به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر کتایون نجفی زاده در نشست خبری انجمن اهدای عضو ایرانیان به مناسبت هفته نفس گفت: از شروع پیوند عضو در کشور که همزمان با دوران دفاع مقدس بوده است تاکنون بیش از 60 هزار پیوند عضو در کشور داشته ایم.
وی افزود: هم اکنون 12 مرکز پیوند کبد ، 9 مرکز پیوند قلب ، 31 مرکز پیوند کلیه ، 2 مرکز پیوند ریه ، 2 مرکز پیوند لوزالمعده و یک مرکز پیوند روده کوچک و احشاء در کشور فعال است.
نجفی زاده اضافه کرد: هر یک از دانشگاه های علوم پزشکی کشور یک بخش اهدای عضو دارند که در تمام مراکز استان ها بخش اهدای عضو فعال دارند.
دکتر نجفی زاده با بیان اینکه در سال 98 ، هزار و 78 پیوند عضو در کشور داشته ایم گفت: سالانه 5 تا 8 هزار مرگ مغزی در کشور داریم که نیمی از آن ها حدود 3 تا 4 هزار بیمار مرگ مغزی برای اهدای عضو مناسب هستند.
وی افزود: متاسفانه تنها یک سوم تا یک چهارم از اعضای قابل اهدای بیماران مرگ مغزی در کشور اهدا می شود و بقیه به سبب مخالفت خانواده هایشان بدون استفاده به خاک سپرده می شوند.
دکتر نجفی زاده گفت: روزانه 7 تا 10 بیمار در انتظار پیوند عضو در کشور به سبب آماده نشدن عضو پیوند جان خود را از دست می دهند.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان افزود: از هر یک میلیون نفر در ایران در سال گذشته ، 14 نفر پیوند عضو کرده اند که این رقم در سال 97 ، به ازای هر یک میلیون نفر ( شاخص پی ام پی ) 11 و 2 دهم بوده است و این نشاندهنده تلاش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این خصوص است .
دکتر نجفی زاده گفت: افراد داوطلب برای اهدای عضو در صورت مرگ مغزی می توانند کد ملی خود را به شماره 3432 پیامک بزنند و پس از پاسخ به چند سوال کوتاه تصویر کارت ملی خود را در فضای مجازی دریافت کنند که این امر در کمتر از یک دقیقه امکان پذیر است.
دکتر نجفی زاده گفت: هم اکنون 12 درصد از 50 میلیون بزرگسال کشور کارت اهدای عضو دارند که این رقم در آمریکا بیش از 50درصد است .
وی افزود: برای درج نشان اهدای عضو در گواهینامه رانندگی و حتی کارت ملی پیگیری های قانونی صورت گرفته است و نباید از نظر قانونی نگرانی وجود داشته باشد چرا که در صورت وجود این نشان در گواهینامه و یا کارت ملی افراد در صورت مرگ مغزی شان باز هم اجازه خانواده گرفته می شود.
وی گفت: مرگ مغزی با کُمای عمیق بسیار متفاوت است و در آن به سبب تورم مغز و گنجایش محدود جمجمه که استخوانی و محکم است، رگ های خونی از بین می رود و مغز پس از سه روز در جمجمه متعفن می شود اما به ظاهر قلب در حال تپش است و این موجب اشتباه خانواده هاست.
وی تاکید کرد : از سال 1968 که مرگ مغزی تعریف شده تاکنون هیچ بیمار مرگ مغزی به زندگی بازنگشته است و افرادی که تصور می کنند پس از مرگ مغزی به زندگی بازگشته اند، در واقع در کُما و یا کُمای عمیق بوده اند که در آن شرایط سلول مغز زنده است اما کارایی خود را از دست داده است.
دکتر نجفی زاده گفت: در ایران قوانین سختگیرانه ای برای تائید مرگ مغزی وجود دارد و 4 پزشک شامل متخصص مغز و اعصاب ، جراح مغز و اعصاب ، داخلی و بیهوشی باید آن را تایید کنند و سپس نماینده پزشکی قانونی تمام مراحل را کنترل می کند و تایید نهایی را می دهد و این در دیگر کشورها حداکثر با دو متخصص صورت می گیرد.
زمان طلایی اهدای قلب و ریه شش ساعت پس از جدا شدن از بدن اهدا کنندگان
نائب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: زمان طلایی برای پیوند قلب و ریه تنها شش ساعت پس از جدا شدن از بدن اهدا کننده است.
آقای دکتر امید قبادی در نشست خبری امروز گفت: زمانی که قلب پس از جدا شدن از اهدا کننده زنده می ماند 4 تا 6 ساعت است و باید به سرعت به بدن بیمار پیوند زده شود.
وی افزود: لزوم انتقال هوایی قلب به مراکز پیوند این عضو در کشور ضروری است زیرا در بسیاری موارد اهدا کننده در استان های دور از محل بیمار نیازمند عضو قرار دارد و باید حداقل در 2 تا 3 ساعت انتقال به پایان برسد.
آقای دکتر قبادی اضافه کرد: یک جت اختصاصی برای این منظور ضروری است و خوشبختانه با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین اورژانس کشور سال 98 بیست پیوند قلب در 9 مرکز اهداف قلب کشور صورت گرفت و امیدواریم در اَینده این آمار افزایش یابد.
وی با بیان این که 8 عضو و 53 نسج و بافت هر بیمار مرگ مغزی قابل اهدا است گفت: قلب و ریه شش ساعت، لوزالمعده، روده و کبد 18 ساعت، کلیه ها 24 تا 36 ساعت زنده می مانند و قابل پیوند هستند در غیر این صورت قابلیت پیوند خود را از دست می دهند.
آقای دکتر قبادی گفت: نسوج و بافت ها با استفاده از فناوری های نوین مدت بیشتری قابل نگهداری و پیوند می شود.
وی افزود: پیوند عضو از مرگ بیماران جلوگیری می کند و پیوند نسوج نیز از معلولیت بیماران پیشگیری می کند و اهدای عضو کار بسیار ارزشمندی است و باید در کشور فرهنگ سازی شود.
آقای دکتر قبادی گفت: در هر روز 7 تا 10 بیمار نیازمند پیوند عضو بر اثر نبودن عضو پیوندی جان خود را از دست می دهند.