وب گردی
انفجار رادیویی و پدیده مرموز فضایی
انفجارهای رادیویی سریع یا FRBs پالسهایی از نور هستند که پس از انفجاری چند میلی ثانیهای، در اعماق فضا دیده میشوند.
به گزارش وبگردي
خبرگزاري صدا وسيما ، اخترشناسان یک فعالیت چرخهای را در یک «انفجار رادیویی سریع» کشف کردهاند که احتمالا میتواند سرنخ مهمی درباره یک پدیده مرموز فضایی به دست دهد.
انفجارهای رادیویی سریع یا FRBs پالسهایی از نور هستند که پس از انفجاری که تنها چند میلی ثانیه طول میکشد، در اعماق فضا دیده میشوند. این انفجارهای نورانی انرژی بسیار زیادی، به میزان انرژی خورشید دارند.
اگرچه دانشمندان اولینبار این پالسهای نورانی را در سال ۲۰۰۷ میلادی کشف کردند، اما دلیل ایجاد و منبع انتشار این پالسها همچنان ناشناخته است و تا کنون فرضیههای مختلفی در این باره مطرح شده؛ از احتمال ادغام ستارههای نوترونی گرفته تا ارتباط آنها با تمدنهای پیشرفتهای متعلق به بیگانگان.
پدیدۀ مرموز و کمسابقۀ «تکرار»اخترشناسان توانستهاند طی یک و نیم دهۀ گذشته بیش از ۱۰۰ پالس از این دست را کشف کنند که تقریبا همۀ آنها فقط یکبار در فضا نمایان شدهاند.
در ژانویه سال میلادی جاری اخترشناسان گزارش دادند که یکی از این «انفجارهای رادیویی سریع» با نام «FRB ۱۸۰۹۱۶.J۰۱۵۸+۶۵» تکرار میشود و به نظر میرسد یک چرخۀ فعالیت ۱۶ روزه دارد. به این معنی که این پالس پس از انفجار نورانی برای مدت چهار روز در فضا نمایان است، سپس برای ۱۲ روز ناپدید میشود و باز دوباره در اعماق فضا نمایان میگردد.
انفجار رادیویی سریع «FRB ۱۸۰۹۱۶» اولین پالس نورانی از این دست بود که دانشمندان متوجه تکرار چرخۀ فعالیت او شدند و به تازگی آنها اعلام کردند که پالسی دیگر با همان ویژگی «تکرار شدن» را کشف کردهاند.
دانشندانی که در ۵ سال گذشته پالس شناخته شدۀ «FRB ۱۲۱۱۰۲» را با تلسکوپ لاول در انگستان رصد میکردند، به تازگی نشانههای جدیدی از چرخه فعالیت ۱۵۷ روزۀ این پالس نورانی کشف کردند.
بر اساس گزارش آنها به نظر میرسد که این پالس پس از وقوع انفجار برای مدت ۹۰ روز شعلهور است، سپس برای ۶۷ روز ناپدید میشود و باز دوباره نمایان میگردد.
دانشمندان علت وقوع فعالیت چرخهای در «انفجارهای رادیویی سریع» را نیز هنوز کشف نکردهاند، اما در توضیح این چرخه چند نظریه ارئه دادهاند. از جمله اینکه این شعلهور شدن دورهای، میتواند با حرکت مداری یک ستاره نوترونی در یک سامانه ستاره دوگانه (ستارگان دوتایی) در ارتباط باشد.