به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، خانم مریم پهلوان شریف کارشناس و مجری طرح «مطالعه انسان شناسی خوراک زرتشتیان استان یزد » دوشنبه 22 اردیبهشت گفت: یکی از مهمترین عناصر فرهنگی در میان اقوام و اجتماعات مختلف، خوراک و آیینهای مربوط به آن است.
این پژوهشگر حوزه مردم شناسی افزود: خوراکهایی که طبخ می شود، طرز تهیه، کاربرد و چگونگی استفاده در میان اقوام مختلف شکل متفاوتی به خود می گیرد.
او با بیان اینکه زرتشتیان یکی از قدیمیترین ادیان نظام یافته و اقوام ساکن در کشور ایران هستند که در گستره فرهنگ خود آیینهای بسیاری را به نمایش می گذارند بیان کرد: زرتشتیانی که امروز ساکن شهر تهران هستند، مهاجرینی را تشکیل می دهند که اکثریت از دو شهر یزد و کرمان کوچ کرده اند.
خانم پهلوان شریف تصریح کرد: در این پژوهش محقق به مطالعه، بررسی و ثبت خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد می پردازد که شامل خوراکهایی است که در زمان و مکانهای خاص طبخ می شود و هر یک در فرهنگ زرتشتی مجموعهای از ارزشها، باورها و نگرشها را در قالب آیین های متفاوت در برمی گیرد.
او گفت: خوراک های سنتی زرتشتیان در استان یزد، یک پژوهش مردم شناسی است که برای شناخت و بررسی موضوع، از روش مطالعات مردم شناسی چون مطالعه اسنادی، کتابخانه ای، میدانی و تکنیک های مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکت آمیز و مصاحبه عمیق با آگاهان زرتشتی که ساکن استان یزد هستند و سایر مطلعان زرتشتی در این حوزه بهره خواهد برد.
آقای علیرضا حسن زاده رییس پژوهشکده مردم شناسی نیز در باره این طرح گفت: یکی از حوزه های مهم پژوهش های پژوهشکده مردم شناسی فرهنگ غذا در ایران است.
وی با اشاره به برگزاری همایش خوراک و فرهنگ توسط این پژوهشکده در سال ۱۳۸۴ و انتشار چند کتاب در این حوزه همچون غذا در آیینه فرهنگ و خوراک افزود: یکی از خروجی های مطالعات مردم شناسی غذا در ایران اطلس مردم نگاری سرزمین است.
او با مهم خواندن مسأله تغدیه و الگوهای متنوع آن در سطح جهان تصریح کرد: فراموش کردن الگوهای غذاهای بومی و اصیل هر کشور یعنی نابود شدن بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی آن کشور که طی سالیان طولانی برای شکل گیری آن تلاش شده است.
آقای حسن زاده یکی از مهمترین راههای حفظ این امر مهم را ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به این حوزه دانست و گفت: این امر مهم توسط پژوهشکده مردم شناسی در حال انجام است.