به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمدرضا بختیاری در مراسم مبادله توافقنامه اجرای مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان و الزامات مدیریت بهینه مصرف آب در ساخت و سازهای استان تهران با سازمان نظام پزشکی استان تهران که امروز برگزار شد با بیان اینکه هیچ منبع جدیدی برای تامین آب شرب شهروندان تهران وجود ندارد گفت: از هرجا که ممکن بوده و به بهای از بین رفتن باغات و کشاورزی طالقان و شهریار، آب را از طالقان و سد امیرکبیر و لار به تهران آورده ایم و علاوه بر برداشت از سفرههای زیرزمینی، به اضافه برداشت از این منبع هم روی آورده ایم.
وی افزود: هم اکنون سفرههای زیرزمینی آب شهر تهران، سالانه ۸۰۰ میلیون متر مکعب ورودی و ۸۴۰ میلیون متر مکعب برداشت دارند که این به معنای بیلان منفی سالانه ۳۰ تا ۴۰ میلیون متر مکعب آب است و نتیجه این اضافه برداشت، پیدایش فروچالهها و فروشنست زمین است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، فروچالهها به اطراف تهران رسیده اند و در مواردی تا دویست متری خط راه آهن تهران - گرمسار هم رسیده اند و این خطری جدی برای آینده این شهر و استان تهران است.
بختیاری تاکید کرد: عملکرد ما تهران را بیچاره کرده و شهری که در دهه ۴۰ پر از قنات بود را خشک کرده و ۷ رودخانهای که محل تامین سفرههای زیرزمینی شهر بود را هم خشک و تبدیل به خیابان کرده و کف این رودخانهها را هم، بتونی و آسفالت کرده ایم که آب نمیتواند به بستر خاک نفوذ کند.
وی در بیان راه چاره این مشکل گفت: سالانه ۴۱۰ میلیمتر بارندگی در استان تهران داریم که در شهری به مساحت شهر تهران به حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب میرسد و این میزان، ۴۰ درصد آب شرب شهر تهران و معادل دو برابر سد امیرکبیر است و اگر بتوانیم این میزان را به سفرههای آب زیرزمینی تزریق کنیم، بخش عمدهای از مشکل آب شرب و فرونشست زمین حل خواهد شد.
بختیاری افزود: در ساخت و سازها باید علاوه بر موضوع استحکام به موضوع جداسازی آب باران از فاضلاب توجه جدی شود چراکه هم اکنون آب باران بصورت مستقیم وارد فاضلاب میشود که ضمن آلودگی این منبع ارزشمند، خود تبدیل به معضلی بخصوص در مناطق جنوبی تهران میشود و خانههای مردم در مناطق جنوب شهر با هر بارندگی دچار آب گرفتگی میشود.
وی اضافه کرد: هم اکنون در اکثر استانهای کشور خطر فرونشست، شهرها را تهدید میکند و اگر با همکاری سازمان نظام مهندسی استان تهران، این موضوع در ساخت و سازهای جدید استان تهران، جدی گرفته شود میتواند به الگویی برای اسیر استانهای کشور تبدیل شود.
گفتنی است: به اعتقاد کارشناسان، هنگام ساخت و ساز، با ایجاد سازههای ارزان قیمت میتوان آب باران را از طریق ناودانها به چاههای جذبی که هنگام احداث ساختمان در زیر بنا احداث میشود هدایت کرد که این امر، منجر به تزریق این آب ارزشمند به سفرههای زیرزمینی و حفظ رطوبت زمین و خاک و درنتیجه، جلوگیری از خطر فرونشست زمین در شهرها خواهد شد.