دکتر مصطفی قانعی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، گفت: دو نوع کیت تشخیص برای شناسایی کرونا وجود دارد.
وی افزود : این کیت تشخیص مولکولی مورد نیاز کشور است و اجازه صادارت ندارد اما کیت تشخیص اِلایزا (تشخیص پادتن، آنتی بادی) بیش از نیاز کشور تولید می شود و مجوز صادرات گرفته است.
دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: شرکت دانش بنیان تولیدکننده کیت های اِلایزا در کشور اعلام کرده است که روزانه قادر به تولید یک میلیون کیت است اما نیاز کشور تنها یک میلیون کیت اعلام شده است که بقیه امکان صادرات دارد.
وی با اشاره به این که نام این شرکت تولید کننده دانش بنیان در فهرست شرکت های تولید کننده کیت در سطح بین المللی قرار گرفته است، افزود: مجوز صادرات این کیت صادر و استاندارد آن نیز توسط اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو به زبان انگلیسی صادر شده است.
دکتر قانعی گفت: وقتی یک شرکت در سطح بین المللی اعلام می کند توانایی تولید دارد کسی آن را زیر سوال نمی برد اما پیش از خرید نمونه های کیت در آن کشور خریدار آزمایش و در صورت تأیید، خریداری می شود.
وی افزود: تولید کیت اِلایزا از نظر علمی پیچیده نیست و احتمالاً تا شش ماه یا یک سال آینده در کشورهای دارای این فناوری تولید خواهد شد اما سرعت تولید تنها دو ماه پس از شیوع کرونا و همچنین گرفتن تأییدیه استاندارد و مجوز صادرات ویژگی کشور ما بوده است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فرهنگی ریاست جمهوری گفت: زیرساخت های شرکت های دانش بنیان در کشور ما به گونه ای است که می توانند در زمان اندکی پس از هر بحران تولیدات پزشکی مانند کیت اِلایزا را نه تنها تولید بلکه به تأیید استاندارد نیز برسانند و حتی بیش از نیاز کشور تولید کنند و امکان صادرات داشته باشند.
آقای قانعی اضافه کرد: در دیگر کشورها، این فرآیند زمانبر است و یا در برخی امکان تولید آن وجود ندارد.
ایران جزو پنج کشور نخست جهان در تحقیقات کرونا
دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: کشورمان جزو پنج کشور نخست در زمینه تحقیقات مداخله ای کروناست.
آقای دکتر مصطفی قانعی افزود: هم اکنون بر اساس آمارهای جهانی 500 تحقیق مداخله ای در زمینه کرونا در حال اجراست.
وی با بیان اینکه در تحقیقات مداخله ای هدف درمان و کشف دارو یا واکسن است گفت: در کشورمان 250 تحقیق مختلف در زمینه کرونا در دست انجام است که 25 طرح مداخله ای به دنبال کشف روش صحیح درمان، دارو یا واکسن این بیماری است.
دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا افزود: برای دستیابی به نتایج علمی در طرح های مداخله ای حداقل سه ماه زمان نیاز است تا تحقیق، عمیق و دقیق بر اساس استاندارد علمی به نتیجه برسد.
آقای دکتر قانعی با بیان اینکه ایران در زمینه اطلاعات پزشکی کرونا همانند دیگر کشورهای جهان و هم تراز آنهاست گفت: شاید در برخی موارد اطلاعات پزشکی دیگر کشورها در زمینه دیگر بیماری ها بیشتر از ایران باشد اما در زمینه کرونا اطلاعات پزشکی ایران با تمام کشورهای جهان هم تراز است.
وی افزود: در این شرایط هم تراز، کشوری که بتواند در این مسابقه برای دستیابی به درمان، دارو یا واکسن مناسب این بیماری سریع تر عمل کند موفق تر است.
دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: کشورمان در زمینه تولید پلاسما موفق و سریع عمل کرده است و تاکنون 300 نفر از این روش استفاده کرده اند.
آقای دکتر قانعی با اشاره به اینکه پیشتر قول داده بودم کارخانه تولید پادتن (آنتی بادی) فعال شود افزود: این کارخانه تا 13 اردیبهشت (سه روز آینده) مراحل اولیه تولید را آغاز خواهد کرد و هم اکنون آزمایش های آن با موفقیت انجام شده است.
آقای دکتر قانعی با اشاره به اینکه بی سابقه است که در 6 ماه 500 تحقیق مداخله ای درباره یک بیماری در جهان داشته باشیم، ابراز امیدواری کرد: به طور قطع تا سال آینده و با به نتیجه رسیدن برخی از این تحقیقات، درگیری جهان با ویروس کرونا کمتر از امسال خواهد بود.
دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: به نظر نمی رسد که ویروس کووید 19 تا سال آینده جهش ویژه ای داشته باشد.