به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، اختلاف نظر روسیه و آمریکا درباره تعدیل مأموریت نیروهای یونیفیل در لبنان در نشست دیروز در کاخ ریاست جمهوری لبنان بر نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در ماه اوت آینده تأثیرگذار خواهد بود و رئیس جمهور و نخست وزیر لبنان نیز موضگیری قاطعانه اتخاذ و با هرگونه تعدیلی در مأموریت نیروهای بین المللی مخالفت کردند.
روزنامه الاخبار چاپ لبنان با اعلام این خبر نوشت: نشست دیروز میشل عون رئیس جمهور و حسان دیاب نخست وزیر لبنان با سفرای پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل یک نقطه تعیین کننده در مسیر پیش روی تمدید فعالیت نیروهای بین المللی مستقر در جنوب لبنان بود. عون و دیاب موضع روشنی در قبال پافشاری بر مأموریت نیروهای بین المللی با ترکیب کنونی اش از سال ۲۰۰۶ میلادی تاکنون و بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت اتخاذ و با هرگونه تهدید مد نظر اسرائیل و آمریکا و تلاشهای واشنگتن برای جلب نظر اعضای شورای امنیت در این خصوص مخالفت کردند.
مواضع این سفرا و حسابهای توئیتی آنان بیانگر مواضع کشورهایشان بود و سخنان دورتی شیا سفیر آمریکا در بیروت نیز به مثابه هشدار و فشار به لبنان بود.
او گفت قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت بر لبنان مطابقت ندارد. وی از دیدگاه اسرائیل در خصوص ناتوانی نیروهای بین المللی برای ورود به املاک خصوصی بهره برداری کرد و گفت: «نمیتوانیم بگوییم این قطعنامه اجرا شده است به همین سبب نیاز داریم افزایش حداکثری کارایی یونیفیل را بررسی کنیم و اگر نتوانند قیمومیت و سرپرستی شان را کامل کنند باید بپرسیم آیا تعداد کنونی آنان بهتر است؟»
وی گفت: «نیروهای یونیفیل نمیتوانند به املاک خصوصی نفوذ کنند و این مسئله باید به صراحت و بدون تردید حل شود.».
اما در مقابل سخنان شیا، الکساندر زاسپکین سفیر روسیه در لبنان از موضع لبنان حمایت لفظی و آمادگی کشورش را برای هماهنگی اعلام کرد و گفت: «لازم است که مأموریت یونیفیل بدون تغییر ادامه یابد، زیرا پاسخگوی منافع همه طرفهای ذیربط است و به امنیت و ثبات خدمت میکند.»
وی «بر لزوم توقف موارد نقض اسرائیل علیه حاکمیت لبنان و حمایت بین المللی از لبنان در همه شرایط دشواری که این کشور با آن مواجه است» تأکید کرد.
اما سفیران انگلیس و چین به مواضع کلی بسنده کردند و سفیر فرانسه نیز گفت: «منطقه جنوب آرام است و از آرامترین مناطق در جنوب خاورمیانه است و مأموریت یونیفیل نیز به صورت اساسی موفق و فعالیتش ثابت است.»
الاخبار نوشت این تضاد در مواضع نیز بازتاب دهنده سمت و سوی موضوع تمدید مأموریت یونیفیل در شورای امنیت است و آمریکا برای تلاش به منظور تحمیل تغییرات در سطح مأموریتها آماده میشود، اما روسیه و فرانسه بر اساس محاسبات متفاوتی در مقابل موضع آمریکا قرار دارند و منابع دیپلماتیک گفتند هرگونه تعرض به مأموریت یونیفیل ثبات را در جنوب و منطقه تهدید میکند، اما فرانسه نگران جان نیروهایش در یونیفیل است.
نشست دیروز پس از آن برگزار شد که نیروهای اشغالگر دو روز پیش با چندین دستگاه تانک وارد یک منطقه اشغالی لبنان در عدیسه در نزدیکی شهرک مسکافعام در شمال فلسطین اشغالی شدند و این اتفاق برای نخستین بار طی سالیان طولانی گذشته رخ داد و ارتش لبنان نیز با شلیک به سوی نیروهای متخاصم پاسخ داد که باعث خشم رسانههای اسرائیلی شد و آن را نشانهای خطرناک توصیف کردند.
اطلاعات نشان میدهد این حرکت دشمن پس از مجموعهای از رویدادها در جنوب لبنان به خصوص حادثه یک ماه پیش قطع کردن فنسهای فلزی مرزی و تلاشهای مکرر شهروندان سودانی برای عبور از این نوار به سمت فلسطین اشغالی رخ داد که باعث نگرانی شهرک نشینان در شمال فلسطین شده است. این اطلاعات، تقویت کننده مانورهایی است که (در اسرائیل) در سطح گردانها، شبانه روز برای افزایش آمادگی برگزار میشود البته این یک حرکت رسانهای و تبلیلغاتی با هدف اطمینان بخشی به داخل و به کارگیری دیپلماسی برای فشار به شورای امنیت به منظور تغییر نقش یونیفیل است.
میشل عون بر نقش مثبت یونیفیل تأکید کرد و گفت: «مراجعه به شورای امنیت برای درخواست تمدید مأموریت به مدت یک سال دیگر است البته بدون تعدیل سرپرستی و مفهوم عملیات و بدون تعدیل قواعد ویژه درگیری است و اینکه مأموریت حیاتی آنها که نه تنها یک نیاز منطقهای بلکه بین المللی است، ادامه یابد.»
وی تصریح کرد «ما به یونیفیل پایبند هستیم، اما پافشاری ما به آزادیهای عمومی و حاکمیت کامل لبنان بالاتر از پایبندی به یونیفیل است.»
الاخبار نوشت میشل عون به یونیفیل بیشتر از شایستگی اش در برقراری ثبات در لبنان حق داد، اما واقعیتها و دروس تاریخی ثابت میکند معادلات بازدارندگی که مقاومت با خون و قدرت نظامی و مردمی اش تثبیت کرده، نخستین عامل ثبات است.
دیاب موضعی مطابق با موضع میشل عون بیان کرد و تجاوزات اسرائیل را به لبنان در مدت گذشته برشمرد و به سفیران خارجی یادآور شد که مجموع موارد نقض اسرائیل علیه حاکمیت اسرائیل طی سال ۲۰۱۹ میلادی ۲۵۵۱ مورد و در سال ۲۰۲۰ میلادی تاکنون ۳۷۴ مورد نقض زمینی و ۳۸۶ مورد نقض دریایی ظرف فقط پنج ماه و ۲۵۰ نقض هوایی ظرف چهار ماه بوده است.
الاخبار نوشت در حالی که فشارهای آمریکا در جنوب و در مرزهای شرقی با سوریه در حال افزایش است، انتظار میرفت قانون سزار (قیصر) علیه سوریه با بستهای از تحریمهای شدید در کمیته مأمور پیگیری این قانون در سطح وزیران مطرح شود. پس از آنکه دولت لبنان خودش را در این قانون دخیل و موضعگیری کرد میتوانست در سطح سیاسی این موضوع را مطرح کند تا از دولت در برابر پیامدهای این قانون حمایت شود.
کمیته لبنانی مأمور پیگیری قانون سزار که در سطح وزیران تشکیل شده است نخستین نشستش را به روز دوشنبه آینده موکول کرد تا وزیران دارایی و کشور و گردشگری و دفاع و کشاورزی و انرژی و صنعت نیز در آن حضور یابند.
فشارهای سیاسی به دولت و ارتش و نیروهای سیاسی با بهره برداری از نیاز به حمایتهای صندوق بین المللی پول و تلاشهای پیوند دادن بین سلاح مقاومت و فروپاشی اقتصادی در تظاهرات روز شنبه آینده که دو حزب (مسیحی) کتائب (به ریاست جمیل) و نیروهای لبنانی (سمیر جعجع) و نیز برخی گروههای تشکیل شده پس از هفدهم اکتبر گذشته تکمیل خواهد شد و شعارهایی علیه مقاومت و درخواست برای اجرای قطعنامه ۱۵۵۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شده است.
عنوان سیاسی مشکوک این تظاهرات که بهانه اش طرح تقاضاهاست به دودستگیها و اختلاف نظرهایی بین این گروها و گروههای ملی دیگر منجر شده است. گروههای ملی نیز به خیابانها آمده اند و مطالباتی دارند، اما دنبال برنامههای آمریکا و تحریک علیه سلاح مقاومت نیستند. شماری از جنبشها و تشکلها خواستار تظاهرات در روز جمعه شده اند تا بر شعارهای هفدهم اکتبر گذشته تأکید و تفاوتشان را با گروههای برخاسته از رحم چهاردهم مارس ثابت کنند، زیرا این گروهها از تحرکات مطالباتی به عنوان یک نشانی برای تغییر سمت و سوی سیاسی کشور استفاده میکنند.
در حالی که لبنان در بحرانهای انباشته شده سردرگم مانده است و بین ریاست جمهوری و فراکسیون المستقبل در مجلس بر سر اختیارات نخست وزیر بحث و جدل به راه افتاده است.
دفتر رسانهای رئیس جمهور دیروز در بیانیهای تأکید کرد «شورای وزیران به نقش خودش بر اساس اختیارات مشخص شده بدون کم و کاست عمل میکند ... آنچه به غیر از این گفته میشود فقط افتراست.»
این بیانیه تأکید کرد «رئیس جمهور که در سخنرانی سوگند به لزوم اجرای کامل و بدون گزینش و سلیقهای سند وفاق ملی دعوت کرد به این سند پایبند است.»
فراکسیون المستقبل نیز پاسخ داد «جای تعجب و شگفتی است که محافل کاخ ریاست جمهوری از دفاع از مقام شورای وزیران جلوگیری و انتقاداتی را که متوجه ریاست ریاست جمهوری است تکذیب میکنند و محافل نخست وزری نیز سکوت اختیار کرده اند.»