در پی سقوط بهای نفت
چالش های پیش روی عربستان
بحران کرونا ، شوک سقوط بهای نفت و طرح های نیمه تمام اقتصادی ، وضع اقتصادی و اجتماعی عربستان سعودی را به چالش کشیده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ، شبکه الجزیره گزارش داد: عملی شدن تهدید آمریکا درباره خروج بخشی از نیروهایش از عربستان سعودی، مانع جدیدی در راه تحقق اهداف مورد نظر ریاض در منطقه است.
براساس این گزارش ، موانع زیادی در راه رؤیاهای عربستان وجود دارد. بار دیگر موسسه اعتبارسنجی مودیز، چشم انداز شماری از ارکان اقتصاد عربستان را منفی اعلام کرد. این موسسه یک هفته پیش، چشم انداز کلی عربستان را از وضع باثبات به منفی تغییر داده بود و اکنون چشم انداز شرکت ملی نفت عربستان ”آرامکو“، شرکت صنایع اساسی عربستان ”سابک“، شرکت مخابرات عربستان معروف به ”اس تی سی“ و شرکت برق عربستان را هم منفی اعلام کرد. از یک سو بحران کرونا و از سوی دیگر، شوک سقوط بهای نفت، اقتصاد عربستان را ضعیف کرده است. بر خلاف کرونا، در شوک نفتی، رد پای خود سعودیها دیده میشود. عربستان خودش جنگ قیمت نفت را انتخاب کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: همه این چالش ها، چشم انداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و طرحهای بزرگ او را با آزمون سختی نه فقط از نظر اقتصادی بلکه همچنین از نظر اجتماعی و مردمی، روبرو کرده است. طرح نیوم همچنان با نارضایتی مردمی روبروست و وعدههای مبهم دادن غرامت به مردم هم قانع کننده نیست. منابع سعودی پیش بینی کردند اجرای این طرح بزرگ با توجه به مبالغ هنگفتی که تامین مالی آن نیاز دارد، به تاخیر بیفتد. با اینکه چالش اقتصادی پیش روی عربستان چالش بزرگی است، اما تنها چالش نیست. روابط ریاض با واشنگتن در پی بحران بهای نفت در پیچ تندی قرار گرفته است. همه محافل آمریکایی توافق نظر دارند که عربستان مسئول زیان هنگفتی است که تولیدکنندگان نفت در آمریکا متحمل آن شدند. بخش امنیتی و دفاعی در روابط عربستان و آمریکا هم شاهد زلزله شدیدی بود. آنچه که به عنوان یک تهدید مطرح شده بود، عملی شد. روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی فاش کرد واشنگتن خروج سامانههای ضد موشکی پاتریوت از عربستان را آغاز کرد و همچنین دهها نفر از نظامیانش را از این کشور خارج کرد. آیا خطراتی که مستلزم استقرار این نظامیان و موشکها بود، از بین رفته است؟