تبعیض سرمایه داری و بهار آمریکایی
اعتراضات در آمریکا خشمی است انباشته شده ناشی از سالها تبعیض به خاطر ساختار نظام سرمایه داری و حاکمیت اقلیتی ثروتمند بر سرنوشت اکثریت این کشور.
شبکه تلویزیونی سی ان ان امروز ادعا کرد: خشونت ها همراه با اعتراض ها به 30 شهر آمریکا کشیده شده است. اما روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز اعلام کرده است که کشته شدن جرج فلوید شهروند سیاه پوست آمریکایی به دست نیروهای امنیتی این کشور، باعث اعتراضات شدید دستکم در 75 شهر آمریکا شده است.
هر چند این اعتراضات گسترده در پی کشته شدن جرج فلوید شهروند سیاه پوست آمریکایی به دست نیروهای امنیتی این کشور آغاز شده است. ولی شواهد نشان میدهد این اعتراضات خشمی انباشته شده ناشی از سالها تبعیض ناشی از ساختار نظام سرمایه داری و حاکمیت اقلیتی ثروتمند بر سرنوشت اکثریت این کشور است.
گویی بهار عربی - به تعبیر رسانههای غربی و صهیونیستی - به دیگر نقاط جهان سرایت کرده است و بهار آمریکا را رقم زده است. قیامهای مردمی در کشورهای عربی در پی خود سوزی یک تونسی به اوج رسید و کشورهای متحد آمریکا و رژیم صهیونیستی - از جمله تونس، مصر و بحرین و ... عربستان - را فرا گرفت.
سناتور بابی سندرز امروز در پیامی توئیتری بخش از حقایق مربوط به عمق و گستره تبعیض و بی عدالتی در آمریکا را تشریح کرد. وی با اشاره به اینکه "آمریکا 40 سال است که غارت می شود" نوشت: "400 نفر از ثروتمندترین ها در آمریکا روی 3 تریلیون دلار نشسته اند –اندازه کل اقتصاد انگلیس. سندرز افزود: "طبقه میلیاردرها اکنون نسبت به مردمی که با چک های کمک مالی زندگی می کنند مالیات کمتری می دهند."
شدت اعتراضات در آمریکا در حدی بوده است که دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور در حساب توئیتری خود خواستار مداخله گارد ملی در برخی شهرهای بزرگ آمریکا شد. حتی بنا بر برخی گزارشها نیروهای امنیتی آمریکا برای مقابله با معترضان در اطراف کاخ سفید، از پلیس مبارزه با مواد مخدر این کشور کمک گرفتند.
لس آنجلس، شیکاگو و آتلانتا از جمله ده ها شهر آمریکا هستند که از ساکنان آنها خواسته شده است شبها در خانه بمانند. در لس آنجلس, نیروهای پلیس به سوی معترضانی که یک دستگاه خودروی پلیس را آتش زدند, گلوله های پلاستیکی شلیک کردند. همچنین در بسیاری از شهرها, از جمله شیکاگو و نیویورک، نیروهای پلیس و معترضان درگیر شدند. در واشنگتن، برای دومین شب متوالی، معترضان مقابل کاخ سفید با نیروهای امنیتی رو در رو شدند. همچنین چند خبرنگار هنگام پوشش اعتراض ها زخمی شدند.
این نخستین بار نیست که خشم عمومی نسبت به تبعیض ناشی از سرمایه داری در کشورهای آمریکایی و اروپایی ظهور و بروز مییابد.
در سالهای اخیر به گونههای مختلف این خشم خود را نمایان کرده است، مخالفتها با اتحادیه گرایی و ساز و کارهای جهانی شدن؛ از جمله برگزیت در انگلستان، پدیده ترامپیسم در آمریکا، اعتراضها به سرمایه داری در کشورهای اروپایی - بخصوص تجمعات شنبهها در پاریس - همه و همه جلوههای گوناگون بروز احساسات ضد سرمایه داری در آمریکا و اروپا است.
اما خصیصه منحصر به فرد اعتراضهای این روزها به تبعیض سرمایه داری در آمریکا این است که بشدت به خشونت گراییده است و این حاکی از ان است که مردم آمریکا نسبت به ثمر بخش بودن استفاده از سازوکارهای دموکراتیک برای رسیدن به مطالبات خود مایوس شده اند.
-----------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی