به نوشته روزنامه گاردین
سقوط انگلیس در رتبه جهانی حمایت از حقوق کودکان
جایگاه انگلیس در شاخص جهانی حقوق کودکان به شدت سقوط کرده و پایینتر از کشورهایی مثل یمن و سودان قرار گرفته است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین انگلیس؛ در جدیدترین گزارش منتشر شده، هشدار داده شده است که با توجه به ناتوانی بسیاری از کودکان در بازگشت به مدارس - پس از برداشته شدن محدودیتهای مرتبط با کرونا - عواقب ناگواری در انتظار این دسته از کودکان است.
تحقیقات نشان میدهد تعلیق برنامههای واکسیناسیون، تعطیلی مدارس و افزایش خشونتهای خانگی در دوران قرنطینه کرونا، به احتمال زیاد باعث منحرف شدن دههها تلاش در مورد پیشرفت کودکان خواهد شد. (The Kidsrights Foundation) روز سه شنبه گزارشی منتشر کرد که رتبه سالیانه کشورها در زمینه حقوق کودکان را نشان میدهد. این شاخص برای ۱۸۲ کشور مشخص شده است که ایسلند برای دومین سال در صدر جدول قرار گرفت. پس از ایرلند کشورهای سوئیس، فنلاند و سوئد قرار دارند.
این شاخص نشان میدهد انگلیس عملکرد بسیار ضعیفی داشته و رتبه ۱۶۹ را به خود اختصاص داده است طوری که عملکرد کشورهایی مثل سودان، عراق، عربستان سعودی و یمن بالاتر از انگلیس بوده است! عملکرد ضعیف انگلیس در قبال کودکان «کولی» مورد انتقاد واقع شده است درحالی که راهبرد انگلیس برای مقابله با تروریسم تاثیر منفی روی کودکان مسلمان داشته و باعث برچسب زدن به آنها شده است! در فرایند تدوین برنامههای مربوط به کودکان دیدگاههای کودکان انگلیسی لحاظ نمیشود.
در این گزارش بر فقدان حمایتهای حقوقی از کودکان (در انگلیس) تاکید شده است. بسیاری از کودکان انگلیسی احساس میکنند مددکاران اجتماعی، پرستاران خانگی، قضات و دیگر افرادی که وظیفه حفاظت و حمایت از آنها را دارند، توجهی به آنها نشان نمیدهند. چاد بعد از افغانستان در انتهای فهرست دیده میشود در حالی که سیرالئون از جنبه وخامت اوضاع حقوق کودکان، فقط دو رتبه با انتهای جدول فاصله دارد. مارک دلارت، رئیس این گروه مدافع حقوق کودکان به روزنامه گاردین گفت بیماری جهان گیر کرونا عواقب وخیمی خواهد داشت.
وی گفت: «شاخصهای ما نشان میدهد که حتی قبل از شیوع کرونا، کشورها بودجه کافی برای حمایت از حقوق کودکان اختصاص نمیدادند. اکنون پیش بینی میکنیم پیامدهای اقتصادی ناشی از بحران کرونا باعث شود که پیشرفتهای بدست آمده در زمینه رفاه کودکان ۱۰ سال پسرفت داشته باشد، مگر اینکه دولتها سریعا اقدام کنند».
وی افزود: کشورها با استناد به دادههای سازمان ملل و مدارک کمیته حقوق کودک سازمان ملل، رتبه بندی شدند. ارزیابی کشورها در این شاخص براساس معیارهای پنج گانهای صورت گرفت که شامل بهداشت، آموزش و فراهم کردن بستری مناسب برای ارتقاء حقوق کودکان میشود. ما در یافتههای امسال دو نکته نگران کننده مشاهده کردیم. اولین نکته عدم تامین منابع مالی دولتها برای بخش بهداشت، آموزش و حمایت از کودکان است. دومین مورد نگران کننده، تبعیض بین کودکان در بیش از یک سوم کشورهایی است که در این زمینه پایینترین رتبه را دارند.
این مشکل صرفا در کشورهای در حال توسعه وجود ندارد که گرفتار مشکلاتی مثل تبعیض هستند. ایتالیا در شاخص امسال در رتبه ۱۵ قرار گرفت در حالی که در رتبه بندی سال گذشته در جایگاه ۷۴ ایستاده بود. ایتالیا به علت حل مشکلات حقوقی در زمینه «ارعاب کودکان در فضای مجازی» و نیز «حمایت از کودکان معلول» شاهد بهبود رتبه خود بود. یکی از انتقاداتی که از ایتالیا مطرح شده است تبلیغات منفی این کشور بر ضد سازمانهایی است که از حقوق پناهجویان حمایت میکنند. شاخص اعلام شده در رتبه بندی کشورهایی - که وضعیت زندگی کودکان در آنها خوب است - شاخصی مطلق نیست، اما این رتبه بندی به نسبت توانایی کشورها در اجرای حقوق کودکان صورت گرفته است.
پروفسور کارین آرتس عضو موسسه بین المللی مطالعات اجتماعی - که در جمع آوری دادهها نقش آفرینی کرده است - گفت: «وقتی که ما این مسائل را مد نظر قرار میدهیم، ممکن است رتبه بندیهای عجیب و غریب بدست آید. نمونه این رتبه بندیهای عجیب کشورهای استرالیا (۱۳۵)، نیوزیلند (۱۶۸) و انگلیس (۱۶۹) هستند که رتبههای بسیار پایینی کسب کردند و در عوض کشورهایی مثل تایلند (۸) و تونس (۱۷) رتبههای بالایی را کسب کردند. استرالیا از رتبه ۱۹ در سال گذشته به رتبه ۱۳۵ سقوط کرد، چون در زمینه رفتار با کودکان مهاجر و پناهجویان عملکرد ضعیفی از خود نشان داد. استرالیا همچنین برخورد نامناسبی با کودکان و جوانان در جامعه بومیان این کشور داشته که این مسئله روی وضعیت آموزشی و بهداشتی آنها تاثیر منفی گذاشته است».
مارک دلارت رئیس این گروه مدافع حقوق کودکان به روزنامه گاردین گفت: واقعا جای تاسف دارد که میبینیم اصلاحات اخیر در بخش رفاه اجتماعی باعث شد در کشور ثروتمندی مثل انگلیس کودکان بیشتری گرفتار فقر شوند. ما همچنین نگران کودکانی هستیم که در بازداشت هستند، چون این کودکان به علت تاثیر غیر مستقیم بیماری کووید-۱۹ عملا در حبس انفرادی بسر میبرند و هیچ تماسی با خانواده و دنیای خارج ندارند!
بنیاد حقوق کودک اعلام کرد تدابیر دولتها برای جلوگیری از گسترش بیماری کرونا در سطح جهان، تاثیرات بلند مدتی روی کودکان خواهد داشت. تعطیلی مدارس در ۱۸۸ کشور جهان روی زندگی یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون کودک تاثیر گذاشته و آنها را در برابر پدیدههایی مثل کودکان کار، ازدواج کودکان و بارداری در سنین نوجوانی آسیب پذیر کرده است.
میلیونها کودک برای مدت زمان طولانی مدرسه نرفته اند و ما شاهدیم که در کشورهای درحال توسعه - حتی پس از کاهش محدودیتها - میزان ترک تحصیل به شدت افزایش یافته است و بسیاری از کودکان دیگر هرگز به مدرسه باز نمیگردند. همانطور که بحران ابولا نشان داد چنین کودکانی گرفتار پدیدههایی مثل کودکان کار میشوند.