شاخ و شانه کشیدن بن سلمان به بن زاید در تصرف غنایم جنگ یمن
در روزهای اخیر مزدوران وابسته به امارات و عربستان در جنوب یمن و جزیره استراتژیک سقطری با یکدیگر درگیر شده اند و عربستان برای پشتبانی مزدوران خود در این جزیره به پشتیبانی هوایی متوسل شده است.
در گذشته نیز یک چنین درگیری هایی میان مزدوران وابسته به امارات و مزدوران وابسته به عربستان رخ داده اما با امضای توافقنامه موسوم به توافقنامه ریاض متوقف شده بود و دوباره در روزهای اخیر این درگیری ها از سرگرفته شده است.
این سوال مطرح است که چه عواملی موجب شده نیروهای این دو کشور که در قالب یک ائتلاف نظامی مشترک از 5 سال پیش به یمن حمله کرده اند اکنون دچار اختلاف شده و نیروهایی که برای جنگ اجیر کرده بودند اکنون در برابر هم قرار گرفته اند؟ پاسخ این سوال را می توان در دو موضوع مرتبط به هم پیدا کرد و آن اینکه عربستان و امارات قبل از آغاز تجاوز نظامی به یمن پیشاپیش به تقسیم غنایم دست زده بودند و توافق شده بود که مناطق شمالی یمن از آن عربستان و مناطق جنوبی و بنادر اطراف آن سهم امارات باشد اما از آنجا که طرح نظامی این دو متحد متجاوز در نتیجه تشکیل نیروهای مقاومت مردمی به رهبری انصار الله و حمایت یکپارچه ارتش و مردم یمن از انصارالله به شکست انجامید و عربستان نتوانست به سهم مورد انتظار خود دست یابد لذا چشم طمع به سهم محمد بن زاید و امارات دوخت و کوشید بتدریج جای پای خود را در مناطق جنوبی محکم کند و به همین منظور به طرق مختلف شروع به تضعیف و محدود کردن نیروهای وابسته به امارات کرد که در نهایت با واکنش این نیروها مواجه شد.
طبق گزارش مرکز مطالعات راهبردی صنعا شورای انتقالی مورد حمایت امارات احساس می کند سعودی آن را هدف قرار داده و بی سر و صدا برای برچیدن قدرت این شورا به خصوص در اطراف عدن از طریق گام هایی مانند جلب نظر فرماندهان نظامی وابسته به این شورا با پرداخت پول , تلاش کرده است. ایجاد نیروهای جدید جنوبی به فرماندهی فرماندهان جدیدی که کاملا طرفدار ریاض باشند و وادار کردن آنان برای آنکه قدرت را در عدن و دیگر مناطق مهم خارج از این شهر مانند رأس العاره در لحج در دست بگیرند, از جمله این اقدامات است.
همچنین محروم کردن نیروهای انتقالی از منابع درآمد با جذب جنگجویان به نفع تشکیلات نظامی که حقوقشان به طورمنظم پرداخت می شود و معادله قدرت و نفوذ را در مناطق کنترل جدایی طلبان تغییر می دهد از دیگر گام های سعودی است .جزیره استراتژیک سقطری از جمله مناطقی بود که امارات بعد از آغاز تجاوز نظامی به یمن به تقویت موقعیت خود در آن پرداخت و حتی در اقدامی ضد اصول و قوانین بین المللی به تغییر شناسنامه یمنی های ساکن در این جزیره دست زد.
با این حال این جزیره نیز از تیغ انتقام محمد بن سلمان در امان نمانده و بعد از آنکه شورای انتقالی مورد حمایت امارات در عدن اعلام خودمختاری کرد، عربستان به تقویت حضور نظامی خود در جزیره سقطری دست زد و با به پرواز در آوردن هواپیماهای جنگی خود بر فراز این جزیره به نیروهای تحت حمایت امارات ضرب شست نشان داد و حال این سوال مطرح است که آیا محمد بن زاید و امارات در مقابل تهدیدهای نظامی محمد بن سلمان تسلیم می شود و یا به اقدام متقابل دست می زند؟
-----------------------------------------------
احمد کاظم زاده