پخش زنده
امروز: -
جهش تولید استان با بازگشت باطله های کیک روی آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛مقصد امروز من برای تهیه گزارش شهرک صنعتی سرب و روی زنجان است.
کارخانه شمش روی آقای متین یکی از واحد های این شهرک بود که چند ماهی به علت نبود مواد اولیه به تعطیلی کشیده شده بود.
خبر آغاز به کار این واحد با 50 نفر نیروی کار،خبری بود که علی آقا از کارکنان این واحد که خیلی وقت بود که مصرانه پیگیر بازگشایی این واحد بود،به من داد و البته که موضوع پیگیری یکی از گزارشهای من.
با آقای متین مالک این واحد برای تهیه گزارش قرار گذاشتم،صبح یک روز بارانی دوازدهمین روز از دومین فصل سال راهی این مجموعه شدم.
علی آقا این کارگر جوان اولین کسی بود که به استقبالم آمد،برق چشمانش حکایت از امید به آنیده کاری خود داشت،علی آقا می گفت: از وقتی که بحص بازگشت باطله های کیک روی به واحد های تولیدی شمش روی مطرح شده دوباره برای بازگشت به کار دعوت شدیم.
با راهنمایی آقای متین مدیر عامل مجموعه، وارد واحد تولید شدیم، کارگران سخت مشغول کار بودند،مواد اولیه چند ساعتی بود رسیده بود،برایم جالب بود مواد اولیه واحد تولیدی این کارخانه باطله های رویی بود که زمانی سر نخواستن و زمانی هم سر خواستنش دعوا بود.
این باطله ها کیک روی نام دارند.
روی خوش پسماند روی به روی مردم استان
مشکل مالکیت پسماندِ روی زنجان سالها بود که مورد مناقشه مسئولان و کارفرمایان کارخانجات روی استان بود بالاخره پس از 8 ماه از ورود رییس دستگاه قضا به نفع مردم استان تعیین تکلیف شد.
پیش تر از این پسماند به عنوان باطله هایی بی ارزش یاد می شد که فقط حل معظل زیست محیطی آن به عنوان یک دغدغه مطرح بود.
در سالهای اخیر وقتی مشخص شد که پسماندها دارای مواد و عناصر ارزشمندی هستند، اختلاف بین دولت و بخش خصوصی بر سر تملک آن آغاز و موضوع در نهایت به مراجع قضایی ارجاع داده شد تا اینکه پس از مدتها پیگیری، روز سهشنبه / 16 اردیبهشت/ بنا بر اعلام رییس کل دادگستری استان زنجان با رای محاکم قضایی در سالی که به نام "جهش تولید" نامگذاری شده، پسماندهای روی با یک هزار میلیارد تومان ارزش به تملک دولت درآمده و عواید آن باید به نفع مردم استان زنجان هزینه شود.
انبار پسماند رویِ واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرک صنعتی تخصصی روی زنجان (15 کیلومتری جنوب شهر زنجان)، علاوه بر نگرانی و دغدغههایی که به لحاظ آسیب و خطراتی که بر محیط زیست و سلامت مردم داشت، موجب اختلاف بین دولت و بخش خصوصی در تملک این کیکها شده بود و انتقال این مواد و دفع اصولی و بهداشتی آن نیز مدتها به عنوان مطالبه عمومی مردم این استان مطرح میشد تا اینکه در جریان سفر شهریور ماه سال گذشته رییس قوه قضاییه به استان زنجان به صورت جدی مطرح شد و با دستور رییس دستگاه قضا، تعیین تکلیف پسماند روی در کنار چند موضوع مهم دیگر در دستور کار قرار گرفت.
امروز 8ماه پس از آن حکم این باطله ها حالا خوراک واحد های تولیدی روی استان شده است .
روزانه 2 هزار تُن پسماند روی در شهرک صنعتی تخصصی روی زنجان تولید میشود و این پسماندها بیش از 10 سال بود که در محوطه شهرک، انبار میشد .
این روزها خبر رییس کل دادگستری استان زنجان تیتر یک خیلی از خبرگزاری های دیداری و نوشتاری استان است.
از قول حجت الاسلام صادقی نیارکی آمده که" با پیگیریهای فراوان، هشت میلیون باطله کیک روی که 10 ها سال بلاتکلیف مانده بود با رای دستگاه قضا در اختیار دولت قرار گرفت تا یک هزار میلیارد تومان ارزش ریالی آن به نفع مردم استان زنجان هزینه شود.
این را هم بگم که زنجان با تولید 80 درصد شمش روی کشور، اولین و بزرگترین تولیدکننده شمش روی خاورمیانه بوده و شمش روی، عمده محصول صادراتی این استان است .
حال نوبت مسئولان است.
آقای متین از یک قرار خوب صحبت به میان آورد،صحبتی که استاندار در همین 2 ماه پیش در جلسه رفع موانع تولید می گفت.
قرار است درآمد حاصل از ساماندهی و تعیین تکلیف پسماند روی برای جبران آسیبهای جسمی و روحی وارد شده به مردم این استان در پی فعالیت صنعت روی، هزینه میشود.
حالا انگار بخشی از درآمد واحد تولیدی آقای متین به جیب مردم می رود،بحثی که حقیقی از آن سخن به میان آورد.
به گفته حقیقی بخشی از درآمدها نیز صَرف بهبود وضعیت محیط زیست، فاضلاب شهری، بهداشت و درمان، جوانان و آموزش خواهد شد.
و بخشی از درآمد حاصل از فروش پسماند روی نیز برای طرحهای مهم، تاثیرگذار و ماندگار استان زنجان هزینه خواهد شد.
حالا دیگر کسی نگران چرخش این چرخهای تولید نیست ،این را می توانستی از صحبت های معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار فهمید.
نیک سرشت که خود چند سالی بود که درگیر حل مشکل پسماند روی استان بود می گفت: عیارهای موجود در هشت میلیون تُن کیک روی، قابلیت استفاده در واحدهای صنعتی این استان را دارد.
او این را هم اضافه کرد که 80 واحد صنعتی هماکنون با 40 درصد ظرفیت تولید، کار میکنند و مشکل تامین خاک روی دارند که با تعیین تکلیف این پسماند ظرفیت تولید این واحد های روی به 80 درصد خواهد رسید.
این جاست دیگه نه علی آقا دغدغه بی کاری و نه آقای متین دغدغه ایستایی چرخهای واحد تولیدی خود را خواهد داشت.
گرم صحبت با آقای متین در خصوص توسعه واحد تولیدیش بودیم که باطله های کیک روی رسید،جالب بود زباله های دیروز به سرمایه های اصلی و مواد اولیه امروز تبدیل شده بود.
با آقای متین خداحافظی کرده و بدنبال کامیونی که دراین واحد بار باطله خالی کرده بود راهی محل پسماند شدم،حدود 15دقیقه راه بود.
انباشت پسماند ازدورنمایان بود،تلی از خاکهای سیاه وخاکستری ،از دور به قله ای کوچک میماند،بزرگرترین کامیون های باربری تا نوک قله پسماند که برسند تقریبا نقطه ای کوچک به چشم می آمدند ،آری این کوه خاک یک هزار میلیارد تومان ارزش داشت.
به محل پسماند رسیدیم رییس سازمان صنعت،معدن وتجارت استان هم به اتفاق برخی مدیران آنجا بود،بحث بر سر ساماندهی محل فعلی انبار پسماند روی و تعیین محل جدید برای انتقال پسماندهای بعدی،به عنوان 2 رویکرد این سازمان بود.
فغفوری از ساماندهی محل فعلی انبار کیک ها و جلوگیری از آلایندگی آنها با اجرای طرح شیبهای این محل اصلاح و کانالزنی خبرداد.
او از طرحی خبر می داد که با اجرای آن زنجان دیگر معضل زیست محیطی به نام پسماند روی نخواهد داشت.
پسماند روی یا همان کیک روی حالا وجودشان خبر خوشی است برای 9 هزار کارگر شمش روی ،کارگرانی که هرگاه ظرفیت تولید مجموعه شان پایین می آمد دلنگران کار و صنعتشان می شدند.
حالا این کوه با طله ها ؛ کامیون کامیون به واحدهای روی انتقال داده می شوند تا آنطور که فغفوری ، رئیس سازمان صمت استان معتقد است زمینه اشتغال 3 هزار نفر جدید را در این صنعت فراهم کند.
این خبر خوشی بود برای اهالی صنعت، آنانکه می خواهند شاهد جهش های مثبت در سال جهش تولید باشند.
روایتی از: رضا علیزاده