پخش زنده
امروز: -
مشارکت اقتصادی زنان گیلانی از میانگین کشوری بالاتر است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گیلان؛ زیر نور آفتابی که کم کم تیزی گرمایش بُرنده می شود، چادر به کمر و پا در گِل، دسته دسته طراوت را در دل گِل می نشاند و برکت، نشا می کند تا فردا در کنار مرد خانه اش کُرور کُرور خوشه بچیند و سفره خود و دیگران را از عطر ناب برنج گیلان، مست کند.
کار نشا و وجین هم که تمام شود پا از شالیزار بیرون می کشد و باغ، پاتوق لحظه های تلاش و کوشش او برای کسب روزی حلال می شود.
بازارهای گیلان سال هاست همدم بساط محصولات کشاورزی است که بانوی روستایی گیلان دوشادوش مردش تولید کرده و گاه خود هم در این بازارها دست به فروش می شود.
سبد تولید را که بتکانی، دسترنج بانوی گیلانی تمامی ندارد، از زنان عشایر گرفته که هم نوای کوچ، در کنار مردان دامداری و محصولاتی چون شیر، پنیر، پشم، گلیم، جاجیم و جوراب تولید می کنند تا زنانی که در کنار خانه داری، زیر چتر تسهیلات مشاغل خانگی در شهر و روستا، کارگاه های کوچک و بزرگ تولیدات کشاورزی، مواد غذایی و صنایع دستی ایجاد کرده اند.
فاطمه خانم در گوشه ای از حیاط خانه اش، استخر پرورش ماهی به پا کرده و می گوید: در هر دوره 20تا25 میلیون تومان درآمد کسب می کنند.
همدم خانوم هم خانه قدیمی اش را واحد بوم گردی کرده و به مسافران اجاره می دهد تا با میزبانی از مسافران، ساز دخلش را با در آمد گردشگری کوک کند.
پای فعالیت و مشارکت اقتصادی زنان گیلانی به کشورهای حاشیه خزر هم باز شده و چند سالی است، بانوی گیلانی پا به میدان تجارت هم گذاشته است و با صادرات و واردات کالا سهمش را از مشارکت اقتصادی استان چند برابر کرده است؛ شیر زنان گیلانی که در گذر از چَم و خَم تجارت، از مردان تاجر با سابقه، چیزی کم ندارند.
آنطور که استانداری گیلان اعلام کرده: نرخ مشارکت اقتصادی زنان گیلانی از میانگین کشوری بالاتر است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گیلان می گوید: بر اساس آمارهای سازمان برنامه و بودجه، میانگین نرخ مشارکت اقتصادی زنان در کشور در سال نود و هشت 3/15درصد بود این در حالی ست که نرخ مشارکت اقتصادی زنان گیلانی در همین سال، 2/ 17 درصد است.
آرش فرزام صفت توضیح می دهد که این تفاوت رقم اگر چه شاید در نگاه اول ناچیز به نظر برسد اما بر اساس شاخص ها و معادله های اقتصادی، قابل توجه است و این نسبت در گیلان، در مقایسه با استانهای دیگر بیشتر و بهتر است.
وی در تشریح مفهوم نرخ مشارکت اقتصادی هم گفت: نرخ مشارکت اقتصادی، نسبتی از جمعیت فعال اقتصادی به کل جمعیت است و زمانی افزایش می یابد که نیروی فعال جامعه، انگیزه و رغبت بیشتری برای نقش آفرینی در فعایتهای اقتصادی و کسب و کارهای تولیدی درآمدزا داشته باشد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گیلان افزود: بیشترین مشارکت اقتصادی زنان گیلان در بخشهای کشاورزی، خدمات، صنعت و تجارت است.
آرش فرزام صفت با بیان اینکه یکی از راه های تحقق سیاست های جهش تولید، توسعه مشارکت اقتصادی در بین نیروی فعال روستایی به عنوان بازوان مهم تولید است گفت : اختصاص تسهیلات قابل توجه اشتغال پایدار روستایی در 2سال اخیر در گیلان، انگیزه بانوان را برای شرکت در فعالیتهای اقتصادی همسو با ظرفیتهای روستا، بیشتر کرده است.
او البته پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی و پا گرفتن مشاغل خرد و کوچک را هم در بالا رفتن مشارکت اقتصادی زنان استان مزید بر علت می داند و می گوید: 26درصد از میزان تسهیلات روستایی گیلان در سال گذشته، به زنان پرداخت شده و 57درصد از مجموع تسهیلات پرداخت شده هم مربوط به طرحهای مشارکتی زنان و مردان است و این یعنی بانوان سهم زیادی در اجرای طرحهای اشتغال و اقتصاد روستایی دارند.
بانوی گیل، بذر کوشش می کارد و رونق اقتصاد درو می کند
دکتر دوستار استاد اقتصاد با اشاره به روحیه تلاشگری، سخت کوشی و حمیت زنان گیلانی می گوید: زنان روستایی گیلان از گذشته های دور به عنوان یکی از بخشهای مهم نیروی کار و امرار معاش خانوادهها، دوشادوش مردان برای بهبود چرخه فعالیتهای کشاورزی و دامداری تلاش کرده اند و از این رو نظام اقتصادی و معیشتی خانواده بسیار به این قشر وابسته است.
وی بابیان اینکه مشارکت زنان گیلان در تولید در گذشته شاید فقط به پُرکردن سبد مصرف خانوار خلاصه می شد و جنبه اقتصادی نداشت افزود: نزدیکی بیشتر روستاهای گیلان به شهرها و بازارهای فروش و ایجاد زیرساختهایی چون مسیر دسترسی، باعث شده زنان روستایی که دستی بر آتش تولید محصولات کشاورزی دارند، تولیدات خود را به شهر بیاورند و بفروشند و از این طریق به بهبود اقتصاد خانواده کمک کنند.
این استاد دانشگاه بالا بودن سطح آگاهی، سواد اجتماعی و امتیازات فرهنگی را از دلایل بالا بودن مشارکت اقتصادی زنان در گیلان عنوان کرد و افزود: موقعیت خوب جغرافیایی، وجود امکانات طبیعی و آب و هوای مناسب در گیلان زمینه ساز افزایش مشارکت اقتصادی زنان گیلانی شده است و از طرفی فراهم بودن امکانات و تسهیلات دولتی برای به راه انداختن شغل های کوچک در دهه های گذشته، باعث شده زنان با شکستن قالب های سنتی و افزایش ایفای نقش اجتماعی خود، حضوری فعال در عرصه های اقتصادی داشته باشند.
دکتر دوستار به راه افتادن کسب و کار و مشاغل خانگی را یکی از زمینههای مهم افزایش مشارکت زنان در اقتصاد به ویژه زنان تحصیل کرده ای که در دهه های اخیر به دلیل نبود شغل اداری و بازار کار مناسب نتوانسته اند جذب کار شوند دانست و گفت: تسهیلات مشاغل خانگی، پای بسیاری از زنان گیلانی را به فعالیت های اقتصادی باز کرده است.
وی وجود ظرفیت هایی چون زمین حاصلخیز و فراهم بودن زیرساختهای فعالیت های کشاورزی، دامداری، پرورش ماهی، تولید قارچ و محصولات غذایی را در نقش آفرینی اقتصادی زنان گیلانی بسیار اثرگذار دانست و گفت: تنوع صنایع دستی و ظرفیتهای خوب گردشگری هم در این باره مزید بر علت است چرا که زنان اداره کننده بسیاری از خانه مسافرها و واحدهای بومگردی گیلان هستند.
این دارنده مدرک دکترای اقتصاد می گوید: کسب و کار خانگی هم اکنون با بهره برداری از امتیازاتی چون توسعه دانش و گسترش فناوری ارتباطات و اطلاعات، حیطه گسترده ای را در بیشتر حوزه های اقتصادی به خود اختصاص داده است و در این بین، زنان گیلانی در این حوزه، خوب ورود کرده اند.
راهکارهایی برای توسعه فعالیتهای اقتصادی زنان گیلانی
مدیر دفتر امور بانوان و خانواده استانداری گیلان از اجرای طرح شناسایی زنان فعال کارآفرین گیلان برای تهیه بانک اطلاعی زنانی که مشارکت اقتصادی فعال دارند خبر داد و گفت: این کار را با هدف ساماندهی فعالیتهای اقتصادی زنان گیلان به دست گرفته ایم و بنا داریم افزون بر حمایت از کسب و کارهای زنان کارآفرین، تجربه و دانش افراد موفق را هم به دیگر کارآفرینان انتقال دهیم.
زهرا یعقوب نژاد افزود: تاکنون 200کارآفرین زن گیلانی ،شناسی شده است و هر کدام از این افراد زمینه های مشارکت اقتصادی برای 10تا45 زن دیگر را فراهم کرده اند.
وی با اعلام اینکه تهیه بانک اطلاعاتی زنان کارافرین گیلان تا مرداد امسال به پایان می رسد گفت: با استفاده از اعتبارات صندوق حمایت از زنان و بر اساس تفاهم نامه هایی که از سوی معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری با بانک ها منعقد شده، تلاش می کنیم مسیر دریافت تسهیلات برای بانوانی که قصد دارند فعالیتهای اقتصادی داشته باشند را هموارتر کنیم و مشارکت اقتصادی زنان گیلانی را افزایش دهیم.
بانوان تجار، دستی بر آتش بازرگانی و صادرات و واردات
بر اساس اعلام استانداری گیلان اگرچه تعداد زنان گیلانی که در بخش تجارت، مشارکت اقتصادی دارند، کمتر از تعداد زنان فعال در حوزه اقتصاد بخش کشاورزی و خدمات این استان است اما به گفته کارشناسان اقتصادی اثرگذاری فعالیتهای تجاری، بیشتر از دیگر بخشها است.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گیلان می گوید: 16درصد کارتهای صادر شده بازرگانی گیلان، متعلق به زنان تاجر است.
هادي تيزهوش تابان با بیان اینکه 104بازرگان زن در گیلان فعالیت تجاری دارند افزود: فعالیتهای تجاری این زنان بازرگان در زمینه کشاورزی، خشکبار، مواد غذایی و صنایع دستی است.
او می گوید: تسهیل در فرآیند تجارت، برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی و تشکیل کانون ها و انجمن های بیشتر برای زنان تجار از مهمترین برنامه های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گیلان برای توسعه مشارکت اقتصادی زنان گیلانی است.
اما برای اطلاع از چگونگی مشارکت اقتصادی تجار زن گیلان با رییس کانون زنان بازرگان گیلان هم صحبت می شوم.
مریم پور زینال با بیان اینکه تا 10سال پیش تاجران زن گیلان عضو کانون ملی زنان بازرگان ایران بودند افزود: 4سال پیش نخستین شعبه استانی این کانون در گیلان تشکیل شد و در حال حاضر 50عضو دارد.
وی افزود: هدف کانون زنان بازرگان گیلان حمایت از زنان بازرگانی است که کار واردات و صادرات را انجام می دهند و از طرفی در مواقع لزوم تلاش می کند، موانع مسیر تجارت را با کمک اتاق بازرگانی استان از میان بردارد و تلفیقی از تجربه و دانش روز تجارت را به اعضا انتقال دهد.
رییس کانون زنان بازرگان گیلان می گوید: این کانون بر اساس برنامه ریزی ها و رایزنی های انجام شده، بنا دارد فعالیتهای تجاری بازرگانان زن گیلان را در کشورهای حاشیه خزر توسعه دهد تا مشارکت اقتصادی زنان گیلانی علاوه بر داخل کشور در خارج از مرزها هم حرف هایی برای گفتن داشته باشد.
اقتصاد تو را می خواند بانوی گیلانی!
بالا بودن نرخ مشارکت اقتصادی زنان گیلانی تحفه ای نیست که با تلاش امروز و دیروز زنان این دیار به دست آمده باشد، این قابلیت به پشتوانه روحیه پرتلاش زن گیلانی در گذر ایام به دست آمده است و مواهب طبیعی، تسهیلات دولتی اشتغالزا و بالابودن سطح دانش و آگاهی آن را پرورانده است.
حال باید دید قدم گذاشتن بانوی گیلانی در مسیر تازه مشارکت اقتصادی در کسوت تاجر و بازرگان و نیز برنامه هایی که برای گشوده شدن پای این مشارکت به کشورهای حاشیه خزر تدوین شده، تا چه حد می تواند نام بانوی گیلان زمین را در کارنامه اقتصاد ایران زمین و دنیا پر آوازه کند.
*نویسنده: مریم امدادی