عامل نابسامانی اقتصادی عربستان: بن سلمان و آمریکا
بلومبرگ: کاهش ذخایر بانک مرکزی عربستان، ریاض را مجبور کرده است تکیه بیشتری بر وام خارجی کند."
تا چند سال قبل هیچ صاحب نظری تصور نمیکرد عربستان سعودی - ثروتمند ترین کشور منطقه و مورد حمایت همه کشورهای ثروتمند جهان - هم با مسائل حاد اقتصادی و کسری بودجه روبرو شود. اما این معجزه از ولیعهد بی کفایت و وابسته عربستان انتظار میرفت.
بلومبرگ امروز با اشاره به کاهش ذخایر بانک مرکزی عربستان خبر داد: "این کشور در نظر دارد وام بیشتری دریافت کند."
البته این پایگاه اینترنتی عامل کاهش ذخایر ارزی عربستان را تنها در تنزل قیمت نفت میداند و مینویسد: "دارایی های خالص خارجی بانک مرکزی عربستان سعودی در ماه مارس با بالاترین سرعت از دستکم سال 2000 تا کنون، کاهش یافت و این کاهش، شدت لطمه وارد شده به دارایی های عمومی را به علت کاهش قیمت نفت نشان می دهد. بر اساس این گزارش، عربستان, بزرگترین صادرکننده نفت جهان, با وجود کم کردن هزینه ها و تلاش برای تکیه بیشتر به دریافت وام، به منظور مقاومت در برابر فروپاشی تاریخی بازارهای کالاها، مجبور است از ذخایر خود بیشتر استفاده کند.
اما در این ارزیابی دو عامل دیگر کاهش کسری بودجه عربستان، جنگ یمن - با چراغ سبز آمریکا - و خوش رقصی اقتصادی، نظامی و منطقهای سعودیها برای برای جلب حمایت کاخ سفید بوده است تا جایی که دونالد ترامپ به صراحت عربستان سعودی را گاو شیردهای برای آمریکا قلمداد کرد.
عربستان تا کنون با قراردادهای اقتصادی چند صد میلیاردی با ترامپ مهمترین عامل کنترل بحران اقتصادی در آمریکا و علاوه بر این با دلارهای نفتی خود یکی از مهمترین عوامل پیشبرد سیاستهای منطقهای آمریکا و رژیم صهیونیستی - در سوریه، عراق و لبنان و ... - بوده است.
بر اساس اطلاعات جمع آوری شده توسط بلومبرگ، با کاهش بیش از 100 میلیارد ریال (27 میلیارد دلار)، ذخایر خارجی این بانک به 464 میلیارد دلار رسید که کمترین میزان از سال 2011 است.
هفته گذشته, محمد الجدعان, وزیر دارایی عربستان, گفت کشورش در کل سال، فقط حدود 120 میلیارد ریال از ذخایر خود را کاهش خواهد داد.
البته فروش نفت خام بیشترین منبع درآمد این کشور است و کاهش قیمت نفت بر کسری بودجه این کشور بی تاثیر نبوده است ولی نباید دلایل دیگر را نادیده گرفت.
قیمت نفت خام برنت در ماه مارس بیش از 50 درصد کاهش یافت و این تنزل قیمت ادامه یافته است تا جایی که اکنون به حدود 20 دلار در هر بشکه رسیده است. صندوق بین المللی پول بر این عقیده است که عربستان سعودی باید بودجه خود را بر همین اساس تنظیم کند. بلومبرگ همچنین یاد آور شد: در دوران قرنطینه به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، عربستان سعودی خود را برای موج دوم آشفتگی نفتی و کاهش بی سابقه تولید آماده می کند.
وزیر دارایی عربستان گفته است دولت این کشور بیش از آن چه پیش بینی شده است بر ذخایر خود تکیه نخواهد کرد و ریاض در نظر دارد امسال وام بیشتری تا حدود 220 میلیارد ریال دریافت کند.
در خاتمه این گزارش آمده است، بر اساس اطلاعات جمع آوری شده توسط بلومبرگ, عربستان سعودی امسال دو بار از بازارهای اوراق قرضه بین المللی استفاده کرده و در کل 19 میلیارد دلار از سرمایه گذاران داخلی و بین المللی وام گرفته است.
اوضاع اقتصادی کنونی عربستان را در مجموع در ذیل دو پدیده میتوان توضیح داد و آن چیزی نیست جز خوش رقصی برای آمریکا و بن سلمان ولیعهد بی تجربه و بیکفایت این کشور.
------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی