مصاحبه اختصاصی
اوراسیا؛ نیازمند و خریدار کالاهای ایرانی
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ارمنستان: کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا خریدار همه کالاهای ما از ابتداییترین محصولات تا محصولات پیشرفته هستند.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ارمنستان
در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما گفت: کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا خریدار همه کالاهای ما از ابتداییترین محصولات تا محصولات نهایی و پیشرفته هستند.
آقای هرویک یاریجانیان افزود: امروز بازار ۲۰۰ میلیونی حوزه اوراسیا به شدت به همه کالاها و محصولات ایرانی نیاز دارد و کالاهای ما در این کشورها امکان فروش دارد بنابراین باید از این فرصت استفاده کنیم.
وی اضافه کرد: امروز رقبای منطقهای ما در پیمان اوراسیا حضور ندارند، اما اگر تعلل بیش از حد داشته باشیم و رقبای ما وارد شوند کار برای ما قدری سخت خواهد شد بنابراین باید از این فرصت استفاده کنیم و سریعتر کالاهای خود را به این بازارها برسانیم.
آقای یاریجانیان گفت: امروز کیفیت کالاهای ما بسیار افزایش یافته طوری که جای خالی کالاهای ما در این بازارها احساس میشود بنابراین باید با تجهیز بانکهای خود بتوانیم به بازارهای مالی دسترسی داشته باشیم ضمن اینکه باید بتوانیم طوری روابط خود را با این کشورها نهادینه کنیم که به کالاهای ما اعتماد کنند.
وی اضافه کرد: از آبان سال گذشته که پیمان تعرفه تجارت ترجیحی میان ایران و اوراسیا اجرایی شده، بخش خصوصی در این موضوع فعال شده که امیدواریم به ویژه در حوزه انرژی و صادرات میعانات گازی مانند بنزین و نفت و همچنین در بخش مواد اولیه پلیمرها بتوانیم بازارهای خوبی در اوراسیا داشته باشیم.
آقای یاریجانیان گفت: در عوض میتوانیم چوب از کشورهای عضو اوراسیا وارد کنیم تا جنگلهای ما بیش از این آسیب نبیند، همچنین میتوانیم محصولات خود را به صورت فراسرزمینی در این کشورها کشت کنیم بنابراین استفاده از فرصت اوراسیا میتواند معامله دو سر برد و برای کشور ما از نظر اقتصادی ارزش آفرین باشد.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ارمنستان گفت: خوشبختانه کشور ارمنستان جزو اتحادیه اوراسیا و ایران عضو ناظر این اتحادیه است بنابراین با توجه به ظرفیتهای فراوانی که داریم میتوانیم به امکانات بسیار خوبی در اتحادیه اوراسیا دسترسی داشته باشیم.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران همچنین گفت: امروزه در زمینه امور مربوط به بانک مرکزی و مجوزهایی که از وزارت صمت دریافت میکنیم ناهماهنگیها بیشتر خود را نشان میدهد از این رو انتظار داریم با توجه به اینکه امسال سال جهش تولید نامگذاری شده بخشهای دولتی در این زمینه حمایتها و نظم و انضباط بیشتری در نهادها و سازمانهای مربوط به دولت حاکم باشد، اما اگر این بی نظمیها پشت سر هم تکرار شود روند تولید وضع مطلوبی نخواهد داشت.
آقای یاریجانیان افزود: وقتی با برنامه ریزی به دنبال آن هستیم که ظرفیتهای خود را تکمیل کنیم نیازمند حمایتهای دولت و سازمانهای مربوط به دولت هستیم، زیرا بسیاری از صنایع ما وابسته به دولت هستند، زیرا بخش خصوصی تنها ۲۵ درصد اقتصاد را در اختیار دارد و در ۷۵ درصد اقتصاد، ما وابسته و متصل به دولت هستیم بنابراین به شدت از تصمیمات دولت در تامین مواد اولیه و ماشین آلات و مجوزهای مورد نیاز همچنین تامین ارز از طریق بانک مرکزی و واردات کالا از طریق گمرک تاثیر میپذیریم.
وی با بیان اینکه دخالت دولت در امور اقتصادی و بخش خصوصی شاید تا این حد نیاز نباشد گفت: دولت در بسیاری از مراحلی که دخالت میکند میتواند خود را کنار بکشد، زیرا اگر بخش خصوصی آزادتر باشد قطعا بخش خصوصی میتواند نتایج بهتری را کسب کند البته دولت فکر میکند با این دخالتها چتر حمایتی خود را گسترده است در حالی که بروکراسیهای ناشی از دخالت دولت خود یک معضل برای اقتصاد است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: برای نمونه یک صنعتگر برای تامین ماشین آلات و مواد اولیه با گمرک، بانک مرکزی و وزارت صنعت درگیر است و همه اینها بروکراسیهای خاص خود را دارد. امروز کارآفرینان به خاطر یک مجوز در راهروهای وزارت صمت درگیر هستند در گمرک باید به میز خدمت مراجعه کنید که طولانی شدن فرایند در این سازمان ها، معضلی برای کارآفرینان شده و انرژی و وقت کارآفرینان را هدر میدهد. این در حالی است کارآفرین باید در واحد تولیدی حضور داشته باشد.