چشم طمع ترامپ به سرمایه های عربستان در امریکا
چرایی اقدام امریکا به خارج کردن سامانه های پاتریوت از خاک عربستان همچنان به عنوان یکی از نشانه های تزلزل در روابط واشنگتن, ریاض در کانون توجه رسانه ها قرار دارد.
بلافاصله بعد از اینکه روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال از تصمیم امریکا برای خارج کردن 800 نظامی امریکایی به همراه دو سامانه پاتریوت از عربستان خبر داد، این موضوع بیش از دیگر خبرهای مربوط به این کشور توجه رسانه ها و محافل سیاسی را به خود جلب کرد.
اولین سوالی که در این زمینه مطرح شد چرایی اتخاذ چنین تصمیمی از سوی امریکا و دولت ترامپ است. به اعتقاد اغلب کارشناسان, مبانی سیاست خاورمیانه ای امریکا در منطقه از جمله عربستان مدتهاست که دچار تحول بنیادی شده و در دوره گذار قرار گرفته است. یکی از این مبانی و پایه ها نفت منطقه وعربستان است که امریکا تا قبل از دستیابی به فن آوری تولید نفت شیل داخل به آن نیاز داشت و حاضر بود برای امنیت نفت و عربستان هر هزینه ای را بپردازد اما مدتی است که این پایه لرزان شده است. اما دومین پایه ، امنیت رژیم صهیونیستی است که در این زمینه نیز هرچند بعد از به قدرت رسیدن دولت ترامپ ، دولت امریکا به بخشی از دولت نتانیاهو تبدیل شده است اما واقعیت این است که در سطح کلان و فراتر از دولت ترامپ بین امریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص برخی از مسائل کلیدی مربوط به امنیت این رژیم از جمله چگونگی حل بحران فلسطین و یا موضوع هسته ای ایران تفاوت های فاحشی وجود دارد و لذا آنچه که امروز در روابط میان دولت ترامپ و دولت نتانیاهو می گذرد نمی تواند معرف روابط طبیعی پایدار بین دو طرف باشد.
بنابراین اگر دولت ترامپ برای مدتی مجبور شد برخلاف اولویت های امنیتی این کشور به عربستان نیرو اعزام کند و درمواردی خود را سپر قرار دهد به دلیل اعمال فشار لابی صهیونیستی و البته دلارهای سعودی بوده است که امریکا و شخص ترامپ چشم طمع به آن دارد.
حال سوالی که پیش می آید این است که آیا امریکا و دولت ترامپ چشم خود را به روی دلارهای نفتی سعودی بسته است که معمولا با باج گیری همراه بوده و یا اینکه با اعلام خروج 800 نیرو و دو سامانه از عربستان باز قصد اخاذی به شکل دیگر دارد؟ واگر چنین است با توجه به کاهش بهای نفت، عربستان چگونه می تواندخواسته های مورد انتظار دولت ترامپ را تامین کند؟ پاسخی که اغلب کارشناسان به این سوال پاسخ می دهند این است که دولت ترامپ با اعلام این تصمیم اولا می خواهد شرکت های تولید کنندگان نفت شیل را که از جنگ نفتی محمد بن سلمان و روسیه بیشترین صدمه را دیدند و به استانه ورشکستگی رسیدند به نوعی راضی کند وخشم و عصبانیت آنان را بکاهد.
دوم اینکه از این طریق عربستان را به باج دهی بیشتر وادار کند و با توجه به کاهش بهای نفت اکنون چشم دولت و شخص ترامپ نه الزاما به در آمدهای تنزل یافته عربستان بلکه به میلیاردها دلار اندوخته ای که عربستان در بخش های مختلف امریکا از جمله بورس این کشور سرمایه گذاری کرده است و طبق برخی منابع به بیش از یک تریلیون دلار می رسد.
این برخورد امریکا مسبوق به سابقه است و برای نمونه دولت بوش بعد از درخواست کویت از این کشور برای نجات آن از دست رژیم صدام، همه سرمایه های کویت را در امریکا که عمدتا در پمپ بنزین ها سرمایه گذاری شده بود به عنوان بخشی از مابه ازای شرکت در جنگ بالا کشید و اکنون نیز به نظر می رسد دولت ترامپ قصد دارد همین کار را با محمد بن سلمان انجام دهد که پل های پشت سرش را روز به روز در داخل و خارج تخریب کرده است .
-------------------------------------------------
احمد کاظم زاده