بازتولید همه ساله پیام روز جهانی قدس در بستر تحولات جاری در فلسطین و منطقه
ائتلاف نتانیاهو با بنی گانتس و تشکیل دولت وحدت ملی به معنای توافق صهیونیست ها برای بلعیدن همه سرزمین فلسطین است, این شرایط اهمیت روز جهانی قدس و توجه به مسئله فلسطین را نمایان می کند.
همه ساله روز جهانی قدس با رشته تحولات جدید در اراضی اشغالی و خارج از آن تقارن پیدا می کند که به بازتولید مفاهیم و معنای این روز می انجامد. یکی از این تحولات ، اعلام صریح تصمیم رژیم صهیونیستی مبنی بر الحاق شهرک های صهیونیست نشین واقع در کرانه باختری به اراضی اشغالی سال 1948 موسوم به اسرائیل است. رژیم صهیونیستی برای دستیابی به این هدف، به تشکیل دولت به اصطلاح وحدت ملی دست زده که در طول تاریخ موجودیت این رژیم بی سابقه است و با وجود اینکه این رژیم در طول نزدیک به یک سال و نیم گذشته در بحران سیاسی داخلی قرار داشت اما ظاهرا برای اینکه فرصت توسعه اراضی اشغالی و الحاق شهرک های کرانه باختری را از دست ندهند حداقل در اقدامی تاکتیکی روی تشکیل دولت وحدت ملی به توافق دست یافته اند.
پیام این الحاق این است که این رژیم دیگر به اشغال 78درصد خاک فلسطین قانع نیست و به اشغال دائمی 22درصد دیگر می اندیشد که طبق قطعنامه های سازمان ملل و توافق های قبلی قرار بود برای تشکیل دولت فلسطینی در اختیار فلسطینی ها قرار دهد اما با توجه به اینکه این رژیم بعد از اشغال اراضی کرانه باختری بیش از 400 شهرک صهیونیست نشین در کرانه باختری احداث شده و نزدیک به نیم میلیون مهاجر افراطی مسلح را در این شهرک ها اسکان داده لذا با الحاق این شهرک ها می خواهد در گام اول حدود نیمی از کرانه باختری و در گام بعدی کل این اراضی را ببلعد و برای همیشه تحت کنترل و اشغال دائمی خود در آورد که این به مفهوم زمینه چینی برای اخراج گام به گام فلسطینی های ساکن کرانه باختری و شرق بیت المقدس خواهد بود.
باتوجه به اینکه اجرای طرح الحاق علاوه بر فلسطینی ها, کشورهای عربی همجوار فلسطین از جمله بقای اردن را نیز به مخاطره خواهد انداخت لذا این طرح نگرانی این دسته از کشورها را نیز به همراه داشته است. یکی از تکیه گاه های رژیم صهیونیستی برای اجرای طرح الحاق روابط نوپایی است که با تازه به دوران رسیده های سعودی ، اماراتی و بحرینی بنا گذاشته است و در این راستا با هزینه عربستان سریال هایی با مضمون عادی سازی روابط میان اعراب و رژیم صهیونیستی برای پخش در ماه مبارک رمضان در کشورهای عربی تهیه و پخش شد اما با مقاومت سرسختانه توده های مردمی دراین کشورها مواجه شد و حتی در برخی از این کشورها از جمله کویت پخش سریال به دستور امیر کویت متوقف شد.
از دیگر سو، ظهور و شیوع کرونا دستکم از دو جهت انگیزه رژیم صهیونیستی را برای اجرای طرح الحاق تقویت کرد: نخست از این جهت تصور می کرد بحران کرونا با درگیر کردن اغلب کشورها و حتی افراد به خود نوعی حاشیه امن برای این رژیم ایجاد کرده است دوم اینکه با توجه به گرفتاری های امریکا و استیصال دولت ترامپ در برابر کرونا از این نگران است که ترامپ در انتخابات پیش رو به زمین بخورد و لذا این رژیم مهم ترین تکیه گاه خود را از دست دهد.
هرچند نگرانی نتانیاهو در این زمینه بی مورد نیست اما آنچه که به کشورهای منطقه بخصوص حامیان فلسطین مربوط می شود اینکه این دسته از کشورها در مقابله با کرونا در مقایسه با سایر کشورها خوش درخشیدند و حتی توانستند فرصت های جدیدی کسب کنند و به طور مشخص در خصوص روز جهانی قدس اگر به روال سال های گذشته راه پیمایی روزجهانی قدس برگزار نشد اما ابتکارهایی که در فضای مجازی از قبیل ایجاد هشتگ کوید 1948 و تبدیل آن به ترند گشوده شد دست کمی از برگزاری راهپیمایی برای انتقال پیام روز جهانی قدس نداشت.
-------------------------------------------------
احمد کاظم زاده