عید فطر؛ عید فطرت و خداشناسی
کلمه «فطر» به معنی بازگشت به فطرت درونی و این همان رمز مهمی است که در عید فطر انسان به آن دست مییابد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، انسانهای مومن پس از یک ماه روزه داری و شرکت در ضیافت الهی در روز فطر به یک حقیقت ظاهری و باطنی دست مییابند، حقیتی ارزشمند که همچون هدیهای گرانمایه از سوی خداوند متعال به بندگان ارائه میشود.
کلمه «فطر» به معنی بازگشت به فطرت درونی و این همان رمز مهمی است که در عید فطر انسان به آن دست مییابد، فطرتی پاک که خدا از ابتدای خلقت در درون انسانها قرار میدهد.
فطرتی که خطاها و گناهان ما آن را به مرور زمان کدر و خدشه دار میکند، عید فطر قرار داده شد تا انسان به واسطه آن بازگشتی داشته باشد به آنچه در ابتدا از سوی خداوند متعال در وجودش به ودیعه گذاشته شد.
خداوند متعال در این روز میخواهد انسانها را بار دیگر به حقیقت درونی و باطنی آنان نزدیک کند و این پاداشی بسیار ارزشمند برای همه انسانها به خصوص مومنان است.
نماز عید فطر دو رکعت است، اقامه آن همانند نماز صبح است با این تفاوت که به جای سوره توحید در رکعت اول و دوم مستحب است به ترتیب سورههای اعلاء و سوره الشمس خوانده شود به علاوه رکعت اول ۵ قنوت و رکعت دوم ۴ قنوت دارد.
نماز عید فطر در زمان حضور امام (عج) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، ولی در زمان ما که حضرت مهدی(عج) غایب است مستحب است و میتوان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
وقت نماز عید فطر از اوّل آفتاب است تا ظهر، ولی مستحبّ است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند و در عید فطر مستحبّ است بعد از بلند شدن آفتاب افطار کنند و زکات فطره را بدهند و بعد نماز عید را بجا آورند.
میزان زکات فطره بر اساس نظر ۸مرجع تقلید:
آیتالله صافی گلپایگانی
مؤمنان مبلغ معادل یک صاع (۳کیلوگرم) گندم یا برنج را به عنوان قوت غالب جهت زکات فطره بپردازند.
رهبر معظم انقلاب حضرت آیتالله خامنهای
میزان زکات فطره سه کیلوگرم گندم یا سه کیلوگرم برنج میباشد. مبلغ زکات فطره براساس قیمت گندم در هر شهر است که حداقل ۱۰هزار تومان است، اما مستحب است که بیشتر (۱۲۰۰۰تومان) پرداخت شود.
آیتالله وحید خراسانی
مبلغ زکات فطره به ازای هر نفر براساس گندم، مبلغ ۱۲۰۰۰تومان و براساس برنج، بنا بر نوع مصرف برنج مختلف خواهد بود.
آیتالله سیستانی
برای زکات فطره کافی است برای هر نفر سه کیلوگرم از غذاهای معمول شهرش مانند گندم یا برنج یا جو یا خرما یا کشمش یا ذرت یا مبلغ معادل یکی از آنها را به مستحق بدهد. هر فرد مکلف در ایران برای مبلغ زکات فطره در سال۱۳۹۹ میتواند بدل از سه کیلو آرد معادل ۱۰هزار تومان پرداخت کند.
آیتالله شبیری زنجانی
میزان زکات فطره به ازای هر نفر بر مبنای گندم ۱۲۰۰۰تومان و برمبنای برنج، با توجه به یکسان نبودن قیمت آن، به ازای هر فرد، یک کیلو و ۶۰۰گرم میباشد.
آیتالله مکارم شیرازی
به ازای هر نفر، بدل از سه کیلو گندم معادل ۱۰هزار تومان یا سه کیلو برنج متوسط معادل ۳۰هزار تومان پرداخت کنند.
آیتالله سبحانی
زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم، مبلغ ۱۰هزار تومان و بر مبنای قوت غالب برنج، مبلغ ۳۰هزار تومان.
آیتالله نوری همدانی
آیت الله نوری همدانی قوت غالب را ملاک ندانسته و پرداخت سه کیلوگرم هرکدام ازخوراکیهایی که در رساله عملیه به عنوان زکات فطره ذکر شده است همانند برنج یا گندم و یا قیمت آن را برای هر فرد کافی میدانند و طبق تحقیقات انجام شده، میانگین قیمت گندم برای هر فرد ۱۰هزار تومان و قیمت برنج برای هر فرد حدود پنجاه هزار تومان است.
لازم به ذکراست که مقلدان باید طبق قیمت منطقهای خودمحاسبه نمایند و اگر در بعضی از مناطق قیمت کمتر یا بیشتر بوده به همان عمل کنند.
بر اساس تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا امسال نماز عید فطر در اغلب استانهای کشور در مساجد محلات برگزار خواهد شد و اقامه نماز در مصلی برگزار نخواهد شد.
بنا به گفته مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی کهگیلویه وبویراحمد، نماز عید سعید فطر درهمه مساجد استان به امامت امام جماعت هر مسجد برگزار میشود.
حجت الاسلام افتخاری با اشاره به اینکه در مساجدی که شرایط برای آنها فراهم باشد در حیاط هر مسجد نماز عید فطر برگزار میشود افزود: این آیین با رعایت همه دستورالعمل های بهداشتی و حفظ فاصله یک متری برگزار می شود و این فاصله هم مشکلی در اصل نماز به وجود نمی آورد.