پخش زنده
امروز: -
براساس «اولویتهای آمریکا»، هر روز خون ترامپ و مقامات کاخ سفید در شیشه میرود تا مبادا به ویروس کرونا آلوده شده باشند.
آمریکا هنوز در جدول کشورهای مبتلا به ویروس کرونا صدرنشین است. بر اساس جدیدترین آماری که دولتها به صورت رسمی ارائه میکنند و در وب سایت worldometer منتشر میشود، «ایالات متحده آمریکا» تا زمان انتشار این گزارش، با حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مبتلا و حدود ۸۷ هزار نفر فوتی بر اثر کرونا، در جهان «اولین» است و هنوز کاخ سفید برای پاسخگویی به «اِعجاب و ابهام افکار عمومی» درباره سیاستهای ضد کروناییاش شانه خالی میکند.
در هفتهای که گذشت، در نشستی با خبرنگاران و در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: «وقتی هر روز کلی انسان جان خود را از دست میدهند چرا هر روز میگویید آمریکا در مبارزه با کرونا بهتر از هر کشور دیگری عمل کرده؟» رئیس جمهور آمریکا پاسخ داد: «این سوال را باید از چین بپرسی». دونالد ترامپ سپس سوال سایر خبرنگاران را بی جواب گذاشته و محل نشست را به حالت قهر، ترک کرد.
از زمان شیوع ویروس کرونا، رئیس جمهور آمریکا بارها با بی احترامی و گاهی کشمکش، سوال خبرنگاران را بی جواب گذاشته است.
از درون اتاقهای کاخ سفید هم خبر درز کرده که «پیش خدمت رئیس جمهور و معاون مطبوعاتی اش به کرونا مبتلا شده اند» و «ترامپ بابت این موضوع خیلی ناراحت است»؛ این خبر را شبکه خبری سی. ان. ان منتشر و سپس کاخ سفید آن را تایید کرده است.
به نظر میرسد ترس از کرونا بیش از همیشه در هیئت حاکمه آمریکا ریشه دوانده؛ در حالیکه در روزهای ابتدایی انتشار این ویروس در آمریکا، رئیس جمهور با نقش بازی کردن در قالب یک «شخصیتِ رویین تنِ آسیب ناپذیر» تعمدا با مردم تماس فیزیکی برقرار میکرد، حالا از ترس ابتلا به کرونا هر روز از رئیس جمهور و معاونانش تست تشخیص کرونا میگیرند. در این باره دکتر اشیش جا، رئیس مؤسسه بهداشت جهانی هاروارد در گفتگوی تلویزیونی با شبکه آمریکایی فاکس نیوز گفته: «مسلماً در امان نگه داشتن رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور از خطر آلوده شدن به ویروس بالاترین اولویت ماست؛ بنابراین فکر میکنم لازم باشد که آزمایش روزانه انجام دهیم».
حالا بر اساس «اولویتهای آمریکا»، هر روز خون ترامپ و مقامات کاخ سفید در شیشه میرود تا مبادا به ویروس کرونا آلوده شده باشند و از سوی دیگر هر روز اصطلاحاً «خون مردم آمریکا با سیاستهای کاخ سفید در شیشه است».
در هفته گذشته دونالد ترامپ، از توقف فعالیت کارگروه ویژه مقابله با ویروس کرونا در این کشور خبر داده و گفته است: فعالیتها از سوی سازمانهای مربوط پیگیری خواهد شد؛ این در حالیست که بعد از گذشت چند ماه از شیوع ویروس کرونا در آمریکا، هنوز کمبود کیتهای تشخیص کرونا در ایالتهای مختلف پابرجاست؛ همان کیتهایی که در کاخ سفید به وفور هست برای آنکه هر روز رئیس جمهور و کابینه اش را آزمایش کنند.
در این باره خبرنگار شبکه ای. بی. سی. نیوز در نیویورک به نقل از «اندرو مارک کومو، فرماندار ایالت نیویورک آمریکا» گفته است: «شهر نیویورک به علت شیوع ویروس کرونا با وضع کاملا بی سابقهای مواجه است و نیاز داریم که توانایی انجام تستهای کرونا را در این شهر به دو برابر افزایش بدهیم»؛ این خبرنگار همچنین از کمبود کیتهای تشخیصی در این ایالت گزارش داده است.
بر اساس گزارشهای رسانههای آمریکایی علاوه بر کیتهای تشخیصی، هنوز در دسترسی به نیازهای اولیه بهداشتی مثل ماسک، لباسهای محافظتی و مواد ضدعفونی کمبود وجود دارد؛ البته آنها که خبر از کمبودها بدهند از کار برکنار میشوند؛ مثل دادستان کل ادارهی بهداشت و خدمات نیروی انسانی آمریکا که از سوی رئیس جمهور بر کنار شد، چون به کمبودهای شدید در بیمارستان هاییکه در خط مقدم نبرد ضد ویروس کرونا قرار داشتند، اشاره کرده بود.
البته کمبودها فقط در حوزه تجهیزات بهداشت و درمان نیست؛ بررسی اخیر «مؤسسه بروکینگز» نشان داده است که بعد از شیوع ویروس کرونا در آمریکا بیش از ۱۷ درصد مادرانی که کودکان ۱۲ سال به پایین دارند اعلام کردند که به خاطر نداشتن پول، غذای کافی برای فرزندانشان ندارند. این نموارد درصد فزاینده کودکان گرسنه در خانوارهای آمریکایی را نشان میدهد که در آنها از هر پنج کودک یک نفر گرسنه میماند.
همچنین شبکه خبری سی. ان. ان آمریکا در گزارشی تلویزیونی اعلام کرده: «همه گیری کرونا باعث تشدید بحران بی خانمانی در سانفرانسیسکو شده و در یکی از مناطق از ماه ژانویه تا کنون، تعداد چادرها و آلونکهای بی خانمانها ۳۰۰% افزایش یافته است». این بحران خودش را در شاخصهای اقتصادی آمریکا از جمله نرخ بیکاری نیز، به طور گستردهای نشان داده است. در این باره "استیون منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا"، این هفته در گفتگو با شبکه فاکس نیوز گفته: «احتمال دارد شاهد آن باشیم که نرخ بیکاری در آمریکا به ۲۵ درصد برسد».
"کوین هاست، مشاور اقتصادی کاخ سفید" هم اعلام کرده: «بیش از ۳۰ میلیون نفر در آمریکا برای دریافت بیمه بیکاری درخواست داده اند. این بزرگترین شوک منفی در بازار کار محسوب میشود که ما از زمان جنگ جهانی دوم شاهد آن بوده ایم».
بیکاری ۳۰ میلیون نفر یعنی کل نیروی کاری که از زمان بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ میلادی ایجاد شده، در بازه زمانی یک ماه و نیم به باد رفته است. البته «این حدود یک و نیم ماه»، اوضاع تابلوهای بورس آمریکا را هم طوفان زده کرده است؛ بنحوی که سی. ان. ان گزارش داده: «در هفته گذشته با سقوط شاخصهای اقتصادی در بازارهای جهانی و بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا، بورس نیویورک وضع بدی را تجربه میکند. برای مثال شاخص سهام داو جونز در بورس نیویورک با سقوط دویست و بیست و نه ممیز پنجاه و دو صدم واحدی در یک روز وضعیت نگران کنندهای دارد».
از سقوط شاخصها در تابلوهای بورس تا تابلو بدهی ۲۴ تریلیون دلاری آمریکا؛ از نرخ بیکاری ۲۵ درصدی تا افزایش بی خانمانها و گرسنگان آمریکایی گوشهای از نتایج سیاستهای کاخ سفید در دوران شیوع کروناست. شرایطی که با وجود ادعاهای ایالات متحده درباره «برترین بودن» و «بهترین ماندن» تصورش دشوار بوده و ممکن است تاثیرات دور از انتظاری بر انتخابات شش ماهه آینده آمریکا هم داشته باش. تاثیراتی دور از انتظار دونالد ترامپ و حامیانش.
حسنیه السادات شبیری
خبرنگار سرویس سیاسی، خبرگزاری صدا و سیما