به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان، صنایع تبدیلی را پیش نیاز راهبرد صنعتی شدن و تامین کننده امنیت غذایی در کشور میدانند، زیرا این صنایع میتواند از نقش تامینی مواد غذایی و نیز امنیت غذایی بالایی برخوردار باشد.
صنایع غذایی، بیش از ۸۵ درصد صنایع تبدیلی و تکمیلی مربوط به بخش کشاورزی را تشکیل میدهد و با توجه به آثار مستقیم و غیرمستقیم این صنایع از نظر تولید و اشتغال که در بخش کشاورزی بر جای میگذارد موجب رشد و شکوفایی، در سطح کلان اقتصادی میشود.
علی رغم تمام تحولات تکنولوژیکی، پیـشرفته تـرین کـشورهای صـنعتی، توسـعه بخش کشاورزی را نه تنها مکمل بخش صنعت میدانند بلکـه اهمیـت تولیـد غـذا را درپیوند با امنیت خود نیز ارزیابی میکنند به طوریکه در کـشور مـا عـلاوه بـر اینکـه توسـعه صنعتی نسبتی با روندی کـه در دنیـا صـورت مـیگیـرد نـدارد از ارتبـاط آن بـا بخـش کشاورزی نیز غفلت شده است.
حال با توجـه بـه رقـم ٣٠ درصـدی ضـایعات محـصولات کشاورزی و همچنین اهمیت صنایع تبدیلی در کاهش ضـایعات و ایجـاد ارزش افـزوده ودرآمدهای ارزی، بررسی وضعیت این صنایع و ارائه راهکارهـایی برای حـضورموفق در بازارهای بین المللی از اهمیت خاصی برخوردار است.
با این ویژگیها میتوان گفت: که صنایع تبدیلی در فرآیند توسعه کشور نقش کلیدی دارند و توجه بیشتر به این صنایع تسریع در رشد و توسعه کشاورزی و اقتصادی را موجب میشود.
در این میان استان کردستان نیزبا داشتن بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین قابل کشت مرغوب و مستعد، یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی کشور است؛ بهطوری که باغداران استان با تولید سالانه بیش از ۴۵ هزار تُن انگور دیم، رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص دادهاند.
سیب، گلابی، زردآلو، هلو، شلیل، بادام، گیلاس، آلبالو، آلو و گردو از دیگر محصولات باغی کردستان است و همچنین رتبه نخست تولید توتفرنگی با تولید بیش از ۴۷ هزار تُن، به این استان تعلق دارد.
اما در این بین کشاورزان سود چندانی عایدشان نمیشود و همین موضوع موجب شده که به مهاجرت روستاییان هم دامن بزند. بهعنوان نمونه محصول انگور سیاه سروآباد در کشور یک برند برتر است که بهصورت کاملاً ارگانیک در باغات دیم کشت و تولید میشود، اما بهدلیل نبود سردخانه مناسب و صنایع تبدیلی، بهصورت تازهخوری و خامفروشی عرضه میشود.
یکی از کشاورزان کردستانی ایجاد کارخانههای صنایع تبدیلی را از مهمترین مطالبات کشاورزان استان اعلام کرد و گفت: بخشی از محصولات باغداران به سبب نبود کارخانههای فراوری و بسته بندی بصورت ضایعات دورریز میشود و این موضوع، خسارتهای بسیاری را بر فعالان این حوزه تحمیل میکند.
احمد کریمیان افزود: سالانه درصدی ازمحصولات باغداران دور ریز میشود و این موضوع معیشت کشاورزان را با مشکل مواجه میکند.
وی بر حمایت بیش از پیش دولت از کشاورزان تاکید کرد و افزود: قیمت بالای نهادههای کشاورزی از جمله کود و سم و نبود امکانات لازم در خصوص کشاورزی مکانیزه سبب شده تا نه تنها بهره وری در بخش کشاورزی استان کاهش یابد بلکه کشاورزان به سود واقعی خود دست پیدا نکنند.
مهدی مندمی، یکی از سرمایه گذاران بخش صنعت تبدیلی در خصوص وضعیت سرمایه گذاری در این بخش گفت: در استان کردستان، کشاورزی ۲۵ درصد ارزش تولیدات سالانه را دارد و این نیازمند سرمایه گذاری در بخش صنایع تبدیلی است تا از خام فروشی فاصله گرفته و ارزش افزوده بعد از تولید محصول نیز به اقتصاد استان برگردد.
وی تاکید کرد: صنایع تبدیلی و تکمیلی ضمن کاهش میزان بیکاریهای دایمی و فصلی در مناطق روستایی، زمینه مناسبی برای توسعه بخش کشاورزی را فراهم آورده و به افزایش تولیدات، بهره وری، ایجاد فرصتهای شغلی، تامین نیازهای اساسی، پیوند با دیگر بخشهای اقتصادی و کاهش نابرابریهای منطقهای کمک میکنند.
کردستان از جمله استانهای مرزی کشور است و ظرفیت مناسبی برای صادرات محصولات کشاورزی به کشوری، چون عراق را دارد بدینترتیب نیاز است تا مسئولین استان فکری به حال کشاورزان کنند و نظارهگر سودبری واسطهها و ضرر و زیانهای کشاورزان نباشند و از طرفی دیگر مدیران شرکتهای صنایع تبدیلی و فرآوری استان را حمایت کنند و بدانند با چنین قدمهایی میتوان کشاورزان را دلگرم به کار کرد و شرکتهای صنایع تبدیلی را به سوی بهرهوری مناسب و صادرات سوق داد.
گزارش از: تحسین اسدی