به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، با مطالعه راهنمای کنترل محیطی مقابله با کووید 19 برای افراد جامعه آسانتر می شود.
در خانه:
*رعایت تدابیر بهداشتی بویژه شستشوی مکرر دستها و پرهیز از لمس بینی و چشم ضروری است.
* دستهایتان را با آب و صابون بشویید؛ به ویژه بعد از عطسه و سرفه یا تماس با یک حیوان یا با محیط اطراف آنها.
*از تماس نزدیک با فرد دچار به علائمی مانند سرماخوردگی، آبریزش، عطسه و سرفه خودداری کنید.
*مواد غذایی را خوب بپزید.
*مواد غذایی خام و پخته را کنار هم و در تماس با هم قرار ندهید.
*پس از تمیز کردن و قطعه قطعه کردن مواد غذایی حیوانی خام (گوشت و اجزای خوراکی دیگر گوسفند، گاو، مرغ، ماهی، میگو ...) ظروف، تخته و چاقویی را که استفاده کرده اید بلافاصله با آب و مواد شوینده بشویید و از تماس ظروف شسته نشده با مواد غذایی پخته، اکیداً خودداری کنید.
*هنگام تماس با حیوانات، دام، پرندگان زنده و محصولات آنها، از دستکش و ماسک استفاده کنید و پس از تماسِ بدون دستکش، حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
*اگر به اختلال تنفسی (شامل تب، سرفه و یا تنفس مشکل) دچار شدید فوراً به مرکز بهداشتی درمانی مشخص و معرفی شده مراجعه کنید.
*دیدارهای غیرضروری را حذف کنید یا به تعویق بیندازید و از حضور در اجتماعات یا مکانهای شلوغ پرهیز کنید.
*درباره سالمندان عزیز (سن بالای ۶۰ سال) مبتلایان به آسم، برونشیت، بیماریهای قلبی عروقی، بیماران خاص مانند مبتلایان به سرطان، ضعف سیستم ایمنی، و مبتلایان چاقی مفرط باید احتیاط و مراقبت بیشتری بکار بست.
*تقویت اعضای حیاتی بدن (مغز، قلب، کبد) و نیروهای عالی آنها، و حفظ کارمایهها و بن مایههای اصلی در عملکردهای زیستی (حرارت غریزی و رطوبت غریزی).
*حفظ اعتدال مزاج شخصی: هر فرد تندرست با هر مزاجی، در شرایط بهینۀ شخصی خود قرار دارد و باید این اعتدال را حفظ کند و به تقویت مزاج مادرزادی بپردازد؛ بنابراین توصیه به مصرف گرمی بخشهای قوی و شدید را مجاز نمیدانیم و حتی برای سالمندان سردمزاج نیز هر گیاه دارویی گرمی بخش را پیشنهاد نمیکنیم.
*تعدیل شرایط ناهنجار بدنی اعم از سوءمزاجهایی که ممکن است خطر ابتلا و شدت بیماری را افزایش دهند. این امر در مورد مبتلایان پرفشاری خون، مشکلات قلبی، بیماریهای تنفسی، و دیابت مهمتر است. در این دستور عمل به پاکسازیهای ملایمی اشاره خواهیم کرد که منجر به ضعف نشوند و قوای بدنی را دچار آشفتگی ناگهانی نکنند.
*همیشه، بویژه در هنگامۀ همه گیریها باید از سه رفتار اجتناب کرد تا نیروهای بدن بجای توجه به آماده باش
دفاعی، زیاد به کارهای گوارش و دفع پسماندهای تغذیه گمارده و مشغول نشوند: الف. پرخوری (حتی از غذای سبک)، دَرهم خوری (حتی از غذاهای سودمند)، ج. سنگین خوری (حتی به مقدار معمول) منظور از غذای سنگین، غذایی است که هضم آن دشوار باشد و گذر آن از معده به روده طول بکشد و پسماندهای آن هم به آسانی دفع نشوند. غذاهای خمیری و سرخ کرده و چرب از این قبیل هستند مانند ماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، هلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فست فودها
*روزه داری طبّی، به معنای کاهش حجم و کالری غذایی دریافتی در حد ۲۰ درصد کمتر از وضعیت همیشگی هر فرد، با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب میتواند منجر به بهبود عملکرد دستگاه دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزای بیرونی شود.
*مصرف شوریها و ترشیهای محرّک و خشکی آور مخاط تنفسی (مانند سرکۀ تندوتیز و خیار شور) را محدود کنید.
*مصرف شیر، ماست، گوجه، رب گوجه، شوریهای آب گوجه ای، موز، شیرینیهای چسبنده و چرب را محدود کنید. لبنیات را بطور مطلق ممنوع نمیدانیم، ولی تاکید میکنیم که مقدار مصرف آنها (بویژه ماست و دوغ ترش) معتدل باشد و همراه با مصلحات استفاده شود.
*از مصرف نوشیدنیها و خوردنیهای محرکهای مغز و برهم زنندۀ خواب مانند قهوه، نسکافه، چای سبز، و نیز شکلات تلخ در ساعات عصر و شب خودداری کنید تا خواب به وقت و عمیق و پیوسته را از دست ندهید.
*به نظر میرسد مصرف سیر و زنجبیل فقط تا اندازهای در پیشگیری احتمالی سودمند است. بطور عمومی مصرف بیش از یک تا دو حبه سیرِ کوبیده، و بیش از دو تا سه گرم زنجبیل پیشنهاد نمیشود. مصرف بیشتر از این مقادیر بویژه بطور پیوسته میتواند موجب تحریک عصبی و ایمنی و تغیّرات ناهنجار مزاجی و خلطی شود و در بیماران قلبی باید تداخل هر دو را با داروهای ضدانعقاد باید در نظر گرفت. در برخی شرایط مصرف مقادیر کم نیز ممکن است عوارض جدی داشته باشد.
خارج از خانه
*در مکانهای عمومی تا جایی که ممکن است دست کم یک متر با دیگران فاصله داشته باشید.
*از دست دادن، درآغوش گرفتن، و بوسیدن تا پایان خطر همه گیری خودداری کنید.
*هنگام موقع عطسه و سرفه با دستمال یا قسمت بالای آستین یا گودی آرنج جلوی بینی و دهان را بگیرید.
*دستمالهای مصرف شده را در یک کیسه نایلونی انداخته، درِ آن را گره بزنید و در سطل در دار بیندازید.
*مدت محدودی از مراجعه به مکانهای مقدس و زیارتی و محلهای پر رفت و آمد مثل بازارها تا حد امکان خودداری کنید، بویژه اگر مستعد بیماری هستید یا دچار علائم تنفسی شده اید.
*رعایت مکرر بهداشت دست: اگر دستها به وضوح آلوده نیستند با استفاده از یک محلول الکلی و اگر به وضوح آلوده هستند؛ با استفاده از آب و صابون
* پرهیز از لمس چشم ها، دهان و بینی
*استفاده از ماسک جراحی در صورتی که علائم تنفسی دارید و شستن دستها بعد از برداشتن ماسک