انتظامی سنندج پلمب شد.
دکتر فرزین رضاعی به بازدیدهای مستمر از اماکن عمومی اشاره کرد و اظهار داشت: پیش از این هم یک تالار عروسی پلمب و یک عروسی خانگی در سنندج لغو شده بود.
وی افزود: مجوزی برای فعالیت تالارهای پذیرایی توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا صادر نشده است و واحدهایی که اقدام به برگزاری هرگونه مراسم و مجالس در تالار کنند، پلمب میشوند.
رضاعی با اشاره به شیوع موج دوم کرونا در سنندج در روزهای اخیر، افزود: بازدیدهای مشترک و مستمری با نظارت دانشگاه علوم پزشکی کردستان از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، رستورانها، کافی شاپها، سفرهخانه و قلیانسراها در راستای مهار ویروس کرونا و پرهیز از تجمع در این اماکن انجام شده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی نسبت به پلمب دوباره اصناف در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی با توجه به اوج گیری کرونا در سنندج هشدار داد.
محدودیت خانگی روزانه ۵۰۰ نفر
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: روند عادیسازی شرایط در شهر و بیاهمیتی مردم نسبت به دستورالعملهای بهداشتی، کردستان را با موج شدیدتری از بیماری کرونا مواجه خواهد کرد.
دکتر صدیق جدیدالاسلامی با بیان اینکه ۲ هزار و ۴۰۰ تخت بیمارستانی برای بیماران در استان در اختیار داریم، افزود: هم اکنون ۱۹۲ بیمار در مراکز درمانی استان بستری هستند که ۱۰ تا ۱۵ درصد آنان در بخش مراقبتهای ویژه تحت درمان قرار دارند.
وی با ابراز نگرانی از اینکه با روند فعلی افزایش تعداد بیماران، ممکن است تخت برای بستری بیماران مبتلا به کرونا کم بیاوریم، تاکید کرد: برخی شهروندان اعلام میکنند که آمار اعلامی درباره تعداد بیماران مبتلا به کرونا درست نیست، ولی آمادگی داریم هر کسی چنین شبههای دارد او را به مراکز درمانی که بیماران در آن بستری هستند ببریم تا به چشم خود این مساله را ببینند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی با انتقاد از کسانی که این بیماری را به شوخی گرفتهاند، اضافه کرد: کادر درمان سه ماه مداوم مشغول رسیدگی به بیماران مبتلا به کرونا هستند و با ادامه این روند دچار فرسودگی و خستگی میشوند.
خودکشی دستهجمعیکوچکترین بی توجهی به اصول بهداشتی میتواند بدترین صدمه را در پی داشته باشد، جوانی چند روز قبل در یکی از شبکههای اجتماعی از درد و رنجی میگفت که تنها ۲ روز بود به آن مبتلا شده و التماس میکرد شهروندان به فکر سلامتی خود و دیگران باشند.
میگفت: تا فکر میکنی که درد کرونا کمی التیام پیدا کرده، دردی شدیدتر از قبل سراغت میآید و حسرت یک خواب راحت را بر دلت میگذارد و قرصهایی که شاید تنها چند دقیقه درد را ساکت میکند.
مردم در حال حرکت به سمت خودکشی دستهجمعی هستند، انگار شادی و خوشی یک لحظه برایشان از جام مهمتر شده است.
حال خودشان به کنار به فکر آنهایی که چهار ماه است تک به تک دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کردهاند هم نیستند.
گزارش از : کلثوم مومنی