پخش زنده
امروز: -
باید توجه داشت دولت آمریکا بزرگ ترین ناوگان پهپادی نظامی در جهان را در اختیار دارد و به موازت همین ناوگان گسترده بی شک بیشترین تلفات غیرنظامی نیز در اثر حملات پهپادی واشنگتن حاصل شده است.
پژوهش خبری صدا وسیما: تداوم پیشرفت انسان در علوم و دانش نه تنها سهولت و آسایش را برای وی به ارمغان آورده بلکه در اوقاتی دیگر خونریزی و کشتار بیشتر را هم در پی داشته است. تاریخ به خوبی بیانگر این واقعیت است که انسان از دیرباز تاکنون آرزوی فرمانروایی بر دیگران را در سر داشته و برای رسیدن به این آرزو از هیچ کوششی فروگذار نکرده است. ارتقای قدرت نظامی یکی از راههای تحقق این آرزو است. این آرزو سبب شد انسان ابراز جدیدی را به استخدام خود در آورد. این وسیله جدید چیزی نبود مگر هواپیمای بدون سرنشین که به اختصار پهپاد گفته می شود. وسیله یادشده هر چند کاربرد دو گانه نظامی و غیرنظامی دارد اما به نظر می رسد که جنبه نظامی آن چه بسا مهمتر باشد. به کارگیری رسمی و امروزین پهپاد به عنوان ابزار نوین نظامی شاید قدمتی حدود 5 دهه داشته باشد اما با توجه به اطلاعات و آمار موجود در این خصوص باید به علاقه چشمگیر دولتها برای افزایش استفاده از این ابزار نوین اشاره کرد. بر اساس داده های اطلاعاتی متعدد آمریکا اولین کشوری است که از این ابزار نوین استفاده نظامی کرد و امروز بزرگترین ناوگان پهپادی را در اختیار دارد. اطلاعات مربوط به ناوگان یادشده ، عملیات نظامی و دستاورد آن تا حدِّ زیادی محرمانه و مخفی است ولی آن چه مسلم است تلفات غیر نظامی قابل توجهی است که بر اثر انجام عملیات پهپادی بر جای می ماند که همین امر اعتراضات گسترده نهادهای حقوق بشری به آمریکا را در پی داشته است.
این که پهپاد قطع نظر ابزار نوین نظامی بودن میتواند بدون کوچکترین محدودیتی به کار گرفته شود موضوع مهمی است که حقوق بین الملل آن را بررسی کرده و تلاش می کند به آن پاسخ دهد. در این نوشتار مختصر تلاش شده ضمن بررسی اجمالی اصل موضوع، بر اقدامات پهپادی آمریکا و ضرورت تفکیک اهداف نظامی از غیر نظامی تمرکز شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر:مرتضی هوشیار