به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز ایلام؛ ۱۰ روز پس از اتمام عملیات فتح المبین که دستاوردهای ملموس و تعیین کنندهای از جمله بیرون راندن نیروهای عراقی از خاک خوزستان داشت، عملیات بیتالمقدس آغاز شد. یکی از ویژگیهای برجسته عملیات بیت المقدس که به فتح خرمشهر انجامید، حضور چشمگیر نیروهای مردمی در این عملیات بواسطه پیروزهای بدست آمده برای رزمندگان اسلام در عملیاتهای طریق القدس، ثامن الائمه (ع) و فتح المبین بود؛ به نحوی که از مجموع ۱۷۰ گردان مورد نیاز برای عملیات مذکور، شاکله ۱۲۰ گردان را نیروهای مردمی تشکیل میدادند.
آغاز عملیات بیتالمقدس با رمز «یا علیابنابیطالب (ع)
دردهم اردیبهشت سال ۶۰ قرارگاههای نصر، فتح و قدس با هماهنگی یکدیگر وارد عمل شدند. نیروهای خودی در روزهای ابتدایی این عملیات پیشرویهای پرسرعتی داشتند، اما افزایش آتش پدافندی عراق، استحکامات سنگین و همچنین موانع طبیعی مثل رودخانههای کارون و اروند، به تدریج از سرعت رزمندگان ما کم کرد.
در روز ۲۶ اردیبهشت با تصمیمی که از سوی فرماندهان ارشد جنگ اتخاد میشود، یک برش تاکتیکی در نحوه حرکت و عملکرد قرارگاههای فتح و نصر به وجود میآید که این برش تاکتیکی باعث میشود گلوگاه دشمن که در شلمچه بود و از آنجا خرمشهر را پشتیبانی میکرد، بسته شود.
به تدریج وقتی نیروهای دشمن در خرمشهر متوجه میشوند که عقبه ارتش بعث برای حمایت پدافندی از آنها لَنگ میزند تصمیم به تسلیم شدن میگیرند و در عصر روز دوم خرداد و صبح تا ظهر سوم خرداد، دسته دسته و فوج فوج در صف تسلیم شدن قرار میگیرند به طوری که تا ظهر روز ۳ خرداد، ۱۹ هزار عراقی در خرمشهر تسلیم رزمندگان اسلام میشوند.
فرماندهان و استعداد رزمی نیروهای عمل کننده درعملیات بیت المقدس
در جریان عملیات آزادسازی خرمشهر علاوه بر ایثار و فداکاریهای بیشائبه مردم این شهر سرافراز و رزمندگان اسلام، نقش فرماندهانی همچون شهید صیاد شیرازی، محسن رضایی، شهید حسن باقری، شهید همت، احمد متوسلیان، مرتضی قربانی، شهید زین الدین، رحیم صفوی، غلامعلی رشید، رضا مجیدی، محسن غرضی، شهید بقایی، مرتضی صفاری و... بسیار تاثیرگذار بود.
تعداد گردانهای سپاه در عملیات بیتالمقدس ۱۳۰ گردان ۳۵۰ نفری و تعداد گردانهای ارتش بیش از ۶۰ گردان ۷۵۰ نفری بود. نیروی زمینی و پیاده ارتش در عملیات بیتالمقدس ۴۵ هزار نفر و نیروهای بسیج و سپاه نزدیک ۴۱ هزار نفر بود. علاوه بر نیروهای پیاده، نیروی هوایی، هوانیروز و نیروی دریایی ارتش نیز در عملیات مشارکت بسیار فعالانه و تاثیرگذاری داشتند.
آزادسازی خرمشهر بعد از ۵۶۶ روز
بیرون راندن دشمن متجاوز از پنج هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع از خاک کشورمان و به اسارت گرفتن ۱۹ هزار عراقی، مهمترین نتیجه عملیات بیتالمقدس بود. نتیجهای که روزها و هفتهها و ماهها و سالهای آینده جنگ را به شدت تحت تاثیر خود قرار داد.
بسیاری از کارشناسان نظامی و تحلیلگران رسانههای خارجی، در برابر سرعت عمل و ویژگیهای عملیاتی نیروهای ایرانی به هنگام فتح خرمشهر، غافلگیر، مبهوت و شگفتزده شدند. نگاهی به اخبار و گزارشهای منعکس شده از این رسانهها درباره عملیات بیتالمقدس و آزادسازی خرمشهر نشان میدهد با وجود نگاه جانبدارانه و جهتدار در ارسال اخبار و اطلاعات، همه این رسانهها زبان اعتراف گشوده و با بهت و حیرت به شکست نیروهای عراقی در این عملیات اذعان کردهاند.
بازتاب عملیات غرورآفرین بیت المقدس در رسانههای بیگانه
رادیو دولتی انگلیس که در شامگاه نهم اردیبهشت ۱۳۶۱ اعلام میکرد: «چنانچه ایرانیان درصدد بازپس گرفتن خرمشهر برآیند، سختترین گردو را برای شکستن برگزیده اند.» سرانجام ناچار شد سکوت خود را بکشند و طی گفتاری در روز پنجم خرداد ماه سال ۶۱ یعنی دو روز پس از آزادسازی خرمشهر توسط رزمندگان اسلام حیرت زده اعلام کند: از زمانی که خبرنگاران غربی از نیروهای عراقی در خرمشهر دیدن کرده و از روحیه خوب آنها گزارش داده اند، بیش از سه یا چهار روز نمیگذرد که ناگهان همه شهر از دست عراقیها بیرون کشیده شد.
خبرگزاری رسمی «عراق-آی. ان» طی یک اطلاعیه کوتاه ضمن آنکه از خرمشهر با عنوان بندر خرمشهر نام برد، اعلام کرد: سخنگوی ارتش عراق اعلام کرده است بندر خرمشهر را ترک کرده و تا مرزهای بین المللی عقب نشینی کرده اند. این خبرگزاری افزود که عقب نشینی نیروهای عراقی، از روز یکشنبه اول خرداد ۱۳۶۱ آغاز شده است.
خبرگزاری آمریکایی «یونایتدپرس» در ساعت بیست و دو دقیقه بامداد چهارم خرداد، در گزارش ارسالی خود از بیروت، سربازان عراقی را در حال فرار توصیف کرده و نوشت: سربازان در حال فرار عراق، سرگرم گریختن از خرمشهر و مناطق اشغالی هستند.
رادیو دولتی «صدای آمریکا» پس از پنج شبانه روز سکوت و امتناع از انعکاس خبر فتح خرمشهر توسط نیروهای ایران، سرانجام در گزارش ویژه هشتم خرداد ماه سال ۱۳۶۱ خود گفت: با وجود مشکلات تدارکاتی، ناآرامیهای ناشی از انقلاب و کاهش تدریجی قدرت عملیات نیروهای هوایی ایران، ماشین نظامی ایران به گونهای اعجاب آور عمل کرد.
روزنامه «گاردین» چاپ انگلیس درباره سقوط فتح خرمشهر مینویسد: سقوط خرمشهر یعنی سقوط آخرین و مهمترین افتخار جنگی عراق که ایرانیها با بازپس گرفتن آن، این برگ برنده را که به وسیله آن عراق میکوشید ایران را به پای میز مذاکره بکشاند، از دست بغداد ربودند.
یاد و خاطره شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و ۸ سال جنگ تحمیلی که با ایستادگی و مقاومت خود در دفاع از دین و شرف و ارزشهای مقدس این آب و خاک مجاهدت ورزیدند را گرامی میداریم.