رئیس شورای عالی استانها در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما درباره مهم ترین برنامههای شورای عالی استانها با توجه یکسال و نیم باقی مانده از این دوره شورای عالی افزود: در حال حاضر مهم ترین دستورکار شورای عالی استانها پیگیری طرح جامع مدیریت یکپارچه شهری است که لازم است اقدام ویژهای در این خصوص انجام دهیم.
علیرضا احمدی ادامه داد: ما میدانیم که معضلات و مشکلات بسیاری در شهرها وجود دارد، از جمله اینکه نهادهای خدمات رسان در داخل شهرها هماهنگیهای لازم را ندارند. برای مثال شهرداری خیابان را آسفالت ریزی میکند و پس از آن اداره آب و فاضلاب، برق یا مخابرات اقدام به کنده کاری خیابان میکنند.
رئیس شورای عالی استانها تاکید کرد: بنابراین لازم است یک هماهنگی میان ادارات خدمات رسان وجود داشته باشد و تصویب طرح جامع مدیریت یکپارچه شهری میتواند این هماهنگی را ایجاد کند.
احمدی با اشاره به اینکه این طرح پیچیدگیهای زیادی هم دارد، اضافه کرد: اینطور نیست که به سادگی بشود این هماهنگی را انجام داد بلکه این طرح منوط به تفویض اختیارات دولت به مدیریت شهری است؛ بنابراین باید ببینم در درجه اول شهرداریها توان قبول این اختیارات را دارند یا نه و در صورت اثبات توانایی باید این اختیارات به صورت کامل واگذار شود.
وی گفت: یعنی اینطور نباشد که وظایف واگذار شود، اما منابع تخصیص پیدا نکند و این اختیارات به باری بر روی دوش شهرداریها تبدیل شود.
احمدی افزود: البته این طرح در مجلس دهم مطرح شد که رای نیاورد، ما به دنبال این هستیم که بار دیگر این طرح را در کمیسیونها به صورت تخصصی بررسی کنیم تا ایرادات موجود برطرف شود چرا که قصد نداریم یک مشکل دیگر به مشکلات شهرداریها اضافه کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که بسیاری از اعضای شوراهای شهر مطرح میکنند که یکی از دلایل موفق نشدن شوراها واگذار نکردن اختیارات است، گفت: ما به اندازه کافی اختیارات داریم. زمانی که ۹ اصل قانون اساسی به شوراها پرداخته است و قوانین خوبی هم برای شوراها وضع شده است، نشان میدهد که ما به اندازه کافی اختیارات داریم، اما از اختیارات خودمان استفاده نمیکنیم.
احمدی تصریح کرد: اگر بتوانیم از اختیارات موجود استفاده کنیم کافی است و به اختیارات جدید حداقل فعلا نیاز نداریم. زمانی که شوراها بودجه شهرداریها را تصویب میکنند، اما در نظارت بر عملکرد شهرداریها در مصرف بودجه ضعیف عمل میکنند یعنی از اختیار خودشان استفاده نمیکنند. حتی قانون این اختیار را به شورای استان داده است که بر نهادهای غیر شورایی مانند اداره کلهای موجود در هر استانی نظارت کند. چرا؟ چون نمایندههای مردم هستند و قانون این اختیار را به آنها داده است. اما آیا از این وظیفه نظارتی تاکنون استفاده کرده ایم؟ یا ۲ اصل قانون اساسی به شورای عالی استانها پرداخته است.
رئیس شورای عالی استانها ادامه داد: در کجای قانون اساسی میبینیم به یک نهادی مانند شورای عالی استانها ۲ اصل قانون اساسی اختصاص یافته است؟ مجلس و دولت باید از این ظرفیت استفاده کنند. ما به جز شورای عالی استانها نهادی نداریم که بعد از دولت و مجلس بتواند لایحه و طرح ارائه کند.
وی درباره ارتقاء نیافتن جایگاه شوراها نسبت به دیگر دستگاهها گفت: دلیل اصلی وجود مشکلات در جامعه شورایی اطلاع نداشتن کافی از قوانین است؛ بنابراین لازم است شورای عالی استانها در این موضوع نقش اساسی ایفا کند و با همکاری وزارت کشور دورههای آموزشی برای شوراهای کشور برگزار کند. به ویژه در زمینه قانون اساسی، چراکه همه ما موظف هستیم به قانون اساسی آگاهی کامل داشته باشیم و در حوزه اختیاراتمان به عنوان عضو شورا باید حتما از قوانین شوراها اطلاع داشته باشیم.
احمدی اضافه کرد: اگر قانون شورا را ندانیم خارج از وظایف خود عمل میکنیم و تخلفاتی که در حوزه شوراها رخ میدهد نیز از این مسئله سرچشمه میگیرد. برای مثال عضو شورا اطلاع نداشته است که امضا کردن یک سند غیرقانونی و تخلف است؛ بنابراین اگر ما بُعد آموزش را جدی بگیریم شک نکنید که اتفاقات خوبی در حوزه شوراها رخ میدهد.
وی تاکید کرد: البته به این نکته هم باید اشاره شود که ما یک جامعه ۱۱۷ هزار نفری شورا در کشور داریم. یعنی بزرگترین جامعه معتمد مردم مربوط به شوراهاست. این ظرفیت بسیار بزرگی است و شورای عالی استانها به عنوان نهاد فرادست این جامعه بزرگ شورایی میتواند در پیشبرد نظام مقدس جمهوری اسلامی بسیار موثر باشد.
احمدی گفت: بنابراین دولت و مجلس باید از این ظرفیت استفاده کنند، اما آیا استفاده میکنند؟ مثلا بسیاری ازطرح و لوایحی که نمایندگان مجلس و اعضای کابینه میخواهند به مجلس ببرند را میتوانیم ارائه کنیم. شاید یک طرحی پیشتر در مجلس رد شده است و نمایندگان نمیتوانند بار دیگر طرح را ارائه کنند از این رو میتواند از سوی شورای عالی استانها بازتنظیم و ارسال شود. یا اینکه کارگروههای تخصصی مشترک با مجلس و دولت میتوانیم تشکیل دهیم و ظرفیتهای جدید ایجاد کنیم.
وی در تشریح جایگاه شورای عالی استانها در نظام گفت: این نهاد، نهاد مهمی است و در ابتدای انقلاب خبرگان قانون اساسی این قانون تشکیل این نهاد را تصویب کرده اند، اما تاکنون مغفول مانده است و به این دلیل است که اکنون بسیاری از مردم شورای عالی استانها را نمیشناسند.
رئیس شورای عالی استانها ادامه داد: در صورتی که شورای عالی استانها یک نهاد بسیار قوی و موثر است و جایگاه رکن چهارم نظام را دارد. برای مثال در قانون اساسی تنها ۱ اصل به سازمان بازرسی کل کشور پرداخته است، اما این سازمان غوغا میکند در حالی که ۲ اصل به شورای عالی استانها پرداخته است و ما هم باید در کشور غوغا کنیم.
احمدی در پاسخ به این سوال که چرا شورای شهر بین عامه مردم این نگاه وجود دارد که اعضای شورای شهر تنها برای کسب درآمد وارد این نهاد میشوند و بعد از ۴ سال هم میروند و کسی هم از عملکرد آنها خبر دار نمیشود، گفت: در هر جامعهای مانند جامعه پزشکان، وکلا و ... ممکن است نقصهایی وجود داشته باشد، اما نمیتوان این نقصها را به کل جامعه عمومیت داد.
وی ادامه داد: شوراها هم همینطور است. نهاد شورا که دارای مشکل نیست بلکه برخی از افراد هستند که مشکل ساز هستند. بله این وجود دارد که برخی از اعضای شورا تخلفاتی انجام میدهند که با آنها برخورد قانونی میشود و این به نام نهاد شورا تمام میشود. در مقابل ما شوراهایی هم داریم که در راه رضای خدا برای جامعه کار میکنند چراکه شوراها شغل محسوب نمیشود و افتخاری است. رئیس شورای عالی استانها گفت: درست است حق الجلسه دریافت میکنند (هرچند برخی از شوراها حق الجلسه هم دریافت نمیکنند)، اما این حق الجلسات مبلغی نیست که بشود روی آن بحث کرد.
وی درخصوص تاثیرگذاری شوراها هم گفت: این نهاد بسیار تاثیرگذار است. تمام منابع کشور در اختیار و تحت تاثیر شوراها و شهرداری هاست. هرچه زمین و ملک و خدمات وجود دارد به نوعی تاثیرپذیر از شوراها و شهرداری هاست.
وی ادامه داد: در شهرها و روستاها عمده اتفاقاتی که رخ میدهد منشاء آن شوراها، شهرداریها و دهیاریها هستند و با تصمیم شوراها و به دست شهرداریها و دهیاریها انجام شده است. سادهترین مثال ساخت همین معابر خیابانها و پلها و زیرگذرها یا جمع آوری پسماند و نظافت شهر است. اگر یک روز برفی شهرداری به درستی انجام وظیفه نکند زندگی شهروندان مختل میشود؛ بنابراین شوراها و شهرداریها در بخش بزرگی از زندگی مردم نقش دارند، اما از نظر رسانهای ضعیف هستند.
احمدی اصافه کرد: نکته مهم دیگری که وجود دارد توجه به بیانات و منویات مقام معظم رهبری است. حضرت آقا هر سال شعاری را اعلام میکنند و بحث گام دوم هم که به عنوان چشم انداز ۴۰ سال دوم انقلاب مطرح شد بسیار مهم است. از این رو ما باید به این موضوع اهتمام بورزیم و در عملیاتی کردن آن بکوشیم و صرفا به عنوان زبانی به آن پرداخته نشود بلکه باید نمود بیرونی داشته باشد. کما اینکه در شورای عالی استانها این اتفاق تقریبا رخ داد.
وی افزود:من از اعضای شورای عالی استانها تشکر میکنم که با رای خود به یک عضو جوان اعتماد کردند و امیدوارم که بتوانیم این اعتماد را پاسخ بگوییم چراکه رای مردم امانت در دست ماست و ما به اتکا به رای مردم در این جایگاه نشسته ایم.