به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما و به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، در نشست بررسی روند اقدامات مبارزه با بیماریهای گندم، اقدامات انجام شده برای مبارزه با بیماریهای گندم در سال زراعی جاری را تشریح کرد.
آقای محمدرضا درگاهی، در اين نشست با اشاره به اینکه تا به امروز ۳۴۵ هزار هکتار مبارزه با رنگ زرد آفات گندم در کشور انجام شده است، گفت: این میزان مبارزه نسبت به سال گذشته و روز مشابه، ۴ برابر افزایش یافته است.
وی تاکید کرد: امسال ۷۱۵ هزار هکتار مبارزه با سایر بیماریهای گندم صورت گرفته که نسبت به سال گذشته دو برابر شده است.
درگاهی اضافه کرد: مبارزه با علفهای هرز تا به امروز در سطح ۷۰۰ هزار هکتار انجام شده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: تا به امروز در سطح ۱۷۶ هزار هکتار از مزارع با سن گندم مبارزه شده است.
وی با بیان اینکه آفت رنگ زرد گندم از ملخ صحرایی مهمتر نیست، گفت: اگر مبارزه با ملخ صحرایی انجام نشود آثاری از محصولات زراعی و باغی در کشور وجود نخواهد داشت.
درگاهی با اشاره به مدیریت مزارع در مراحل کاشت، داشت و برداشت، افزود: در بخش کاشت موضوع بذر از اهمیت ویژهای برخوردار است، بیش از ۶۰ درصد از بذر مصرفی در کشور خودمصرفی است و این بحث بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود.
وی گفت: بحث تغذیه گیاهان و ماشینهای برداشت نیز اهمیت ویژهای دارد.
درگاهی افزود: معتقدم اجرای بسیاری از مباحث دستوری نیست و کشاورز باید به این جمعبندی برسد که سمپاشی در تولید او موثر است.
صفری، مشاور وزیر جهاد کشاورزی
تسریع انتقال بذرهای مقاوم گندم به مزارع
مشاور وزیر جهاد کشاورزی و سرپرست دفتر هماهنگی امور استانها گفت: باید با فرآیند پرسرعتتر انتقال بذرهای مقاوم گندم به مزارع در دستور کار قرار گیرد.
آقای محمدرضا صفری در ادامه افزود: در این جلسه بخش تحقیق و اجرا در وزارت جهاد کشاورزی مسائل مهمی را در مورد گندم مطرح و موسسات تحقیقاتی نقطه نظرات خود را در مورد بذر و حوزه گیاه پزشکی ارائه کردند.
وی اضافه کرد: نقطه کلیدی در این جلسه، تدوین دستورالعمل برای مبارزه با بیماری زنگ زرد گندم با تفاهم سازمان حفظ نباتات، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی و مجری طرح گندم است. همچنین باید با فرآیند پرسرعتتر انتقال بذرهای مقاوم گندم به مزارع در دستور کار قرار گیرد.
صفری گفت: ساختار، نیروی انسانی، تجهیزات و امکانات مبارزه با آفات بیماریها نیز باید در سازمان حفظ نباتات تقویت شود.
وی به تاکید بر اینکه باید برای استفاده از پهپادهای سمپاس نیز برنامه ریزی شود، افزود: باید نگاه جامع به موضوع گندم شکل بگیرد، زیرا نگرانی جدی در خصوص خود مصرفی بذر این محصول وجود دارد.
ضرورت اتخاذ راهکارهای کاهش خسارت گندم در سال جاری
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال سال خوبی در بخش کلان برای تولید گندم در کشور است، اما نارساییهایی نیز در این بخش وجود دارد یا ممکن است در آینده با آن مواجه شویم بنابراین ضروری است در حال حاضر، راهکارهایی برای آن اندیشیده شود.
آقای اسماعیل اسفندیاریپور، همچنین در این جلسه افزود: بحث بیماریها در گذشته نیز وجود داشته و در دهه ۷۰، همزمان با مبارزه بیولوژیک و کاهش سموم به این موضوع پرداخته شد.
وی با اشاره به اینکه بیماریهای متعدد در گندم وجود دارند، گفت: بیماری از جمله عوامل خسارتزایی است که باید به آن توجه کرد و خوشبختانه در پنج، شش سال گذشته به آن توجه شده است، در این راستا امیدواریم بتوانیم عوامل خسارت را به حداقل ممکن برسانیم.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: بررسیها در سال ۸۱ و ۸۲ نشان داد که کشاورزانی که در مزارع گندم سمپاشی داشتند، محصول آنها در زمان برداشت، ۷۰۰ کیلوگرم تفاوت داشت.
وی گفت: کشاورزان معمولاً در زمان رشد گندم از مزرعه عبور نمیکنند، ما برای این موضوع خطوط ثابت را پیشنهاد دادهایم تا از یک مسیر برای سمپاشی و کود استفاده کنند.
اسفندیاری پور با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی میتواند برای سمپاشی، پنج تا شش هزار جفت لاستیک چرخ باریک از محل اعتبارات دولتی یا از طریق ۵۰ درصد بخشودگی، تهیه کند، افزود: اگر این اتفاق بیافتد کشاورزان در مزارع راحتتر تردد کرده و خسارت به مزارع نیز کمتر وارد میشود.
وی ادامه داد: برای استفاده از پهپاد برای سمپاشی نیز باید تصمیمی اتخاذ شود و ارزیابی در این خصوص صورت گیرد، زیرا در حال حاضر این مهم در حال توسعه است و اگر به آن توجه نشود، ممکن است با اصول ما مغایرت داشته باشد.
مجری طرح گندم اضافه کرد: در صورتیکه سمپاشی برای کشاورزان صرفه اقتصادی داشته باشد، آن را انجام میدهند؛ بنابراین ما باید اطلاعات فنی اقتصادی و مباحث مورد نظر را تبیین کنیم. البته خوشبین هستیم که کشاورزان از آنها استفاده خواهند کرد.