گزارش مکتوب؛
شیرینی شاه میوه گرمسیری به کام دلالان
وارد شهرستان میناب در شرق هرمزگان میشویم، سینیهای انبه چشم نوازی میکند.
مدتی است که برداشت این شاه میوه گرمسیری آغاز شده است.
قدمت کاشت درخت انبه در میناب به ۳۰۰ سال پیش میرسد و رویشگاه اصلی این درخت هندوستان است.
انبه سرشار از ویتامینهای آ-بی و سی، کربوهیدراتها، اسیدهای چرب، پروتئینها، اسیدهای عالی و مواد معدنی است.
چوب درخت انبه در ساخت وسایل چوبی، مغز هسته آن درتهیه صابون و پوست درخت انبه در صنعت چرم سازی کاربرد دارد.
پیش بینی تولید ۱۶ هزار تن انبه در هرمزگانبه گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خلیج فارس، مدیر امورباغبانی جهاد کشاورزی هرمزگان پیش بینی کرد امسال بیش از ۱۶ هزار تن انبه از باغهای استان برداشت شودکه نسبت به پارسال تفاوتی ندارد.
هرمزگان ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار باغ انبه دارد که بیشترین آن در شهرستانهای میناب، رودان و بندرعباس است.
مسعود گرگیج میگوید: ۶۰ درصد محصول انبه نارس برداشت میشود و از آن بصورت تازه خوری، تهیه ترشی، شوری، مربا، لواشک و سس استفاده میشود.
ارقام محلی انبه در هرمزگان سبز انبه، چارک، کلک سرخ، مشک، عروس و هلیلی و ارقام وارداتی لانگرا، سندری و آلفونسو است.
پای صحبت غلام محمودی یک باغدار انبه مینشینیم.
آقای محمودی ازفروش محصول انبه به ثمن بخس (کم بها و بی ارزش) میگوید: انبه چیده شده را به دلال میدهیم و آن هم به قیمت بسیار بالاتری در بازار میفروشد، اگر هم فروش انبه سودی داشته باشد، برای دلالان است نه کشاورزان!
وی میافزاید: پارسال دلالان انبه را کیلویی ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان از ما میخریدند، اما امسال به ۶ تا ۸ هزار تومان رسیده است.
این در حالی است که انبه کال در بازار بندرعباس کیلویی ۲۰ هزار تومان است.
عباس مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میناب میگوید: باغداران با فروش محصول خود در غرفههای فروش محصولات جهاد کشاورزی در شهرستان بندرعباس واسطه ها را کم کنند.
گلایه باغداران از آب بها و نبود سم برای درختانیعقوب زارعی یکی دیگر از باغداران مینابی میگوید: جهاد کشاورزی سم برای جلوگیری از آفت درختان نمیدهد در صورتی که تا چند سال پیش سم به صورت رایگان در اختیار کشاورزان بود.
آقای زارعی میگوید: سم کنه کش از کیلویی ۳۰۰ هزار تومان، امسال به کیلویی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میناب میگوید: مسئولیت سم پاشی آفات عمومی مثل ملخ صحرایی، سن گندم یا جاروک جادوگر بر عهده جهاد کشاورزی است، اما آفات معمولی را خود کشاورزان باید سم پاشی کنند.
عباس مویدی در باره گرانی سم آزاد میافزاید: وقتی دلار گران شود سم هم گران میشود و کاری از دست ما بر نمیآید.
یکی دیگر از باغداران مینابی میگوید: قیمت آب از ساعتی ۸ هزار و ۳۰۰ تومان، امسال به ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
محمود سنگی میافزاید: وقتی درخت خوب آب نخورد ثمر خوبی هم نمیدهد.
تعیین تعرفه آب کشاورزیمدیر عامل شرکت آب منطقهای هرمزگان میگوید: تعرفه آب بهای کشاورزی بر اساس نوع، مقدار و متوسط قیمت محصول در مزرعه محاسبه میشود و اطلاعات پایه از آمارنامه رسمی وزارت جهاد کشاورزی، بازار محلی و سند ملی آب دریافت میشود.
هوشنگ ملایی میافزاید: با افزایش پارامترهای موثر در قیمت گذاری، قیمت تمام شده آب بها نیز افزایش مییابد.
وی میگوید: در حال حاضر مبلغ آب بها مصرفی به ازای هر لیتر حدود یک ریال است.
افزایش زمان گردش آب برای باغداران مینابیمدیر عامل شرکت آب منطقهای هرمزگان میگوید: برای بهبود وضعیت باغات میناب گردش آب از ۴۰ روز به یک ماه کاهش پیدا کرده و در نتیجه میزان برداشت آب نیز به همین نسبت افزایش دارد.
هوشنگ ملایی میافزاید: برای ماههای گرم سال نیز گردش آب با زمان کمتری انجام میشود تا خسارات کمتری از گرما به باغات وارد شود.
وی میگوید: با توجه به اینکه بخش عمدهای از باغات در دشت میناب به روش غرقابی استفاده میشود طرحهایی برای اجرای شبکه آبیاری تحت فشار مانند تکمیل شبکه شمالی میناب در دست اجراست.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای هرمزگان میگوید: اجرای این طرحها باعث افزایش بهره وری و کاهش مصرف تا بیش از ۵۰ درصد میشود که به همین میزان کاهش هزینههای برداشت آب را به دنبال دارد.
ملایی میافزید: امسال با توجه به وضعیت بارش و آبگیری سدهای استان حدود یک میلیون متر مکعب آب برای تامین آب کشاورزی دشت میناب در نظر گرفته شده است.
واردات گونه جدید نهال انبهمدیر امورباغبانی جهاد کشاورزی هرمزگان میگوید: واردات انبههای تجاری، پا کوتاه و مقاوم به شوری برای کشت از مهمترین برنامههای امسال جهاد کشاورزی برای باغداران هرمزگانی است.
مسعود گورگیج میافزاید: قرار است این نهالها از هندوستان وارد شود و تا ۴ سال آینده در ۸ هزار هکتار از باغات میناب کاشته میشود.
وی میگوید: در حال حاضر زیر ساختهای لازم مانند جاده، حذف باغهای فرسوده، تجمیع چاهها و سیستم آبیاری تحت فشار در حال انجام است.
نتیجه:در سال جهش تولید و با توجه به تنوع محصولات باغی همچون انبه جای کارخانههای فرآوری و صنایع تبدیلی این محصولات در شهرستان میناب خالی است.
با پرداخت تسهیلات و مساعدت دولت میتوان زمینه اشتغال جوانان را در این شهرستان فراهم کرد.
نویسنده: رباب عامری