پخش زنده
امروز: -
جدای از اظهارنظرهای مثبت و منفی درباره رکوردشکنی های بورس باید گفت: استقبال گسترده مردم از بورس، حکایت از همراهی مردم با حاکمیت و ارزیابی عمومی مثبت از چشم انداز سیاسی و اقتصادی کشور در اوج تحریم ها و تهدیدات دارد.
پژوهش خبری صدا وسیما: در دوسال گذشته به خصوص پس از جهش قیمت دلار در فروردین 97 و افزایش همه جانبه قیمتها، پیدا کردن محلی برای سرمایهگذاری با هدف افزایش ارزش دارایی یا دست کم حفظ ارزش آن در برابر تورم، به یکی از مهمترین دغدغههای مردم تبدیل شده بود. در این میان همزمان با افزایش نرخ ارز و تورم، بورس نیز در سال ۹۸ رشدی بزرگ را تجربه کرد به طوری که رکورد زنیهای پیدرپی در این بازار، بسیاری از تحلیل گران و سهام داران را شگفتزده کرد و با وجود ریسک های متعدد سیاسی و غیرسیاسی، توانست سال 98 را با یک بازدهی خیره کننده برای سهامداران به پایان برساند و سال بسیار خوبی برای سهامدارانش به یادگار بگذارد؛ به طوری که در اواخر سال 98 با وجود شیوع ویروس کرونا در چین و تاثیر آن بر اقتصاد این کشور و بازارهای جهانی و افت شاخص بورس های معتبر دنیا، بورس ایران همچنان روندی صعودی داشت. حتی بعد از گذشت کمتر از یک ماه و سرایت این ویروس به ایران، شاخص بورس که ابتدای سال را با رقم 180 هزار واحدی آغاز کرده بود، در پایان سال و در گرما گرم مبارزه با کرونا در کشور، شاخص نهایتا بر قله 512 هزار واحدی ایستاد. از طرفی با همه گیر شدن ویروس کرونا در جهان، کاهش شدید قیمت نفت، اقتصاد و تجارت جهانی و بازارهای مالی دچار بحران شدید شدند تا جائی که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، بحران ناشی از ریسک ویروس کرونا را می توان وقوع یک رکود در اقتصاد جهانی اعلام کردند. در این زمان انتظار و تحلیل کارشناسان با توجه به اتفاقات ناشی از کاهش شدید قیمت نفت و سقوط بورس-های جهانی و کاهش شدید تقاضا در بازارهای جهانی به خاطر مبارزه با کرونا و تعطیلی صنایع و تولید پیش بینی می شد، آهنگ رشد بورس ایران کمی آرام تر شود؛ اما برخلاف تصور از همان ابتدای کاری سال 99 شاخص روند صعودی در پیش گرفت تا جائی که چندین برابر رکوردهای باور نکردنی از خود برجای گذاشت و هم اکنون شاخص به مرز یک میلیون واحد رسیده است. در این بین نگاه های موافق و مخالف می توان در این راستا مورد توجه قرار داد: نگاه اول؛ برخی از کارشناسان این وضعیت را خطرناک و نسبت به ریزش آن تا چند ماه آینده هشدار می دهند و برخی نیز این رشد را با توجه به برخی مولفه های اقتصادی مانند افزایش نرخ ارز، کاهش قیمت نفت و رکود در بازارهای موازی دیگر طبیعی می دانند و از رسیدن شاخص به یک میلیون و 500 هزار واحد تا انتهای سال و حتی تا پایان تابستان سخن می گویند.
در نگاه دوم؛ برخی از صاحب نظران رشد بورس را حبابی می دانند و معتقدند؛ رشد شاخص در بورس بیشتر به دلیل سفتهبازی است و نه رشد صنعت و اقتصاد کشور. بنابراین ترکیدن حباب بورس قریبالوقوع است. همزمان با این دیدگاه برخی کارشناسان نیز با رد حباب، معتقدند استفاده از واژه «حباب» برای بازاری که ۶۵۰ شرکت و چندین صندوق سرمایه-گذاری دارد؛ دقیق و درست نیست و بازار سرمایه از بازارهای دیگر متاثر میشود. بنابراین کاهش سود بانکی از علل اقبال مردم به بورس و جستجوی فرصتهای سرمایه گذاری بهتر است. در این بین نگاه سومی نیز وجود دارد، مبنی بر اینکه وجود حباب را در بورس تهران رد نمی کنند و معتقدند باید از کسانی که بهطور کلی میگویند بازار سرمایه حباب دارد، پرسید آیا در بازار املاک، خودرو و طلا حباب وجود ندارد؟ در بورس نیز این حباب بیشتر در شرکت های کوچک است و برخی افزایش قیمت سهام شرکت های بورسی توجیه فنی دارد. برهمین اساس این گزارش تلاش دارد با استخراج دیدگاه های مخالفان و موافقان صعود یا سقوط احتمالی بورس، توجه سرمایه گذاران را به ریسک های موجود در این بازار آشنا سازد؛ ضمن اینکه نباید از تصمیم و حمایت دولت در پشتیبانی از بازار سرمایه نیز غافل ماند و در شرایط کنونی بهترین امکان برای جذب نقدینگی و هدایت آن به بخش های واقعی مولد برای تحقق شعار سال «جهش تولید» بورس اوراق بهادار است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگران: نانکلی، دانشمندی