در روزهای کرونایی، نقش پژوهشگران برجسته تر شده است؛ فعالانی که حالا کمر همت بسته اند و هر روز با ابتکار و اختراعی جدید، شهروندان را به روزهای خوش آینده امیدوار می کنند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، استاندار اردبیل می گوید: فناوران استان اردبیل در پی درخواست از آنها برای ساخت ابزارهای نوین جهت مقابله با بیماری کرونا به میدان آمده و در مدت کوتاهی موفق به ابداعات و اختراعات شگرفی شده اند.
اکبر بهنامجو می افزاید: در سه ماه گذشته تعداد اختراعات به ثبت رسیده برای کمک به مقابله با ویروس کرونا نشان دهنده خودباوری جوانان و ظرفیت های غنی نیروی انسانی کشور است و مسئولان خود را ملزم به حمایت از انبوه سازی این تولیدات می دانند.
دستگاه ضد عفونی کننده خودپردازهازهرا فتحی اصل از جوانان اردبیلی است که توانسته در هیاهوی شیوع کرونا، دستگاه کاربردی ضدعفونی کننده خودپردازهای بانکی را اختراع کند.
وی می گوید: با توجه به شیوع ویروس کرونا این سیستم به صورت ۲۴ ساعته اتوماتیک وار و بدون دخالت دست و نیروی انسانی همواره اقدام به ضدعفونی میکند.
فتحی اصل ادامه داد: این سیستم جاگیر نیست و امکان سرقت آن نیز وجود ندارد و مواد استفاده شده در این دستگاه آتش زا نبوده و هیچ آسیبی به مانیتور و دیگر بخشهای دستگاه خود پرداز وارد نمیسازد.
به گفته فتحی اصل دستگاه سیستم ضدعفونی کننده خود پرداز مورد تأیید بانک ها قرار گرفته و نصب تعدادی از نمونه های تولید شده در برخی شعب بانکی اردبیل آغاز شده است.
دستگاه ضدعفونی کننده لوازم شخصی و خانگیسولماز چرایی کارشناس ارشد بیوتکنولوژی یکی دیگر از مخترعان جوان اردبیل است که با همکاری فرشاد رئیسی کارشناس ارشد نرم افزار ، موفق به اختراع دستگاه استریل و ضدعفونی کننده وان پلاس شده اند.
وی می گوید: دستگاه وان پلاس در مرحله آخر ثبت و داوری مرجع استعلام است و حامی مالی برای تولید انبوه اعلام آمادگی کرده است و از پارک علم و فناوری برای اخذ مجوز انتظار حمایت مالی و معنوی داریم.
خانم چرایی در مورد ویژگی این دستگاه اظهار می کند: این دستگاه علاوه بر اینکه در منازل برای استریل و ضدعفونی تمام اشیا حتی گوشی و غذاهای کنسرو شده و بسته بندی کاربرد دارد در جاهایی مانند رستوران ها، آرایشگاه ها و کافی شاپ که در حال حاضر به دلیل مشکل شیوع ویروس کرونا به صورت محدود فعالیت می کنند می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
ربات کمک پرستار ربات جایگزین پرستار دیگر ابزار فناوری است که توسط متخصصان حوزه دانشبنیان اردبیل ساخته شده است تا برای حفظ سلامتی پرستاران و پزشکان در بیمارستانها مورد بهرهبرداری قرار بگیرد.
مدیر شرکت الکترونیک پردازش سبلان در این باره می گوید: پیش از این تنها کشور چین اقدام به ساخت این نوع ربات کرده بود و در خاورمیانه استان اردبیل پیشتاز این ابداع و اختراع بوده است.
بهزاد کهنی می افزاید: این ربات به نام حکیم نامگذاری شده است و برای حمایت از جامعه پرستاری و در راستای پیشگیری از ویروس کرونا و خدماتدهی در بیمارستانها به تولید انبوه میرسد.
وی تصریح می کند: شارژی بودن، امکان اتصال به شبکه اینترنت وایرلس، مجهز بودن به دوریبن مداربسته، میکروفون و بلندگو، فرمانپذیری از طریق کامپیوتر و موبایل، مجهز بودن به تبسنج لیزری، سرعت بالای عملیاتی، حمل دارو و غذا تا ۱۵ کیلوگرم و ارتباط صوتی و تصویری آنلاین از قابلیتهای ربات پرستار حکیم است و با این ربات میتوان دارو ، موادغذایی ، پروندههای پزشکی و دیگر خدمات پرستاری و پزشکی را به بیماران مبتلا به کرونا ارائه کرد.
کهنی تاکید می کند: هزینه نمونه خارجی این ربات ۱۷ هزار دلار است در حالی که ربات ایرانی با نصف این هزینه در کشور قابل تولید است.
دستگاه تنغس مصنوعی BIPAPبرومند صلاحی رئیس مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه محقق اردبیلی نیز از طراحی و ساخت دستگاه تنفس مصنوعی BIPAP توسط فناوران مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه محقق اردبیلی خبر می دهد و می افزاید: نمونه سازی این دستگاه انجام شده و دانشگاه تا تجاری سازی کامل دستگاه از این واحد فناور حمایت خواهد کرد.
حسین واثقی دودران مدیر این تیم تحقیقی عنوان می کند: قیمت تمام شده این دستگاه تنفس مصنوعی حدود 3 تا 5 میلیون تومان است که با قیمت گزاف دستگاه های مشابه وارداتی قابل مقایسه نیست.
وی با اشاره به اینکه دستگاه قابلیت توسعه کاربری دارد می افزاید: علاوه بر مصارف درمانی و بیمارستانی این دستگاه می تواند در مصارف خانگی برای درمان اختلال تنفسی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
کابین ضدعفونی کننده میکروبی کابین ضدعفونی کننده میکروبی نیز ابداع جدیدی است که توسط فناوران اردبیلی در یک ماه اخیر ساخته شده و نقش موثری در سرعت مبارزه با ویروس کرونا خواهد داشت.
اشرفی، طراح کابین ضد عفونی کننده می گوید: این کابین در عرض کمتر از یک هفته به بهره برداری رسید و برای ضد عفونی کردن لباس و لوازم مراجعان به ادارات و اماکن عمومی و به ویژه کادر درمانی بیمارستانها بسیار مناسب است.
وی می افزاید: این کابین بیشتر برای بیمارستانها مورد استفاده قرار میگیرد و کسانی که در قرنطینه هستند و برای رفتن به منزل نگرانی داشته باشند میتوانند قبل از رفتن در این کابین خود را ضد عفونی کنند.
وی با بیان اینکه این کابین به گونهای طراحی شده که شخص با قرار گرفتن در درون آن در کوتاهترین زمان ممکن و به صورت دقیق و کامل ضدعفونی شده و میتواند وارد محیط کار شده و یا از آن خارج شود می گوید: خوشبختانه با حمایت خیران، تاکنون دو نمونه ساخته شده از این کابین خریداری و در بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل نصب شده است.
ساخت دستگاه پدالی ضدعفونی کننده جاوید پرسیاوش کارشناس ارشد مهندسی مکانیک و از پژوهشگران مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل است که اواسط فروردین ماه گذشته موفق به ساخت دستگاه پرکاربرد ضدعفونی کنده پدالی شد. دستگاهی که خیلی زود مورد توجه ادارات قرار گرفت و تعداد زیادی از آن به سرعت تولید و در ادارات مختلف استان نصب شده است.
این جوان خلاق می گوید: از آتجا که تماس دست با سطوح آلوده و تماس غیر ارادی آن با چشم ، بینی و دهان از عوامل اصلی ابتلاء به کرونا و دیگر بیماریهای ویروسی نظیر آنفلو آنزا است، اختراع دستگاه پدالی ضدعفونی کننده کمک کرده است مردم بدون استفاده از دست و با کمک پا ، دستها و لوازم خود را ضد عفونی کنند.
وی ادامه می دهد: تنها با فشار دادن پا بر روی پدال موجود و گرفتن دستان یا لوازم دیگر نظیر کیف و ... مقابل اسپری تعبیه شده، می توان از مایع یا ژل ضدعفونی کننده استفاده کرد.
حمایت از انبوه سازی تولیداترئیس پارک علم و فناوری استان اردبیل با اشاره به پیشتازی جوانان خلاق اردبیل در فناوری های پیشگیری از کرونا می گوید: پارک علم و فناوری با تمام توان و همچنین با بهره گیری از امکانات سایر دستگاه های اداری برای کمک به انبوه سازی این اختراعات تلاش می کند.
حبیب ابراهیم پور با اشاره به دیگر نمونه های طراحی شده اخیر در استان از جمله تولید ماسک حرارتی، ایزوتونل، سیستم هوشمند تهویه هوای وسایل نقلیه تاکید می کند: تلاش می کنیم همه این ایده ها به مرحله تجاری سازی برسند.
رئیس پارک علم و فناوری استان اردبیل می افزاید: پارک علم و فناوری اردبیل پس از شیوع کرونا در راستای تولید محصولات نوآورانه پیشرو بوده است و تولید دستگاه ساخت ماسک سه لایه پزشکی در اردبیل یکی از شاخص ترین اقدامات در این زمینه بوده است.
ابراهیمپور تصریح می کند: این دستگاه قابلیت تولید ۶۰ عدد ماسک سه لایه در هر دقیقه را دارد و انبوه سازی آن به تامین ماسک مورد نیاز کشور بسیار کمک می کند.
وی می افزاید: در پی ساخت این دستگاه در اردبیل، یکی از تولید کنندگان اقلام پزشکی در استان مرکزی، نخستین مشتری سفارش دهنده بود و تاکنون دو عدد از این دستگاه تولید و به این مرکز تحویل داده شده است.
رئیس پارک علم فناوری اردبیل خاطرنشان می کند: فعالیت شرکتها و واحدهای مستقر در حوزه مبارزه با کرونا جهادی وخروجی آنها در سطح جامعه ملموس است.
این روزها به نظر می رسد خلاقیت جوانان اردبیلی بر سرعت انتشار کرونا ویروس می چربد و قطعا در آینده ای نزدیک، شاهد ابتکارات بیشتری خواهیم بود. اختراعاتی که ادامه انبوه سازی آنها نه تنها به تامین نیازهای داخلی می انجامد بلکه جهش تولید و صادرات این محصولات ، توان علمی و فنی ایرانیان در مقابله با مشکل نوظهور کرونا را به رخ جهانیان خواهد کشید.