به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، به نقل از خبرگزاری آناتولی که در مقالهای با عنوان "اگر جو بایدن اشتباهات را تکرار کند" به قلم دکترآدام مک کول استاد تاریخ ترک در دانشگاه سابانچی استانبول نوشت: جو بایدن نامزد اصلی حزب دموکرات آمریکا در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ آمریکاست. اگر جو بایدن انتخاب شود، روابط ترکیه و آمریکا آفتابی نخواهد بود.
تجارب تلخ در قرن متمادی نشان میدهد دولتها باید به استقلال همدیگر احترام بگذارند و به امور داخلی یک دیگر دخالت نکنند. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تحت تاثیر و زیر سایه شیوع ویروس کووید-۱۹ قرار گرفته است. بیش از صد هزار نفر از مردم آمریکا قربانی ویروس شدند و فوت کردند. ترامپ با استفاده از کنفرانسهای خبری، به تبلیغات انتخاباتی ادامه میدهد. عادی سازی شرایط در آمریکا بعد از شیوع کووید-۱۹ حداقل یک ماه طول خواهد کشید. اگر جو بایدن در انتخابات پیروز شود، "مرکز میانه رو حزب دموکرات" در اختیار بیل کلینتون و هیلاری کلینتون قرار خواهد گرفت و علامت خوب و خیری برای روابط ترکیه و آمریکا محسوب نمیشود.
جورج بوش که رئیس سازمان سیا بود در سال ۱۹۸۹ تا سال ۱۹۹۳ میلادی با تورگوت اوزال نخست وزیر ترکیه روابط دوستانه داشت. روابط تورگوت اوزال با بوش به جنگ اول خلیج فارس و موج پناهندگان منجر شد. تجارب غنی جو بایدن در سیاست خارجی نیز باعث شد که باراک اوباما وی را دستیار خود انتخاب کند. جو بایدن در سنای آمریکا در رای گیری درباره ترکیه، علیه ترکیه رای داد.
باراک اوباما سیاست گذاری در روابط بین آمریکا و ترکیه را به جو بایدن واگذار کرده بود. بدین سبب در دوران دوم ریاست جمهوری باراک اوباما، روابط ترکیه و آمریکا متشنج شد. اگر جو بایدن به ریاست جمهوری انتخاب شود، روابط ترکیه و آمریکا به چه مسیری وارد خواهد شد؟
در آن صورت جامعه تعیین کننده سیاست خارجی وابسته به باراک اوباما بار دیگر نقش تعیین کنندهای درپیش خواهند گرفت.
جو بایدن در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز که ۱۷ ژانویه ۲۰۲۰ منتشر شد، اعلام کرد که آمریکا باید در امور داخلی ترکیه دخالت کند و یکی از طرفین را تحت حمایت خود قرار دهد. آمریکا سالها قبل نیز چنین اقداماتی انجام داده بود.
کاتلین کینیزبری Kathleen Kingsbury دستیار ادیتوری سرمقاله نویسی روزنامه نیویورک تایمز از جو بایدن سئوال کرده بود: "با توجه به نوع رفتار اردوغان، آیا درباره ادامه استقرار سلاحهای هستهای آمریکا در ترکیه آسوده خاطر هستید؟ " وی با این سئوال سعی میکرد که چنین القاء کند که رجب طیب اردوغان ممکن است که سلاحهای هستهای آمریکا در پایگاه اینجیرلیک را توقیف و مصادره کند، جوبایدن در پاسخ به این سئوال گفت:رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه شخصیتی "اتوکرات" (مستبد) است و حقوق مردم کرد را در مجلس ترکیه نقض میکند. آمریکا باید از احزاب مخالف در مقابل اقدامات اردوغان علیه احزاب مخالف حمایت کند. آمریکا با حمایت از احزاب مخالف میتواند حکومت اردوغان نه از طریق کودتای نظامی بلکه از طریق انتخابات آزاد سرنگون کند.
دخالت آمریکا در امور داخلی کشورهای دیگر و تشویق این روند، خلاف اصول دیپلماتیک بین المللی است. اما جو بایدن، اردوغان رئیس جمهور ترکیه را با گستاخی تهدید میکند و میگوید؛ اردوغان باید تاوان اقدامات خود را بپردازد. آنها باید بدانند که مانند امروز با آنها بازی نخواهیم کرد. آمریکا با متحدان خود در دریای مدیترانه درباره توقف عملیات اکتشاف نفت و گاز طبیعی ترکیه در این منطقه تبادل نظر خواهد کرد. سخنان جو بایدن درباره ترکیه مانند این است که نه از سوی یک متحد ناتو، بلکه از سوی یک دشمن ایراد شده است. سخنان جوبایدن درباره رهبری منتخب مردم ترکیه از طریق دموکراتیک نشان میدهد که اطلاعات درستی درباره ترکیه ندارد و دشمنی احساس میکند.
جوبایدن در پایگاه اینترنتی جدید خود، برنامههای انتخاباتی خود را درباره سیاست خارجی آمریکا منتشر کرد.. جوبایدن در مقالهای که در فارن افرز نشریه متعلق به شورای روابط خارجی آمریکا منتشر شد و نیز سخنرانی خود در ژوئیه ۲۰۱۹ میلادی که در مرکز فارغ التحصیلان دانشگاه City نیویورک CUNY انجام داده به ترکیه هیچ اشارهای نکرد. اما از رهبران اقتدارگرا سخن گفت در لینکی در نشریه فارن افرز، درباره ترکیه اطلاعات بسیار اشتباه و غیر راهبردی درج شده است. درباره رجب طیب اردوغان با نادانی و تعصب زیاد به عنوان " Islamic shapeshifter/ اسلامگرای تغییرشکل دهنده" یاد شده است. بایدن بعد از مصاحبه با نیویورک تایمز از ادامه اظهار نظر درباره ترکیه خودداری و مسئولیت آنرا به دیگر نویسندگان حواله داده است.
جوبایدن در سخنرانی خود در مرکز فارغ التحصیلان دانشگاه City نیویورک گفته بود: از نظر من سیاست خارجی همان سیاست داخلی و سیاست داخلی همان سیاست خارجی است و تاثیر متقابل عمیقی با همدیگر دارند. تامین و حفظ امنیت ملی آمریکا با تکیه به همکاری گسترده با شبکههای متحد و شرکای خود در سراسر جهان ارتباط مستقیمی دارد. اما جوبایدن در این سخنرانی خود از ترکیه "نظام اتوریته گرا " و دارای " گرایشات غیر لیبرالی" سخن گفت.
اگر جوبایدن به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شود روابط ترکیه و آمریکا چگونه خواهد بود؟
مواضع جو بایدن درباره ترکیه که خود را کارشناس ترکیه میداند، امید روشنی را درباره روابط دو کشور نشان نمیدهد و حتی ممکن است که روابط دو کشور متحد ناتو بسیار تیره و فلاکت بار شود. رسانههای آمریکا نیز چهره ترکیه را به شدت تخریب میکنند. در شرایطی که مردم ترکیه از مداخلات آمریکا در امور داخلی ترکیه بشدت عصبانی هستند، جوبایدن از لزوم دخالت مستقیم در امور داخلی ترکیه سخن میگوید. در نتیجه اگر جو بایدن به مواضع مخرب خود درباره ترکیه ادامه دهد، روابط دو کشور بشدت تیره و تخریب خواهد شد.
جوبایدن در مقاله خود که در نشریه فارن افرز منتشر شده است مدعی است: اعتماد بین المللی و نفوذ آمریکا در جهان بعد از دوران ریاست جمهوری باراک اوباما بسیار کاهش یافته است. این ادعا درست است. اما درستی این ادعا به معنی اینکه سیاست بین المللی باراک اوباما نتایج مثبت و سازندهای داشته و در روند افت توان رهبری بین المللی آمریکا در دراز مدت در جهان نقشی نداشته است، نیست. حکومت باراک اوباما در دور دوم ریاست جمهوری خود، باعث حوادث فلاکت باری شده است.
اگر هریک از نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا تنها منافع خود را مد نظر قرار دهند و منافع عمومی متحدان خود را در نظر نگیرند، اعتبار بین المللی آمریکا بیش از پیش تضعیف خواهد شد.