مصرف غذاهای گرم، موقع افطار و سحر
روزه داران موقع افطار نوشیدنیهای گرم مانند آب جوش و چای کمرنگ میل کنند و هنگام سحر از خوردن غذاهای پر چرب و سنگین اجتناب کنند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: روزه داران موقع اذان مغرب و برای افطار، نوشیدنیهای گرم مانند دمنوش زعفران با عسل یا نبات، آب جوش با عسل، آب جوش با نبات، چای کمرنگ شیرین و دمنوشهای گیاهی رقیق که مقداری شیرین شده میل کنند. میزان مایعات مصرفی بر اساس میزان عطش فرد از یک تا چند لیوان متفاوت خواهد بود.
دکتر مرتضی مجاهدی افزود: بهترین حالت بعد از مصرف مایعات گرم این است که به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه هیچگونه غذایی مصرف نشود تا مایعات و قند خورده شده جذب بدن شود. در این صورت هم عطش فرد کاهش خواهد یافت هم با جذب سریع قندهای خورده شده میزان گرسنگی فرد کاهش خواهد یافت.
وی افزود: سیستم گوارش آمادگی بهتری خواهد داشت تا بدون حرص و ولع زیاد، مقدار متناسب غذا را دریافت کند و خود فرد نیز عطش چندانی به خوردن مایعات حین غذا خوردن نخواهد داشت و همچنین مجبور به خوردن حجم زیاد غذا برای رفع گرسنگی نخواهد بود. این توصیه در منابع طب ایرانی و همچنین آموزههای دینی به گونههای مختلف تاکید شده است.
متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه در هنگام سحر تا جایی که امکان دارد از خوردن غذاهای خیلی چرب و خیلی سنگین و دیر هضم اجتناب گردد، گفت: مصرف مایعات زیاد هم، کمک چندانی در رفع عطش روزانه نمیکند لذا بهتر است با اجتناب از مصرف بیش از حد مایعات در هنگام سحر بار اضافه به سیستم گوارش خود تحمیل نکنیم.
* از نوشیدن آب و مایعات سرد موقع افطار خودداری شود
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه یکی از شیوههای غلط شروع افطاری در ایام روزه داری، خوردن حجم زیادی از مایعات سرد در ابتدای افطار میباشد، گفت: این رفتار خصوصا در افراد گرم مزاج، جوانان و افرادی که در طول روز عطش زیادی را تحمل کردند یا فعالیت زیادی داشته اند که منجر به تشنگی بیش از حد به آنها شده است بیشتر صدق میکند. این افراد در ابتدای شروع افطار ممکن است چند لیوان آب یا دیگر مایعات سرد میل کنند که از دیدگاه طب ایرانی به شدت برای سلامت معده و حتی کبد و کل بدن مضر است.
دکتر مجاهدی با اشاره به اینکه نوشیدنی سرد خصوصا به صورت ناشتا بسیار مضر میباشد، تصریح کرد: مطالعات جدید هم نشان میدهند که نوشیدن آب سرد در ایجاد بیماریهای معده و گوارشی و حتی کبد چرب هم دخیل هست؛ بنابراین توصیه میشود همه افراد، برای شروع افطاری، مقداری مایعات گرم و شیرین میل کنند و پس از رفع عطش و گرسنگی شدید، شروع به یک خوردن وعده اصلی افطاری نمایند.
* روزه داری افراد مبتلا به کرونا
عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: در مبتلایان به بیماریهای مسری و خصوصا بیماریهای ویروسی از جمله مبتلایان به کووید ۱۹ یا همان ویروس کرونا که نیاز به طی دوران بیماری و تکمیل فرایند افزایش ایمنی بدن جهت مبارزه با ویروس است، کاهش مصرف مواد غذایی یکی از بهترین راههای ارتقاء توان بیمار جهت مبارزه با عامل بیماری میباشد.
دکتر مجاهدی با اشاره به اینکه در طب ایرانی سیستم خودکار و مکانیسمهای دفاعی بدن با نام قوه مدبره نامیده میشود، بیان داشت: جهت حفظ توان قوه مدبره در زمان ابتلا به بیمارهای حاد بهتر است غذا در حد مختصر میل شود تا قوه مدبره فرصت پرداختن به بیماری را پیدا نماید.
وی تصریح کرد: در مستندات علمی اخیر هم مصرف زیاد غذاهای پر چرب و سنگین یکی از عوامل کاهش سطح ایمنی بدن ذکر شده است. بنابر این در صورتی که فرد ضعف جدی نداشته باشد اصل روزه داری میتواند مقاوت بدن روزه دار را در پیشگیری از ابتلای به بیماریها از جمله بیماریهای مسری افزایش دهد