آیا ترامپ برای هدف قراردادن تاسیسات نفتی عربستان زمینه چینی می کند؟
پس از نقش آفرینی ولیعهد عربستان در سقوط قیمت نفت در امریکا, ترامپ با خارج کردن سامانه دفاع موشکی پاتریوت از تاسیسات نفتی این کشور چه هدفی را دنبال می کند؟
روز پنجشنبه روزنامه وال استریت ژورنال به نقل ازمنابع امریکایی نوشت ترامپ دستور خارج کردن سامانه های دفاع موشکی پاتریوت از تاسیسات نفتی عربستان و کاهش شمار نظامیان امریکایی مستقر در این کشور را صادر کرده است.
همچنین بر اساس گزارش وال استریت ژورنال دو اسکادران از جنگنده های امریکایی نیز عربستان را ترک کرده اند و این در حالی است که بر اساس گزارش این روزنامه, مقام های امریکایی همچنین در حال بررسی کاهش حضور نظامی در خلیج فارس هستند.
برخی رسانه ها در خصوص این اقدام شگفت انگیز ترامپ دو فرضیه را مطرح می کنند که اولی بر کاهش تهدید ایران علیه منافع امریکا ومتحدانش در منطقه اتکا و دومی بر واکنش ترامپ به جنگ نفتی عربستان و روسیه وتاثیر آن بر تولید نفت صخره ای در امریکا تاکید دارد.
در باره فرضیه اول باید گفت این فرضیه بر مدار راهبرد ایران هراسی که از سوی امریکا برای به تاراج بردن ثروت کشورهای عربی پیگیری می شود استوار است. پس از اینکه ارتش وکمیته های مردمی یمن سپتامبر گذشته در پاسخ به حملات هوایی ائتلاف سعودی به این کشور, تاسیسات نفتی آرامکو را هدف حملات پهپادی قرارداد امریکا با متهم کردن ایران به دست داشتن در این حملات صدها نظامی خود را به عربستان اعزام و چندین سامانه دفاع موشکی پاتریوت را در تاسیسات نفتی این کشور مستقر کرد.
این اتهامات در حالی بود که سازمان ملل در تحقیقات خود اعلام کرد که هیچ مدرکی مبنی بر دست داشتن ایران در حملات به آرامکو وجود ندارد ضمن اینکه ارتش وکمیته های مردمی یمن بافاصله پس از حملات پهپادی مسوولیت این حملات را به عهده گرفت.
بنابر این فرضیه اول در خصوص دلیل اقدام ترامپ در خارج کردن سامانه های پاتریوت از عربستان از بنیان نادرست بوده و اساسا ایران تهدیدی برای کشورهای منطقه نیست و ثبات منطقه را عامل ثبات خود می داند.
اما در مورد فرضیه دوم یعنی انتقام ترامپ از ولیعهد عربستان به دلیل افزایش تولید نفت وبه زمین زدن تولید نفت شیل در امریکا, می توان نشانه هایی را مطرح کرد که این گمانه را تقویت می کند.
فشار صاحبان صنایع نفتی امریکا و همچنین نمایندگان کنگره اعم از دموکرات و جمهوری خواه برای خارج کرد نظامیان امریکایی از عربستان, از جمله این نشانه هاست.
اما سوال اینجاست که خارج کردن سامانه های دفاع موشکی پاتریوت از تاسیسات نفتی عربستان چگونه می تواند به انتقام ترامپ از محمدبن سلمان ارتباط داشته باشد؟
در پاسخ به این سوال به نظر می رسد می توان این گمانه را مطرح کرد که ممکن است ترامپ برای انتقام گرفتن از ولیعهد عربستان و احیای صنعت نفت کشورش که می تواند نقش مهمی هم در پیروزی او در انتخابات آتی داشته باشد با خارج کردن سامانه های پاتریوت از عربستان, در حال زمینه چینی و تدارک حملات پهپادی به تاسیسات نفتی این کشور است.
این حمله یا باید از طرف حوثی ها و در پاسخ به نقض مکرر آتش بس از سوی ائتلاف سعودی صورت گیرد یا اینکه در صورت خودداری ارتش و کمیته ای مردمی یمن از چنین حملات دفاعی, خود امریکا چنین حملاتی را تدارک ببیند و مسوولیت آن را همچون گذشته با متهم کردن تهران بر دوش ایران بیاندازد.
در غیر این صورت این سوال مطرح است که اگر امریکا در خارج کردن سامانه های دفاع موشکی پاتریوت از عربستان هدف دیگری ندارد چرا این سامانه ها را به همراه نظامیان خود از عراق خارج نمی کند آن هم در حالیکه بر اساس مصوبه پارلمان عراق نظامیان امریکایی باید این کشور را ترک کنند.
البته برایان هوک مسوول بخش ایران در وزارت خارجه امریکا مدعی شده است که خارج کردن سامانه های دفاع موشکی پاتریوت از عربستان به معنای حمایت نکردن از متحدان در برابر تهدیدها نیست اما نکته مهم ودرخور توجه ادامه سخنان اوست که می گوید که متحدان امریکا خود باید بر روی پای خود بایستند.
از دیگر سو هر چند مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا تلاش کرد ارتباط خروج پاتریوت از عربستان به خاطر اختلاف با ریاض بر سر قیمت نفت را انکار کند اما ترامپ در پاسخ به پرسشی در این خصوص, گفت: ما از کشورهای دیگر محافظت میکنیم ولی کشورها آن طوری که باید به ما احترام نمیگذارند. در برخی موارد حتی آنها از ما خوششان نمیآید ولی آن روزها به پایان رسیده است.
-------------------------------------------
رضا محمدمراد