پخش زنده
امروز: -
لَبشِکَری یا لَبِ شکافته، یکی از نواقص زایشی بدن است. در این حالت بخشی از لب نوزاد باز میماند و گوشت آن رشد کافی ندارد، حالت لبشکری ممکن است همزمان با کام شکافته رخ دهد.
دکتر سعید نظافتی استاد جراحی دهان و فک و صورت و عضو هیئت مدیره انجمن جراحی فک و صورت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به شیوع بالای شکاف لب و کام بعنوان ناهنجاری مادرزادی در کشور اشاره میکند و میگوید: این شیوع در برخی استانها بالاست لذا در دانشگاههای مختلف کشور مراکز متعددی برای درمان این بیماران ایجاد شده است.
دکتر نظافتی درباره درمان این ناهنجاری خاطر نشان میکند: درمانهایی به صورت اولیه انجام میشود مثلا نوزادی که با این ناهنجاریها متولد میشود درمانهای جراحی و غیرجراحی از همان نوزادی باید انجام شود چراکه بیماران شکاف لب و کام از بیماران خاص هستند و با مشکلات متعددی روبرو هستند از جمله مشکلات ظاهری سر و صورت که کلید بدن است.
تغذیه تنفس گفتار و شنوایی از دیگر مشکلاتی بود که دکتر نظافتی به انها اشاره میکند و میگوید: این مشکلات در مراحل مختلف باید بصورت تیمی درمان شوند علاوه بر جراحیهای مختلف فک و صورت، متخصصان گفتار درمانی، گوش و حلق و بینی و روانپزشکان باید همراه بیمار و خانواده او باشند، چون در تمام طول زندگی با این بیماری همراه هستند، هرچند این ناهنجاریها آمار دقیقی ندارد، اما درگیریهای زیادی به دنبال دارد.
وی درباره عوامل ایجاد این ناهنجاری گفت: ژنتیک، ازدواجهای فامیلی، تغذیه، دارو و جهشها میتوانند باعث این ناهنجاری شوند، کمک کردن به این بیماران یعنی کمک به اجتماع هر چند درمان قطعی ندارد و درمانهایی که انجام میشود نقایص را ترمیم میکند.
دکتر نظافتی تاکید میکند: نگرش ما فقط به قیافه نیست باید عملکرد و تمام لایهها را درست کنیم این بیماران نیاز به درمانهای گروهی دارند و در کوتاه مدت انجام پذیر نیست. شاید تا ۲۰ سال باید روند درمان با حداقل ۷ تا ۸ جراحی انجام شود. بستگی به میزان ناهنجاریها این اعداد متفاوت است.
دکترخیابانی متخصص جراحی دهان و صورت هم در مصاحبه با خبرنگار ما با بیان اینکه درمانهایی که انجام میشود، کامل نیست میگوید: جراحی اول بسیار مهم است. درمانهای ثانویه این بیماران بسیار سخت است، اما برخی خانوادهها حوصله کار مستمر و هزینهها را ندارند و متاسفانه درمانها نیمه کاره رها میشود.
دبیر انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران نیز میگوید: از هر ۱۲۰۰ تولد در کشور یک نوزاد گرفتار شکاف لب و کام است. این ناهنجاری مادرزادی از بدو تولد تا حدود ۱۸ سالگی نیاز به پیگیری برای درمان دارد.
دکتر حمیدرضا فتحی درباره زمان مناسب جراحی و مراحل درمانی این ناهنجاری میافزاید: درحال حاضر ۲۰۴ مرکز فعال دنیا در حوزه شکاف لب و کام فعالیت میکنند، از این مراکز تاکنون ۱۹۴ شیوه نامه درمانی استخراج شده که مربوط به زمان مناسب برای جراحی و تکنیکهای مختلف درمان است.
وی خاطرنشان میکند: نوزادی که با ناهنجاری شکاف لب و کام متولد میشود سه تا پنج ماهگی بهترین زمان برای جراحی لب وی به شمار میرود و از ۹ ماهگی تا یک سالگی نیز زمان جراحی کام است.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی میگوید: ۳ تا ۴ سالگی نیز زمان گفتار درمانی بیمار به شمار میرود و شاید در این زمان نیاز به عملهای مکمل نیز وجود داشته باشد. در سنین قبل از مدرسه عمل روتوش لب انجام و در حدود ۸ تا ۹ سالگی نیز برای ارتودنسی و بررسی وضعیت دندانها اقدام میشود.
فتحی تاکید میکند: در ۱۶ تا ۱۷ سالگی نیز همچنان وضعیت بیمار باید ارزیابی شود و شاید جراحیهای دیگری همچون «بای مکس» نیاز باشد. سن ۱۸ سالگی نیز زمان جراحی بینی (رینوپلاستی) تعیین میشود و وضع بیمار باید به طور کلی تحت پایش قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر گروههای پزشکی درمان شکاف لب و کام در کشور اقدامات زیادی برای بیماران انجام میدهند، میگوید: خیریه زنجیره امید سالهاست تشکیل شده است و بیماران مناطق محروم را تحت حمایتهای لازم درمانی قرار میدهد و تا زمانی که نیاز است وضعیت سلامتی بیمار پیگیری شود، این اقدام صورت میگیرد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی خاطرنشان میکند: درحال حاضر در کشور ما به ویژ در استانهای اصفهان، تهران و شیراز، پزشکان زیادی در حوزه درمان تخصصی شکاف لب و کام فعالیت دارند و وضع بیماران را پیگیری میکنند.
از آنجا که ناهنجاری شکاف کام و لب نیاز به یک درمان چند تخصصی دارد و اغلب بیماران باید به مطبهای متخصصان مختلف و جراحیهای مختلف تن دهند لذا تنش و سرگردانی خانوادههایی که اغلب از شهرهای دورافتاده به پایتخت سفرمی کنند زیاد است لذا جای خالی یک کلینیک چند تخصصی برای پیگیری و انجام جراحیهای مختلف و درمانی برای این بیماران حس میشود.